Rekrytering efter corona - hur ska du bära dig åt?
2020-09-24
Alla branscher har blivit mer eller mindre drabbade av coronakrisen. Vissa har behövt varsla, andra permittera och somliga har behövt införa rekryteringsstopp. Nu har flera marknader börjat röra på sig igen och många företag rekryterar på nytt. Men hur ska man egentligen tänka kring rekryteringen under dessa tider?
Att rekryteringen funnit nytt liv är helt klart positivt. Det är ett tecken på tillfrisknande på arbetsmarknaden och med tanke på den rådande situationen är det något vi alla ska vara glada för. Det är dock inte helt vanliga rekryteringsprocesser som sätts igång och det finns en del saker som är viktiga för dig som ska rekrytera att tänka på.
Hur hittar du rätt kompetens?
Pandemin har ställt allt på ända. Flygvärdinnor har arbetat inom vården och hotellpersonal har hamnat inom en mängd andra serviceyrken. En sak som det bevisat är att ett cv inte alltid är talande för vilken roll du kommer att passa i. HR-chefer i Sverige har börjat lägga märke till att mjuka kompetenser är viktigare än hårda. Det betyder att saker som att vara samarbetsvillig är viktigare än att kunna Photoshop, till exempel. Hårda kompetenser är lättare för en kandidat att lära sig än vad mjuka är.
Under corona har vi lärt oss att vi kanske haft fel perspektiv på kompetenser i det stora hela. Rätt kompetens är snarare de egenskaper som krävs för att fungera väl hos just ditt företag (beroende på vad du jobbar med såklart).
Hur ska man sköta rekryteringsprocessen?
Under sådana speciella omständigheter som vi befinner oss i just nu är det såklart speciellt att rekrytera. Det ställer en del nya krav på rekryteringsprocessen, vi sammanfattar de viktigaste punkterna här:
Intervjuprocessen
Många nyanställda får i dagsläget genomgå upplärning och inslussning på distans. Men en god idé är även att ta de första intervjuerna i processen på distans. Det går såklart att göra på telefon men för att få en kandidat att känna sig så inkluderad och investerad är en skype-, eller Zoom-intervju att föredra.
Skapa trygghet
Det är oroliga tider och det kommer att stressa kandidater. Det är därför lättare att tappa kandidater, även senare i processen. Därför måste du som rekryterar anstränga dig extra för att skapa en säkerhet och trygghet för kandidaterna, då det är väldigt enkelt för dem att ta snabba och impulsiva beslut när de känner sig otrygga.
Vid anställning
När ni gått vidare med en kandidat är det viktigt att ni skapar en strategi för onboarding. Det är inte alla företag som sitter på kontoret och en vanlig onboarding blir nästan omöjlig. Men om en nyanställd ska få chansen att knyta an till företaget och företagskulturen kommer ni att behöva göra extra ansträngningar. Att bara låta en anställd sitta hemma och inte engagera er i hen kommer varken skapa engagemang eller lojalitet.
För de arbetssökandes skull
För de arbetssökandes skull är det extremt viktigt med kommunikation under rekryteringsprocessen. Som vi nämnde lite ovan är det inte helt tryggt att vara arbetssökande idag och om du uppehåller en tät dialog hela tiden med kandidaten kommer du att bidra till en tryggare process. Det är viktigt att vi alla behåller lugnet nu och bidrar till att hålla fokus på rätt saker och inte rekrytera i panik. Det är då vi tar fel beslut och gör felrekryteringar.
Hos oss på Hogia kan du hitta mycket stöd och råd om du arbetar med HR. Vi hjälper dig att utveckla dina kunskaper och din yrkesroll.