Småföretagartips – så fixar du semestern

2022-06-30

Att vara småföretagare är hektiskt. Inte minst inför semestertider. Om man har medarbetare ska de vara lediga och du som egenföretagare hamnar allt som oftast längst ner i prioriteringslistan för ledigheten. Faktum är att många småföretagare undviker att vara helt lediga. Att ha semester, vara helt ledig och kunna koppla av är viktigt. Därför listar vi flera tips som hjälper dig att lämna jobbet i sommar!

Var långsiktig
Först och främst är det viktigt som småföretagare att så fort du kan börja tänka långsiktigt. Både när det kommer till hela verksamheten och ditt eget välmående. För att kunna slappna av och ta semester behöver du potentiellt acceptera lägre intäkter under sommaren, vilket i sin tur innebär att du kanske behöver ta mer betalt resten av året för att väga upp för det.

Men du behöver även prioritera ditt välmående och att kunna ta semester hjälper dig att bygga en mer hälsosam arbetsmiljö för dig själv. Kanske kan du inte ta fem veckor i sträck som vanliga anställda, men du kan med större säkerhet ta en vecka då och då.

Prioritera
För att kunna ta semester är det viktigt att prioritera. Vilka saker måste du ha hanterat innan semestern? Och vilka saker är möjliga att vänta med? Om du inte har en tydlig prioritering är det lätt hänt att mer arbetstid äter upp semesterdagarna som du hade kunnat spendera på att vara ledig.

Planera i förväg och bocka av möjliga todos
Mängden härlig ledighet är ofta direkt kopplad till planering. Genom att planera i god tid, föra en dialog med kunderna och bocka av möjliga todos innan semestern skapar du bättre förutsättningar för ledigheten. Dina kunder och leverantörer ska troligtvis också vara lediga. Om ni gör en plan inför semestern tillsammans kan ni se till att ingenting faller mellan stolarna.

Fakturera tidigare
Se till att fakturera alla dina utestående kundfordringar för att undvika likviditetsbrist. Om du dessutom har fakturor på samma belopp som skickas varje månad kan du lägga in dem i förväg i ditt faktureringsprogram och på så sätt jobba bort den administrationen innan semestern.

Med Hogia Smart Fakturering kan du få en överblick och fakturera varsomhelst och närsomhelst. Läs mer om Smart Fakturering här »