Så lyckas du med en e-handel

2022-12-02

Vill du starta en e-handel? Ibland kan det kännas överväldigande att ta första steget men det behöver inte vara det. För att lyckas med en e-handel behöver du ett flertal komponenter. Vi delar därför med oss utav en checklista på vad du bör tänka på inför en e-handel-satsning.

Undersök marknaden och säkerställ att det finns ett kundbehov
Först och främst bör du undersöka marknaden för en e-handel och säkerställa att det finns ett kundbehov. Många startar en e-handel utifrån sitt egna behov och missar att faktiskt undersöka ifall det finns ett reellt behov hos andra.

Optimera din e-handel och gör den flexibel efter kunden
Som nybörjare behöver du inte krångla till det allt för mycket. Plattformar som Shopify är designade för icke-tekniska experter, eftersom de vanligtvis kräver noll kodning eller färdigheter i webbdesign. Vissa plattformar låter dig också anpassa hur du vill att din butik ska se ut och kännas, samt använda appar för att förbättra funktionaliteten i din butik. Det du behöver tänka på är att din e-handel är optimerad och flexibel efter användaren.

Bygg relationer med dina kunder
Inför och under din e-handel resa bör du satsa på kundrelationsarbete. Skapa goda och starka relationer med dina kunder. Att bygga relationer med dina kunder kommer att hjälpa dig att förstå kundens behov bättre och erbjuda nya vägar för ett samarbete.

Investera i SEO och länkbyggande
Sökmotoroptimering även kallat SEO är en effektiv marknadsföringsstrategi att även stora företag investerar i den. Det som är bra för nystartade e-handelsplattformar är att SEO är kostnadseffektivt. Målet är att ditt innehåll ska rankas först på sökmotorernas resultatsidor. Denna ökade synlighet tar fler människor till din webbplats och blir språngbrädan till omvandlingar av nya kunder och tillväxten av ditt varumärke.

Användargenererat innehåll
Användargenererat innehåll är allt innehåll som kommer från kunder. Det kan vara text, bilder, videor, eller recensioner om produkten eller tjänsten. Det är dessutom effektivt och genererar äkta och unikt innehåll från start. Fokusera på en annonsplattform åt gången när du försöker generera betald trafik. Ett exempel på en sådan plattform är Facebook Ads, som låter dig rikta in dig på specifika målgrupper på Facebook och en enorm databas med användare.

Sälj dina egna produkter eller utför en dropship-modell
Du kan välja att sälja dina egna produkter, eller så kan du köpa produkter från andra leverantörer och utföra en dropship-modell så att du slipper krånglet och risken med att hålla lager.

Personalisering i realtid
Personalisering i realtid avser praxis att omedelbart leverera anpassat innehåll till varje enskild användare som svar på deras interaktioner med ditt varumärke. Detta kan göras via e-post, SMS, mobilapp, din webbplats eller andra marknadsföringskanaler.

Satsa på visuella metoder och ha en hög närvaro på alla sociala medier
Du bör satsa mer på visuella aspekter som syftar på de många metoder som varumärken använder för att hjälpa konsumenter få mer produktkunskap. Dessa visuella metoder inkluderar bilder, videoklipp och virtuell verklighet. Du bör synas på alla digitala kanaler och inte enbart på en specifik. En bra närvaro på sociala medier hjälper dig att nå ett brett spektrum av målgrupper snabbt och billigt, skapa medvetenhet för ditt företag och öka försäljningen.

Följ den här checklistan så kommer du ett steg närmare en bättre e-handel. Om du vill ha praktiska tips kring själva uppstarten av din e-handel? Då kan du läsa mer på: “Vill du starta e-handel? Här listar vi de bästa tipsen”