Så bygger du din egen hemsida

2021-03-15

Det finns en mängd olika fördelar med att bygga en hemsida åt ditt företag. Idag har det blivit nästintill en hygienfaktor. Om någon letar efter ditt företag och inte kan landa på en hemsida efter en Google-sökning kommer du få svårt att vinna den kunden. Så, vad är det som stoppar dig? Troligtvis hämmas du av att det verkar så svårt, men faktum är att det inte alls behöver vara det. Här guidar vi dig steg för steg mot din egna hemsida!

Att bygga sin egen hemsida kan både vara lustfyllt och spara dig en hel del pengar. Dessutom kan det ge dig mer frihet. Om du anlitar någon som bygger hemsidan åt dig och den personen kodar allt själv blir du också beroende av den personen i framtiden. Genom att använda ett beprövat verktyg som är öppet och användarvänligt kan du själv genomföra förändringar och utveckla hemsidan när du vill. Här följer en guide för hur du bygger en hemsida.

Välj ditt verktyg
Först och främst, ska du bygga en hemsida själv behöver du välja ett verktyg, en så kallad hemsidebyggare. Med ett verktyg som WordPress, Wix, SquareSpace eller Shopify behöver du inte kunna någonting om programmering. De här verktygen är uppbyggda på ett användarvänligt sätt och du kan välja en design som passar dig och skapa en unik sajt.

Beroende på vilken hemsidebyggare du väljer kan det hända att du även behöver välja ett så kallat webbhotell. Om du använder till exempel Wix eller SquareSpace behöver du inte hitta ett webbhotell men med till exempel WordPress behöver du det. Ett webbhotell erbjuder dig en plats att publicera hemsidan på och kan dessutom erbjuda dig säkerhet, olika tjänster och verktyg som kan vara bra för dig hemsida. Om du planerar att endast vända dig till kunder i Sverige är ett det fördelaktigt att välja ett svenskt webbhotell.

Hur vill du ha din hemsida?
När du väl valt din hemsidebyggare och potentiellt ditt webbhotell är det dags att börja fundera. Hur vill du att din hemsida ska se ut och fungera? Försök tänka utifrån och in istället för inifrån och ut. Vilka är dina kunder? Vad behöver de för information? Och hur kan du lägga upp sajten så att den blir pedagogisk och lätt för kunderna att orientera sig på? Ta fram papper och penna och rita upp det!

Dags för publicering
När alla bitar är på plats och du har ditt verktyg, ditt webbhotell, ditt domännamn och din planering är det dags att sätta planerna i rullning. I din hemsidebyggare kan du välja ett tema som du tycker om och som passar din verksamhet. Efter du valt ditt tema är det bara att börja fylla din hemsida med innehåll. Att ha 3-5 landningssidor är en bra måttstock för den första upplagan av din hemsida.

Är du färdig med din hemsida och vill ha lite tips om hur du kan jobba med SEO? Då hittar du våra tips här »