Så undviker du bokföringsbrott

2022-12-05

Ett bokföringsbrott innebär att bokföringen i en verksamhet är dålig eller saknas helt. Det är ett av de vanligaste ekonomiska brotten i Sverige. Trots det finns det en överdriven rädsla hos småföretagare att begå bokföringsbrott. Det är faktiskt inte så krångligt som det ibland kan kännas. Så länge du är medveten om vad du behöver tänka på för att undvika bokföringsbrott.

Att alla som bedriver verksamhet i Sverige faller under bokföringslagen betyder inte bara att du enligt lag måste bokföra. Det betyder även att det finns krav på hur du bokför. Felaktig bokföring kan leda till ett bokföringsbrott. Det innebär att bokföringen är dålig eller saknas helt. Vilket gör det omöjligt att bedöma resultat och ställning i din verksamhet. Det krävs dock en hel del slarv för att dömas för bokföringsbrott. Här nedan går vi igenom hur du lätt undviker detta.

Misstag kan alltid rättas
Något som kan vara skönt att veta är att du inte döms för bokföringsbrott för mindre fel i din bokföring. Även större misstag kan rättas i tid. Det är faktiskt allra oftast ingen större fara och är du osäker på något kan du alltid kontakta Skatteverket och fråga. Du begår till exempel inte ett brott för att du lämnar in din momsredovisning för sent eller om du misslyckas med din första deklaration. Så länge du blir medveten om eventuella snedsteg och rättar dem i tid finns det ingenting att oroa sig för.

Var strukturerad och konsekvent
Det underlättar att bygga upp en egen struktur kring hur du bokför. Ett tips är att aldrig skjuta upp din bokföring. Gör det istället ofta men lite åt gången. Det bryter upp arbetsbördan samtidigt som händelser ligger färskare i minnet. Välj också att reda ut problem och frågetecken direkt. Ta hjälp av en rådgivare, konsult eller Skatteverket för att eliminera osäkerheter. Samla relevanta papper och kvitton på ett och samma ställe och lägg in viktiga datum i kalendern. Som momsdeklaration, bokslut och avstämningar.

Ta hjälp av digitala bokföringsprogram
Ett oerhört lätt och smidigt sätt att minimera risken för att det blir fel i bokföringen är att använda sig av ett digitaliserat bokföringsprogram. Med molnbaserade tjänster lagras då bokföringen på ett lättåtkomligt och säkert sätt. Oro över kraschade hårddiskar och förlorad information blir ett minne blott. Det medför även en väldigt effektiv sökbarhet som i sin tur gör det mycket enklare att granska årsredovisningen. Med Hogia Smart Bokföring kan du exempelvis även använda dig av färdiga eller skräddarsydda bokföringsmallar och ta ut rapporter för balans- och resultaträkningen såväl som momsrapport, verifikationslista och kontoutdrag.

Så, vad har vi då kommit fram till? Det bästa sättet att undvika bokföringsbrott är först och främst att bygga upp en egen tydlig struktur kring hur du löpande bokför. Var konsekvent med din bokföring och lämna inget till framtiden eller åt slumpen. Utnyttja även den hjälp som finns att få i form av smidiga lösningar som digitala bokföringsprogram. Och glöm inte att lita på dig själv och klappa dig på axeln under processen. Det är du som kan din verksamhet utan och innan.

Med Hogia Smart Bokföring kan du på ett snabbt, enkelt och effektivt sätt hantera din bokföring direkt i molnet. Läs mer om Hogia Smart Bokföring här »