Vad är en avdragsgill kostnad – och vad är avdragsgillt?

2021-03-01

Det kan vara svårt att förstå sig på vad en avdragsgill kostnad faktiskt är och om en sådan kostnad gäller för ditt företag. Många småföretagare har ingen ekonomiavdelning som sköter ekonomin, utan det är upp till chefen eller någon med lite mer kunskap att hålla koll på. Vi reder ut begreppet en gång för alla – och ger dig alla verktyg för att kunna ta reda på om dina utgifter är avdragsgilla. 

Vad innebär begreppet avdragsgill?
Vi börjar med begreppets innebörd och i vilka sammanhang avdragsgilla utgifter förekommer – utan att använda oss av kryptiska facktermer. Kortfattat innebär en avdragsgill kostnad den kostnad som kan dras av från vinsten i företaget. Genom att “dra av” en kostnad blir alltså vinsten i företaget mindre.

Varför är det bra för ekonomin då? Jo, för att företaget betalar skatt baserat på det redovisade resultat som finns och har man en hög vinst i företaget så blir skatten högre. Om en utgift däremot inte är bokförd som avdragsgill så kommer vinsten att förbli densamma och företaget kommer att betala mer skatt på utgiften. För bokföringens skull är det en bra idé att ha ett separat konto för kostnader som inte är avdragsgilla.

I och med att den avdragsgilla kostnaden bokförs mot en beskattningsbar vinst så gäller det alltid företag eller organisationer – inte privatpersoner.

Vilka kostnader är avdragsgilla och vem avgör det?
Det finns en grundförutsättning för att en utgift ska vara avdragsgill och det är att den ska vara direkt relaterad till verksamheten som bedrivs. Till exempel får du dra av för hårprodukter och hårfönar om du driver en frisörsalong men inte om du jobbar som pr-konsult. Om företaget har en löpande kostnad som är nödvändig för verksamheten så är den i de flesta fall avdragsgill.

Det som är avdragsgillt för ett företag behöver alltså inte vara det för ett annat, och det är Skatteverket som avgör om en kostnad är avdragsgill eller inte. Om du är osäker på om en kostnad klassas som nödvändig för ditt företag kan du kolla i Skatteverkets avdragslexikon »

Vanligtvis avdragsgilla kostnader
Även om alla företag är helt unika sett till verksamhet, storlek och förutsättningar finns det ett par kostnader som generellt sett alltid är avdragsgilla. Det kan vara bra att ha koll på dem för att spara pengar för företaget.

Möten, eller representation som det kallas hos Skatteverket, kopplade till verksamheten, med enklare förtäring och dryck såsom kaffe, te, bullar och kakor är avdragsgillt upp till 60 kronor per person. Trängselskatt i tjänsten, julklappar till anställda upp till 450 kronor och kontor i hemmet är också vanligtvis avdragsgilla kostnader som kan vara bra att veta om för småföretagare.

Hoppas att du har fått klarhet i vad begreppet avdragsgillt innebär och hur du ska spara pengar för företaget. Visste du att hos oss på Hogia kan du få hjälp med din bokföring genom olika konsultationer eller utbildningar? Läs mer om dem här »