Så fungerar debet och kredit

2020-04-20

Första gången du tar dig an företagets bokföring kommer du troligtvis att stöta på begreppen debet och kredit. Om du sedan är den som ska sköta bokföringen kommer du att behöva förstå vad de begreppen innebär. Men, oroa dig inte. Vi går såklart igenom dem med dig!

Så, vad betyder debet och kredit?
Om du tänker dig en transaktion och sedan tänker du dig att det finns två sidor av den. En sida som minskar och en som ökar – eller hur? I vanligt bokförings-lingo brukar man illustrera det med två kolumner där debet är till vänster och kredit till höger. Det ska sedan råda balans mellan de båda kolumnerna. Alltså, summan ska vara densamma i både debet och kredit. Det sätter ord på hur pengar rör sig mellan olika platser – som från ett konto till ett köp eller från din försäljning in på ett konto.

Hur fungerar det?
Det lättaste sättet att förklara hur debet och kredit fungerar är att exemplifiera såväl ett köp som ett sälj.

Exempel:

Om ditt företag köper en diskmaskin för 12 000 kr så bokförs den kostnaden under debet, vilket konto pengarna kommer ifrån bokförs i kredit. 12 000 kr under debet och 12 000 kr under kredit. Summan i de båda kolumnerna ska alltid vara samma.

Exempel 2:

Om du istället säljer en diskmaskin för 12 000 kr är det en intäkt som då bokförs under kredit och sedan bokförs kontot de pengarna hamnar på under debet.

Hela den här processen kallas dubbel bokföring. Anledningen till att vi tjatar om balansen mellan debet och kredit är för att om summan är densamma i båda kolumnerna så har du gjort rätt.

I Hogias bokföringsprogram behöver du inte själv kunna kontrollera detta. Smart Bokföring har en bankavstämning som säkerställer att debet och kredit stämmer överens. Läs mer om Hogias Smart Bokföring här »