Vad kostar det att anställa?

2021-12-07

Börjar det närma sig? Det spännande och ibland läskiga steg det innebär att anställa en person i ditt företag? Grattis. Att anställa kan innebära stora möjligheter för ditt företag, men innebär såklart även en risk. Därför ska vi hjälpa dig att reda ut hur mycket det kostar att anställa och vilken anställningsform som passar ditt företag bäst.

Olika anställningsformer
Det finns två olika anställningsformer i Sverige: tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. Tillsvidareanställning är då samma sak som fast anställning. Och nu kanske du tänker: men finns det inte många fler anställningsformer? Nej, faktum är att alla anställningar faller inom dessa två anställningsformer. Sedan kan du inom en tidsbegränsad anställning hitta allmän visstidsanställning, vikariat, säsongsanställning och provanställning. En deltidsanställning och timanställning kan sedan existera inom både tillsvidareanställningar och tidsbegränsade anställningar.

Vilken anställningsform som passar bäst i ditt företag beror såklart på va du gör och hur din verksamhet ser ut över året. Om du driver ett hotell på en semesterort kommer du troligtvis behöva anställa säsongspersonal med tidsbegränsad anställning. Men om du driver en restaurang mitt i stan med jämn arbetsbelastning över året är nog en tillsvidareanställning en bättre idé.

Psst… Läs vår artikel “Vågar jag anställa en till?” här »

Skillnader på lönekostnader
Oavsett vilken anställningsform du väljer behöver du betala lön, sociala avgifter och potentiella verktyg och material som behövs för att kunna genomföra arbetet.

Skillnaden mellan en tillsvidareanställning och en tidsbegränsad anställning när det kommer till kostnader är inte jättestora. I de fall som du har en anställd tidsbegränsat som har varierande arbetstider behöver du betala ut semesterlönen som ett tillägg och den får inte ingå i lönen.

Hur mycket ett anställd kostar kan du räkna ut här »

Tänk på det här innan du anställer:

  • Räkna på vad den anställda kommer att kosta
  • Ta reda på vilken anställningsform som kommer att passa bäst för verksamheten
  • Att anställa innebär en stor risk, så lägg tid i förväg på att fundera på vilken person som skulle passa för rollen
  • Anställ inte första bästa, träffa flera personer och helst flera gånger
  • Kontakta referenser som kan gå i god för de personer som du är intresserad av
  • Akta dig för att anställa någon som är precis som du, oftast är det framgångsrikt att man kompletterar varandra
  • Skriv anställningsavtal
  • Överväg sjuklöneförsäkring och tjänstepension

Med Hogia OpenHR Lön kan du luta dig tillbaka och vara trygg med att du kommer att göra korrekta löneutbetalningar. Med hjälp av färdiga mallar och automatiserade uträkningar går lönehanteringen snabbt och enkelt.