Så fixar du ekonomin utan en ekonom

2019-11-12

Att starta bolag är inte alltid superenkelt. Men det är inte heller omöjligt. Det finns mycket hjälp att få och ibland gäller det bara att hitta den där sista ledtråden eller lilla biten av information som hjälper dig att kliva över tröskeln. Visste du till exempel att fakturering inte alls behöver vara krångligt?

Just fakturering upplevs krångligt för många, så där är du inte ensam. Men sanningen är att all det mytomspunna krånglet härstammar från en tid då man inte hade tillgång till samma hjälp. Visst finns det en del du fortfarande måste hålla reda på själv men det finns trots det ingen anledning att börja se sig om efter en ekonom det första man gör. Istället kan du följa de här stegen!

Det här behöver du för att kunna fakturera
Innan du kan fakturera någon över huvud taget måste du ha vissa saker på plats. Mest handlar det om olika uppgifter som måste samlas in för att kunna färdigställa en faktura. En del punkter måste nämligen enligt lag finnas med på fakturan för att den ska vara giltig. Så innan du skapar din faktura, se till att du har koll på de här punkterna:

 • Fakturans datum
 • Fakturanummer (den första fakturan du skickar har nummer 1, den andra nummer 2 och så vidare)
 • Namn och adress till både dig som säljare och till köparen
 • Ditt momsregistreringsnummer, ditt företagsnamn, företagets adress och om du har ett aktiebolag behövs också ditt organisationsnummer
 • En beskrivning av vilken typ av produkt eller tjänst du levererat, hur mycket och när
 • Pris för varje enhet exklusive moms och eventuella rabatter
 • Skattesats och momsbelopp eller momsfri försäljning om det ska vara det
 • Betalningsvillkor och dröjsmålsränta
 • Leveransvillkor
 • Godkännande för F-skatt
 • Betalningsuppgifter

Använd ett enkelt fakturaprogram
Minns ni den där hjälpen vi talade om tidigare i artikeln? Den hjälpen är ett faktureringsprogram. Vi vågar påstå att nästan ingen skickar fakturor utan ett externt program eller ett internt system av något slag längre. Hur mycket som sedan ingår i programmet du använder kan se lite olika ut. Om vi använder Hogias smarta faktureringsprogram som exempel finns all den hjälp som du som nystartad företagare behöver för att kunna sätta igång med din fakturering på ett enkelt sätt. Dessutom är programmet molnbaserat och tillgängligt från alla möjliga enheter du vill nå den ifrån. Det betyder med andra ord att du efter ett avslutat uppdrag kan fakturera din kund via mobilen på väg därifrån.

Att registrera en ny inbetalning eller att skapa en helt ny faktura behöver bara ta några klick så är det klart. Det behöver alltså inte alls vara krångligt. Faktum är att vem som helst kan göra det, vi lovar.

Läs mer här »

Läs om e-faktura här »