Vågar jag anställa en till?

2019-10-08

Funderar du på om du ska anställa en person till? Har du svårt att avgöra om det är rätt tid, om du har råd eller om du vågar över huvud taget? Det första du behöver få veta är att du inte är ensam. Frågor kring anställningar är något av de vanligaste som finns hos småföretagare runt om i hela världen.

Å ena sidan vill du växa och tror på företagets potential, å andra sidan är du rädd för vad det innebär med ny personal och om bolaget kommer att kunna klara av det. Det finns såklart anledningar till att det är såhär. Till exempel om du har en affärsmodell där nya anställningar hänger på om du kan sälja mer eller inte. Det krävs då att du lyckas sälja tillräckligt för att täcka den nya personens lön, omkostnader och försäkringar samtidigt som du riskerar att inte ha råd om någon stor kund helt plötsligt försvinner.

Vi säger inte att det inte finns några risker men om du har ett mål kring ditt företags tillväxt kommer du att behöva anställa nya personer för att nå de målen. Det viktigaste är därför att försöka lyfta perspektivet från allt som kan gå fel till vad du behöver ta för kliv för att nå dina mål och lägga upp en strategi för att nå dit.

Hur vet man när det är dags?
Hur vet du när det är dags att anställa? Det finns såklart lite olika tecken på att det börjar uppstå ett behov av en nyanställning. Det kan till exempel vara så att dina nuvarande anställda upplever en för hög arbetsbörda eller att du har ett nytt sälj på gång men ingen som kan ta emot beställningen. Eller så handlar det om att du faktiskt inte kan nå dina mål eller växa om du inte vågar ta klivet och anställa någon ny.

Hur vet man om man har råd att anställa?
När du bestämt dig för att du vill anställa någon ny är det dags att se över om det håller ekonomiskt. Vi rekommenderar att först se över om det finns uppdrag för en ny person eller om du vet med dig att ni kan sälja tillräckligt för att den nya personens tjänst ska fyllas. Hur stor den tjänsten ska vara är upp till er. Kanske börjar man på 50% och ökar när det kommer in nya uppdrag?

Nästa sak du behöver se över är företagets ekonomi. Det är genom att titta på din företagsbudget som du kan avgöra hur mycket en anställning får kosta. Glöm då inte att räkna på att en anställd kostar sin lön + arbetsgivaravgifter + semesterlön + försäkring. En sak som underlättar den här processen är att ha ett ekonomisystem som tillåter dig göra utdrag av rapporter och ger dig analyser. På så sätt går det att snabbt avgöra vad du har att röra dig med i din månadsbudget

Analysrapporter som hjälper dig med beslutet
I Smart Bokföring får du ut praktiska rapporter för balans- och resultaträkningen som kan hjälpa dig  att analysera budgetunderlaget. Vill du veta mer om hur Hogias analysverktyg kan hjälpa dig att anställa en ny person på ditt företag?

Kontakta oss »