Våga göra lönen själv!

2021-09-23

Många småföretagare väljer att inte göra lönen själv och anlitar istället en redovisningskonsult. Något som ofta innebär en saftig prislapp. Som bekant spelar varenda öre roll när du är småföretagare och kanske går onödiga summor på att betala en redovisningskonsult? Att göra lönen själv behöver nämligen inte alls vara svårt.

Vilka fördomar har du om lönehantering?
Innan man testat att göra egna löner i ett löneprogram har många fördomar om vad det innebär och hur man gör. Kanske känner du igen dig i någon av följande tankar?

“Nej, jag hinner verkligen inte göra lönen själv, det tar på tok för lång tid.”

“Jag orkar helt enkelt inte sätta mig in i det, det verkar så komplicerat.”

“Jag vågar inte, jag är alldeles för rädd för vad som händer om man gör fel. Kan man inte bli återbetalningsskyldig?”

“Det är bara större företag som har löneprogram, det är inte lönsamt för oss småföretagare.”

Det här är några av de vanligaste fördomarna om att sköta sin egen lönehantering. Men faktum är att ingen av dessa påståenden stämmer…

Sanningen om egen lönehantering 
Sanningen är att det varken behöver vara tidskrävande, komplicerat, farligt, läskigt eller dyrt att göra lönen själv. Att som småföretagare anställa en redovisningskonsult istället för att göra lönen själv i ett löneprogram är betydligt mycket mer kostsamt. Pengar du hade kunnat spara in med väldigt små medel. När du använder ett löneprogram betalar du en månadsavgift eller årsavgift som ofta är anpassad för dig som är småföretagare. Så, med det sagt innebär det att de löneprogram som stora företag använder och den prislappen de betalar oftast inte appliceras på småföretagare.

Att använda ett löneprogram innebär en utbildningsfas som såklart kan vara olika lång, men det är oftast en engångsinsats. När du väl kan det så tar det inte alls lång tid att göra lönerna själv.

I Smart Lön, till exempel, finns det en mängd standardiserade funktioner som gör att det blir svårt för dig att göra fel. Alltså, det finns diverse standarder, mallar och guider som gör att du enkelt och pedagogiskt får en förståelse för hur du ska göra. Vilket betyder att det inte alls är särskilt komplicerat – och när du väl kommit igång går det på räls och är varken svårt eller riskfyllt.

Sist men inte minst är tillgången till den support som finns hos vissa löneprogram ovärderlig. Om du ansluter eller byter till Smart Lön får du en genomgång av vår support kring hur programmet fungerar. Samma support får du sedan vägledning av så fort du behöver det. Alltså, stöter du på patrull när du ska göra egna löner så är det bara att höra av dig till supporten.

Läs mer om Smart Lön här »