Starta eget-bidraget – så fungerar det

2021-12-23

Vill du starta eget? Visste du att det finns något som heter starta eget-bidrag? Jo, det stämmer. Det är ett bidrag som går att ansöka om från Arbetsförmedlingen och som hjälper just dig som vill starta eget att få chansen att faktiskt göra det. I starta eget-bidraget ingår inte bara pengar utan också rådgivning, kurser och informationsträffar. Men, hur får man det? Vem kan få det? Och hur fungerar det?

Vad är starta eget-bidrag?
Kan man få bidrag för att starta eget? Svar ja. Starta eget-bidraget är skapat för att minska arbetslöshet. För att få det behöver du vara eller riskera att bli arbetslös och du måste ha anmält dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Det betyder att bidraget i första hand ska verka, som nämnt, för att minska arbetslöshet, men eftersom det även går att ansöka vid risk för arbetslöshet öppnas dörren för många fler.

Vem kan få starta eget-bidrag?
Förutom att du behöver vara eller riskera att bli arbetslös behöver du också uppfylla lite andra krav för att kunna få bidraget. Du behöver:

  • Ha fyllt 18 år.
  • Ha en affärsidé som kommer att bli lönsam och som du kan försörja dig med på lång sikt.
  • Skapa en affärsplan för ditt företag som Arbetsförmedlingen sedan bedömer baserat på olika parametrar som: din erfarenhet, arbetsmarknaden och konkurrensen i din bransch och övriga förutsättningar som har betydelse för om företaget har goda möjligheter att lyckas.

Arbetsförmedlingen undersöker också hur din ekonomi ser ut. Om du har skulder hos Kronofogden kan det påverka dina möjligheter att få starta eget-bidraget.
Vad gäller affärsplan, budget och marknadsföring finns det hjälp att få. Delvis finns det kurser hos Arbetsförmedlingen, instruktioner och information hos Verksamt.se och Företagarna.

Om du inte uppfyller de här kraven så finns det andra vägar att gå. Till exempel kan du, genom praktik, delta i stöd till start av näringsverksamhet. På så sätt kan du förvärva mer erfarenhet av näringslivet och specifik den branschen du själv ska driva din verksamhet i. Utöver det finns det också möjlighet att delta i förberedande utbildningar där du kan få mer kunskap om hur det är att driva företag och vad det är som gäller.

Hur får jag starta eget-bidraget?
Först och främst, innan du kan göra något annat, behöver du anmäla dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. När du sedan blir tilldelad en handläggare kommer du i samtal med den personen behöva vara öppen med dina förhoppningar och planer för att starta eget. Du behöver också vara tillmötesgående och fortsatt söka jobb inom den bransch du är eller har varit verksam. Om du inte får något jobb kommer det att hjälpa dig att motivera uppstarten av ditt eget företag.

Prata med din handläggare om din affärsidé och ta hjälp av hen med att sätta ihop din ansökan och se till att de intyg som krävs finns. Sedan ska Arbetsförmedlingens konsulter granska din affärsplan och om den godkänns startar processen. Du kan ge ditt godkännande till din handläggare som sedan skickar det vidare till Försäkringskassan som tar det slutgiltiga beslutet.
Hur mycket kan jag få och hur betalas starta eget-bidraget ut?
Det är Försäkringskassan som tar beslut om du godkänns för ett starta eget-bidrag. Det är även dem som räknar ut hur mycket du ska få och betalar ut pengarna till dig. Vilket belopp du kommer att få beror på din försäkringssituation, som i sin tur påverkas av Försäkringskassan, a-kassan och din handläggare på Arbetsförmedlingen.

Till exempel får du en lägre summa om du inte har rätt till a-kassa:

  • 223 kronor per dag om du är över 25 år
  • 57 kronor om du är mellan 18-24

Men om du är godkänd för a-kassa kommer det aktivitetsstöd du får följa din ersättningsplan från a-kassan. Då kan du få ett starta eget-bidrag på:

  • Högst 1200 kronor och lägst 510 kronor per dag (den så kallade grundersättningen) under de första 100 dagarna

För att få den summan förutsätts att du deltar i något av de program som finns hos Arbetsförmedlingen. Det förutsätts också att du gör det på heltid. Skulle det vara så att du nått maxgränsen för dagar hos a-kassan så kommer du högst få ut 65% i starta eget-bidrag av din ersättningsplan. Summan betalas sedan ut en gång i månaden och räknas som en skattepliktig inkomst.

Vanligtvis ligger bidraget på 365 kronor till 910 kronor per dag, men maxtaket har höjts tillfälligt på grund av pandemin. I dagsläget gäller det till 1 januari 2023. För att hålla dig uppdaterad kring vad som gäller under pandemin kan du läsa mer hos Försäkringskassan.

Mer än bara ett bidrag
Hela syftet med starta eget-bidraget går längre än bara ett ekonomiskt bidrag. Det finns till för att hjälpa dem som i stunden inte har ett arbete med ändå har förutsättningarna för att kunna lyckas driva eget. Ett nytt företag får chansen att startas och utvecklas, något som skapa lycka och framgång för både den som startar det och framtida anställda. Och sanningen är det kommer med så mycket mer än pengarna – nämligen kunskap och nätverk. Man får till exempel vägledning i att formulera sin affärsidé och skapa en affärsplan, om man vill och behöver det.

Om du sedan blir godkänd för bidraget kan du få vidareutbildning i form av kurser om företagande och olika informationsträffar. Där får du också chansen att träffa andra företagare som du kan lära dig mer av och kanske hjälpa själv. Att vara egenföretagare innebär massa olika saker, men framförallt innebär det ett kontinuerligt lärande och utvecklande för alla. Många som startar eget är väldigt duktiga inom sin affärsidé men kan kanske mindre om regler och administration, vilket är helt naturligt. Genom starta eget-bidraget och Arbetsförmedlingen kan du få hjälp med det.

Vi på Hogia Small Office jobbar mycket med och nära många små och nystartade företag. Därför vet vi att det kan kännas lite övermäktigt och svårt när man precis bestämt sig för att våga starta eget. Därför har vi satt ihop en guide (en gratis e-bok) som du kan ladda ner, där hittar du allt du behöver veta om att starta eget!