Pension för dig som egenföretagare

Som egenföretagare är du ensam ansvarig för din egen pension – visste du det? Det kan låta skrämmande och övermäktigt. Framförallt kan det kännas långt borta och blir automatiskt en punkt långt ner på prioriteringslistan. Men, det behöver inte vara läskigt och ju bättre koll du skaffar dig nu, desto lugnare kan du vara sen. Vi hjälper dig!

Tänk på det här
Det finns en mängd fördelar med att driva eget företag. Men en av de saker som kan vara lite motiga ibland är just det faktum att du inte kan lägga ansvaret på någon annan. Din pension behöver du säkra på egen hand, till skillnad från en anställd person.

För att säkra din allmänna pension, den som alla anställda är garanterade, behöver du först och främst ta ut en lön (eller överskott) i bolaget och se till att betala skatt och arbetsgivaravgifter (eller egenavgifter). Många egenföretagare väljer att inte ta ut lön för att man kanske vill att de pengarna ska vara kvar i företaget och hjälpa företaget att växa. Men det finns en en viktig funktion i att ta ut lön i företaget. Du skapar nämligen en mycket större trygghet för ditt privatliv. Trots att man som egenföretagare ofta är en person som är van vid att pengar kommer och går så gör man sig själv en björntjänst när man inte plockar ut någon lön. Vid en lönenivå på 45 833 (2021) maximeras inbetalningen till din allmänna pension.

Var också noga med att inte slarva med skatten. Din allmänna pension påverkas nämligen av hur mycket du betalat till Skatteverket. Spara själv till pensionen. Starta ett sparande där du sätter av mellan 4,5 till 6 % av din lön för att motsvara dina anställdas tjänstepension.

Hos Pensionsmyndigheten kan du göra en pensionsprognos, på så sätt kan du hålla koll på hur det ser ut och kan förekomma det och spara själv.

De vanligaste misstagen du ska undvika

  • Du glömmer att du inte får tjänstepension automatiskt
    Du får inte tjänstepension per automatik, du måste spara in den delen själv.
  • Den lönen du tar ut är för låg
    Eftersom den allmänna pensionen baseras på din totala lön ska du akta dig för att ta ut för lite.
  • Du sparar inte till pensionen själv
    Alla borde sätta upp ett eget pensionssparande. Oavsett om man är anställd eller inte. Men som egenföretagare kan du pensionsspara avdragsgillt, vilket privatpersoner inte kan.

Vi på Hogia Small Office finns här som stöd för dig som småföretagare. Har du frågor och funderingar kring din lönehantering? Hör av dig till oss!