Verksamhetsstöd för kvinnor 

2022-02-09

Finns det ett starta eget-bidrag speciellt avsatt för kvinnor? Tyvärr inte. Men, det finns ett starta eget-bidrag och det finns andra typer av verksamhetsstöd du som kvinna kan ta del av för att lättare förverkliga dina drömmar och starta eget företag. Här berättar vi mer.

Färre kvinnor än män driver eget företag. Trots att företagsamheten hos kvinnor ökar skiljer det sig fortfarande drastiskt. 2020 är det 637 847 män och 287 207 kvinnor som driver eget företag. Av olika anledningar väljer färre kvinnor att starta företag. I den här artikeln ska vi inte fokusera på varför, utan vilka resurser och möjligheter det finns för kvinnor som vill starta eget!

Starta eget-bidrag
Först och främst finns det i Sverige något som heter starta eget-bidraget. Det är ett bidrag som är tillgängligt för personer som är eller riskerar att bli arbetslösa. Det innebär att du behöver vara registrerad som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Du behöver också ha fyllt 18 år och ha en affärsidé som du kommer att kunna försörja dig på, på lång sikt. Du bör också skapa en affärsplan som sedan ligger till grund för Arbetsförmedlingens bedömning av din affärsidé.

Vi har skrivit en ordentlig artikel om hur starta eget-bidraget fungerar. Här kan du läsa allt du behöver veta.

Bidrag och finansiering
Om starta eget-bidraget inte är applicerbart på din situation finns det även andra stöd att utforska. Till exempel kan du söka olika typer av finansiering. Du kan ta ett företagslån av banken, vända dig till riskkapitalister, affärsänglar, utforska crowdfunding eller offentlig finansiering.

Beroende på vilken typ av företag det är du ska starta kan det även finnas bidrag du kan ansöka om. Om du till exempel är intresserad av socialt företagande kan du få bidrag av Allmänna Arvsfonden, Europeiska Socialfonden eller till och med din egna kommun som du bor i.

Hjälp från EU
Faktumet att så många färre kvinnor än män startar eget företag har skakat liv i EU. De har mobiliserat sig och tagit initiativ för att stötta och hjälpa kvinnor i deras företagande. Genom sin plattform WEgate har de samlat en stor mängd praktiska råd om allt ifrån att starta företag till tillväxt och finansiering. EU finansierar också det europeiska nätverk av affärsänglar som hjälper till att hitta finansiering åt kvinnliga företagare.

Här kan du läsa om fler exempel på hur EU stöttar dig som kvinnlig företagare.

Nätverk
Till sist är det även fördelaktigt att gå med i ett nätverk eller medlemsorganisationer där du kan få hjälp, råd och stöd av andra företagare. Ett exempel på en sådan organisation är Företagarna. De har en podcast som heter Företagarpodden, där de avhandlar lärdomar och utmaningar kring eget företagande. I detta avsnitt pratar de om förutsättningar för kvinnors företagande.

Tillväxtverket har tidigare fått i uppdrag att stötta och möjliggöra eget företagande hos utrikes födda kvinnor. Det arbetet resulterade i en mängd olika initiativ som arbetar vidare mot det här målet. Du kan läsa mer om initiativen här.

Vi på Hogia gör också vad vi kan för att stötta och boosta småföretagare i deras arbete. Om du vill ha mer tips och råd kring hur du kan utveckla din verksamhet hittar du det i vårt nyhetsrum!