Vägen till din första kund

2022-09-02

Att starta eget företag är en spännande utmaning. Att lyckas hänger mycket på att få kunder. Och det kan ju vara lättare sagt än gjort. Därför har vi samlat våra bästa tips och råd kring hur du startar upp ditt företag på riktigt och skaffar dina första kunder!

Så hittar du potentiella kunder
Som ett första steg behöver du identifiera och hitta potentiella kunder. En bra ände att börja i är att lista vad du helst vill ha för kunder. Ska du rikta dig mot företag eller privatpersoner, eller kanske både ock? Sätt dig ner och lista potentiella kunder baserat på vilka behov eller problem som du kan lösa åt dem. Tänk även på vilka typer av kunder du VILL jobba med. Som nystartad är det inte alltid som man kan vara kräsen med vilka kunder man säljer sina varor eller tjänster till. Men listan du skapar nu är värdefull att ha genom hela din företagsresa. Den hjälper dig att hålla koll på vad du behöver göra för att skaffa de kunder som du vill ha.

Som nystartad är det även en god idé att lyfta blicken och titta på vilka du har runtomkring dig. Kanske har du ett nätverk du kan använda dig av? Vänner eller släktingar som kan hjälpa dig eller som kanske till och med kan bli dina första kunder? Du kan även utforska möjligheten att samarbeta med andra egenföretagare – kanske kan era erbjudanden haka i varandra så att ni kan hjälpa varandra att få kunder?

Gör en potentiell kund till en faktisk kund
Nästa steg blir att komma i kontakt med dina potentiella kunder. Ett bra sätt är att dyka upp på evenemang, nätverksträffar, mässor och liknande för att marknadsföra dig själv och träffa dina potentiella kunder. Utforska även här om du har kontakter som kan introducera dig till dina potentiella kunder. På så sätt har du ett varmare lead att jobba på. Om du inte har möjlighet att introducera dig själv face to face eller har en kontakt som kan göra det åt dig kan du ta kontakt via mail eller telefon. Bästa resultat uppnås oftast genom ett introducerande mail och sedan ett uppföljande telefonsamtal.

När du väl kommer i kontakt med din potentiella kund är det bra om du förberett en presentation och allra helst ett erbjudande. De måste känna att de vinner på att chansa på dig. Kanske kan du erbjuda dina tjänster kostnadsfritt eller rabatterat som en start?

Nästa steg – så får du fler kunder
Efter att du skaffat dina första kunder är det bra att utvärdera dem löpande. Vad funkar och vad funkar inte? Är de bra kunder eller behöver du leta i ett annat segment? Undersök dina bästa kunder och utvärdera hur du skaffar fler som dem. Kruxet med kunder är att det oftast är lättare att få nya när du redan har kunder. Att hitta sina första är den största utmaningen.

Vill du ha fler tips på hur du lyckas med ditt egenföretagande?