Så fungerar vilande moms

2022-06-07

När du som företagare köper eller säljer någonting måste du redovisa moms till Skatteverket. Och du som drivit företag ett tag är nog välbekant med utgående och ingående moms. Men vad är egentligen vilande moms? Låt oss reda ut begreppet.

Vad är vilande moms?
Som företagare är bokföring av moms en del av ens dagliga arbete. Och hur du redovisar momsen beror på flera faktorer. Dessa kan vara att momsen är utgående, ingående eller vilande. Men vad innebär vilande moms?

När du redovisar utgående och ingående moms sker det i regel i samband med att en produkt eller tjänst levereras. Om du exempelvis köpt in kontorsmaterial redovisar du momsen när du får produkterna. Om du istället sålt en vara eller en tjänst, redovisar du momsen när tjänsten tillhandahålls av köparen. Men vad händer då vid förskottsfakturering? Jo, det är då den vilande momsen kommer in i bilden.

Vilande ingående moms
Ingående moms är momsen på de varor eller tjänster du köper in till ditt företag. Denna moms ska framgå på den faktura du får av de företag du köpt produkten av. Den ingående momsen är med andra ord den moms som via faktura kommer in till ditt företag. Ingående moms finns även när du köper in varor som exempelvis kontorsmaterial till företaget.

Men vad är då vilande ingående moms? Om du får en faktura i maj månad, som ska betalas i juni månad, redovisar du momsen som vilande moms i samband med att du registrerar fakturan. När du betalar fakturan i juni redovisas momsen som vanligt.

Vilande utgående moms
Om du säljer en tjänst eller produkt och skickar en förskottsfaktura, exempelvis vid hyra av lokal, redovisas momsen som vilande moms tills fakturan är betald av den som tillhandahållit den. När du skickar en faktura ska momsen alltid framgå tydligt.

Momsen ska alltså redovisas som utgående moms när fakturan är betald, men tiden mellan det att fakturan skickats och betalningen inkommit redovisar du den som vilande moms.

Är du nyfiken på andra matnyttiga artiklar som kan hjälpa dig i ditt företagande? Spana in vårt nyhetsrum här!