Så främjar du välbefinnande på arbetsplatsen
2020-10-14
En komplett guide
Välbefinnande, psykiskt och fysiskt välmående på arbetsplatsen är minst sagt på tapeten. Och inte för intet. Studier visar att arbetsplatsen har en stor inverkan på vårt generella mående. Så, för din egen och dina medarbetares skull är det viktigt att göra det du kan för att skapa en arbetsplats där alla mår bra!
Att förändra arbetsplatsen kanske känns som ett besvärligt projekt? Må så vara, men när du får höra varför du borde satsa på välbefinnandet så kommer du nog ändra dig. Faktum är att lågt välbefinnande på arbetsplatsen bidrar till högre sjukfrånvaro, ökade personalkostnader, lägre produktivitet och till slut sämre verksamhetsresultat. Det låter inte bra och det är det inte heller.
Men om vi istället vänder på det så bidrar ett högt välbefinnande på arbetsplatsen till lägre sjukfrånvaro, lägre personalkostnader i längden, högre produktivitet och bättre verksamhetsresultat.
Det finns helt enkelt ingen anledning till att inte sätta ditt och dina medarbetares välmående i centrum. För att göra det hela enklare har vi sammanfattat våra bästa tips på hur du kan utveckla alla nivåer av arbetsplatsen för att lyckas på bästa sätt!
Så förbättrar du den fysiska hälsan på arbetsplatsen
Fysisk aktivitet och den generella fysiska tillvaron har stor påverkan på vår hälsa. I det här segmentet finns det flera nivåer att ta hänsyn till. Därför har vi delat in den i två områden; det fysiska kontoret och den fysiska kulturen.
Det fysiska kontoret
När det kommer till utformningen av kontoret eller arbetsplatsen finns det en mängd saker du kan göra för att främja välbefinnandet för personerna som befinner sig där:
- Höj- och sänkbara skrivbord som tillåter er att välja mellan att arbeta ståendes eller sittandes. Det har visat sig göra stor skillnad för hälsan och att stå upp åtminstone halva dagen har många positiva hälsoeffekter.
- Regelbunden avfallshantering. Det må låta enkelt men något många arbetsplatser glömmer. Det är viktigt att regelbundet tömma och hantera sopor på kontoret så att det inte ligger kvar i lokalerna. Det drar till sig oönskad ohyra, bakterier och påverkar luften på kontoret.
- Vattenstationer. Att dricka mycket vatten under dagen är viktigt för hälsan, så för att främja den kan du installera vattenstationer på olika platser på kontoret.
- Ventilationen på arbetsplatsen är också viktig för den fysiska hälsan på kontoret. Dålig ventilation och luft gör en trött och matt under arbetsdagens gång.
Den fysiska kulturen
Med den fysiska kulturen menar vi hur ni på arbetsplatsen kan jobba för att uppmuntra och möjliggöra fysisk aktivitet för ett högre välbefinnande. Du kan såklart aldrig tvinga dina medarbetare att röra på sig men du kan skapa förutsättningar för att de ska vilja och kunna göra det.
- Uppmuntra promenadmöten. Istället för att boka ett av mötesrummen kan ni ta en promenad tillsammans runt kvarteret och avhandla ert möte på det sättet istället.
- Skapa förutsättning för mer träning. Berätta vad dina medarbetare kan använda sitt friskvårdsbidrag till och uppmuntra till lunchträning. Du kan till exempel förhandla med ett gym i närheten om rabatterade gymkort till dina medarbetare.
- Gör aktiviteter tillsammans, till exempel kan ni spela padel, tennis eller fotboll ihop och röra på er ett par timmar – det har även positiva effekter på sammanhållningen på jobbet.
Hur skapar man en bra mental tillvaro?
När det kommer till den mentala tillvaron så handlar det i grund och botten om att skapa lugn och minska stress på arbetsplatsen. Stress har många negativa konsekvenser för vår hälsa och är den största boven bakom utbrändhet. Här kommer en del tips på hur du kan boosta den mentala tillvaron på jobbet och potentiellt motverka stress för dig och dina kollegor!
- Om ni sitter i öppna ytor skapa ett tyst rum eller en tyst avdelning där man kan sätta sig om man behöver få vara lite själv, eller behöver fokusera och vill att det ska vara tyst.
- Inred kontoret med mycket växter, de har nämligen en lugnande effekt på oss!
- Använd ett kontor och gör om det till ett vilorum dit dina kollegor kan gå om de behöver vila en stund under dagen.
- Som chef är det viktigt att du själv är mottaglig för feedback så att dina kollegor känner sig trygga med dig och inte är rädda för att yttra sina åsikter.
- Ta in gästföreläsare. Om du upptäcker behov på arbetsplatsen som skulle kunna hjälpa dina kollegors välbefinnande kan du anordna en lunchföreläsning och bjuda dit en gästföreläsare som till exempel pratar om stress eller kost.
- Belysningen på kontoret kan också påverka hur vi mår under dagen och hur våra stressnivåer ser ut. Till exempel bör det inte vara för mörkt i lokalerna för då behöver man anstränga sig så mycket för att se, vilket ökar känslan av utmattning.
Sist men inte minst – det sociala!
Till slut kommer vi till ännu en nivå av arbetsmiljön – den sociala. Den sociala miljön syftar till relationerna på arbetsplatsen mellan dig och dina kollegor, och även dem emellan såklart. Detta är en nivå som är svår att ta på och därför svår för många av oss att veta hur vi ska påverka. Men, självklart har vi ändå samlat och formulerat våra bästa råd på hur du kan påverka den sociala miljön positivt.
- Sociala områden. Lunchrum, fikarum, soffor – you name it. Skapa platser där dina kollegor kan sitta en stund, slappna av och prata med varandra.
- En så enkel sak som att skaffa en kaffemaskin som kokar kaffe ganska långsamt kommer att skapa tillfälle för dina kollegor att prata med varandra.
- Arrangera aktiviteter, kickoffer och after works.
- Se till att de gemensamma ansvaren på arbetsplatsen är jämnt fördelade på alla medarbetare så att det inte är obalans mellan kollegorna.
Vi hoppas att våra tips hjälper er att förbättra arbetsplatsen. Fler tips för dig som småföretagare finns i vårt Nyhetsrum här »