Vad gäller nu igen med julklappar till anställda?

2022-12-20

Julen närmar sig med stormsteg och vi är många som redan börjat inhandla årets julklappar. Men vad gäller egentligen när det kommer till julklappar till anställda? Vi går igenom det du bör ha i åtanke skattemässigt så att du med ro kan visa extra uppskattning och sprida julglädje till dina medarbetare.

Det är dags att svida om till jultomte igen! Visa dina anställda uppskattning för årets insatser genom en väl utvald julklapp. Något till hemmet eller kanske en välsmakande delikatesslåda? Du känner dina medarbetare bäst. I år gäller inte längre den så kallade coronagåvan som tillfälligt infördes under 2020 och 2021. I jul får du alltså ge bort skattefria julgåvor enligt de vanliga reglerna för gåvor till anställda.

5 huvudregler för julklapp från företag till anställda:

  1. Så länge värdet för julgåvor till anställda inte överstiger 500 kronor inklusive moms är kostnaden avdragsgill för dig som arbetsgivare.
  2. Samtliga anställda eller en större grupp av anställda måste få en gåva av arbetsgivaren för att reglerna kring skattefrihet ska gälla.
  3. Även om du är ensam anställd i ditt aktiebolag får du ta emot en skattefri julgåva.
  4. Om du har enskild firma kan du ge dina anställda skattefria julgåvor, men du får inte avdrag för kostnaden om du ger en gåva till dig själv.
  5. Om du har enskild firma kan du inte göra avdrag för egna personalfester.

Beloppsgräns på 500 kronor
Huvudregeln är att gåvor från arbetsgivaren till anställda är skattepliktiga. Undantag gäller endast julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor. Dessa gåvor är skattefria så länge gåvans värde, alltså marknadsvärde inklusive moms, inte överstiger en viss beloppsgräns som Skatteverket bestämmer. Beloppsgränsen för julgåvor ligger på 500 kronor inklusive moms. Julgåvor till anställda är alltså skattefria för de anställda så länge värdet inte överstiger detta belopp. I gåvans värde räknas inte kostnader för administration eller transporter av gåvorna in.

Inga pengar i julstrumpan
Något som är viktigt att komma ihåg är att julgåvor i form av rena pengar inte är avdragsgilla. Julklappen får alltså inte bestå av kontanter, check, postväxel eller ett presentkort som kan bytas mot pengar. Värdepapper, presentkort eller gåvokort som inte kan bytas mot pengar är dock skattefria om de understiger den tidigare nämnda beloppsgränsen på 500 kronor inklusive moms.

Om du som arbetsgivare ger gåvor i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete för ett specifikt angivet belopp kan detta godtas som en skattefri gåva. Även om presentkortet vid inlösen kan ge den anställda rätt till skattereduktion.

Att skänka pengar till välgörenhet
Att skänka pengar till välgörenhet är en populär julklapp. Men när det kommer till julgåvor i förhållande till arbetsgivare och anställda finns det lite extra saker du bör vara medveten om i detta fallet. Det spelar nämligen roll vem det är som beslutar att en julgåva ska gå till välgörenhet.

Om en anställd person ber dig som arbetsgivare att skänka pengar istället för att själv ta emot en julklapp beskattas den anställde för gåvans värde som för lön. Att skänka pengar på detta sätt är alltså inte avdragsgill varken som lönekostnad eller gåva för arbetsgivaren.

Annat gäller om du som företagare själv bestämmer dig för att skänka pengar till en ideell verksamhet istället för att ge bort julklappar till dina anställda. Då behöver inte dina anställda skatta, men du får samtidigt inte heller göra avdrag för julgåvor.

Hur sammanfattar vi detta?
För att kunna ge bort skattefria julklappar till dina anställda är de främsta grejerna att hålla reda på att hålla sig under beloppsgränsen, att inte ge bort pengar och att alla eller de flesta av de anställda får julklappar. Lycka till med julklappsshoppingen nu!

Förberedd inför julledigheten? Kolla in våra tips och råd att se över innan det är dags för lite härlig ledighet. Läs mer här: Förbered dig inför julledigheten — vad måste göras?