Ta steget och utforska världen som arbetsplats – så blir du en digital nomad!

2022-08-31

Längtar du bortom skrivbordets kanter? Saknar du flexibilitet och frihet i ditt arbetsliv? Då kanske du funderat på det här med att bli en digital nomad? Här berättar vi allt ifrån vad en digital nomad är till hur du blir en!

Vad är en digital nomad?
Den digitala nomaden har gjort sig fri från den traditionella arbetsvardagen där man går till kontoret på morgonen för att återvända hem på eftermiddagen. En digital nomad är en person som inte är knuten till någon geografisk plats utan som med hjälp av olika digitala verktyg kan jobba varifrån hen vill. Det enda som behövs är en fungerande internetuppkoppling.

Vem kan bli en digital nomad?
Att vara en digital nomad fungerar såklart inte inom alla yrken. En snickare eller ambulansförare kommer inte att kunna skaffa sig total geografisk frihet. För att kunna jobba på det här viset krävs det att du har ett yrke som du kan bära med dig i en laptop. Vanliga yrken för digitala nomader innefattar; UX-designer, skribent, kommunikatör, SEO-specialist, säljare, kundtjänst och virtuell assistent.

Så går du tillväga
För att bli en digital nomad krävs det en del planering och förberedande. Det fungerar helt enkelt inte att bara packa ihop sina saker och ge sig iväg.

 • Börja med efterforskning
  Det finns många innan dig som lockats av tanken på total geografisk frihet. Varför inte ta hjälp av dem? Det finns till exempel Facebook-grupper, bloggar och andra sociala medier där individer eller communitys berättar om sina erfarenheter och tips på hur du går tillväga för att lyckas på bästa sätt.
 • Skapa en budget
  Det viktigt att du tar fram en budget, för att över huvud taget veta vad du kan göra för typ av resa. Vad kommer du att behöva för boende? Transporter? Mat? Glöm inte heller att budgetera för en buffert. Att resa över olika kontinenter eller genom olika länder kan innebära oförberedda händelser och kostnader och då är det viktigt att du tänkt på det i förväg.
 • Vad ska du göra och vad behöver du?
  Har du redan ett jobb som du kan ta med dig ut på vägarna? Om inte, behöver du undersöka vilka olika alternativ du har. När du vet vad du ska göra för att få en inkomst under ditt resande behöver du undersöka vad du behöver för digitala verktyg för att lyckas med ditt arbete.

Checklista: Hur digital har du blivit?

 • Ta fram en resplan
  Till slut är det dags att skapa din resplan. Vad vill du upptäcka? Vad är viktigt för dig? Och vad kommer att krävas för att du ska komma dit? Utgå ifrån din budget och dina möjligheter. Tänk då även på att du kommer att behöva en internetuppkoppling för att kunna arbeta under resan. Om du har kunder eller kollegor som du ska kommunicera med behöver du även planera för tidsskillnader under resan.

Upptäck Hogia Small Office digitala lösningar som hjälper dig att sköta din ekonomi varsomhelst och närsomhelst.