Organisationer som hjälper dig starta eget

2022-01-17

Funderar du på att starta eget företag? Det kan kännas omfattande om vad som behöver göras eftersom det är ett stort steg att ta. Idag finns det ett flertal organisationer som hjälper dig att förverkliga din företagsdröm.

Som stundande egenföretagare kan det vara bra att känna till vilka olika myndigheter och aktörer som du behöver kontakta vid olika frågor och tillfällen. Nedan finner du olika organisationer och vilka roller de har i din resa mot att starta eget.

Skatteverket
När du startar ett företag behöver du först bestämma vilken företagsform företaget ska ha. Olika företagsformer fungerar på olika sätt och därför behöver du besluta dig om vilken form som passar ditt företag. En gemensam faktor för de olika företagsformerna är att den som bedriver verksamheten har en skyldighet att anmäla sig för registrering hos Skatteverkets e-tjänst verksamt.se. I din anmälan kan du exempelvis ansöka om godkännande för F-skatt eller FA-skatt och lämna uppgifter för beräkning av preliminär skatt. Andra saker som bland annat hanteras av skatteverket är arbetsgivaravgifter, deklarationer och momsredovisning.

Tillväxtverket
För att få rätt förutsättningar vid uppstart av ett företag kan du få hjälp av Tillväxtverket. De erbjuder kunskap, nätverk och finansiering för att ditt företag lättare att möta framtidens utmaningar. Tillväxtverket arbetar för en hållbar tillväxt och är en nationell myndighet som verkar regionalt på nio orter runt i Sverige.

Om du vill ha kontakt med en branschorganisation för närmare information kan du hitta det hos Tillväxtverket. Branschorganisationer erbjuder tjänster och assistans kopplat till just din bransch, till exempel rådgivning i juridik eller andra frågor som är viktiga att följa i din verksamhet.

Bolagsverket
Den myndighet som hanterar registreringen av nya och befintliga företag kallas Bolagsverket. Deras uppdrag är att kvalitetssäkra och tillhandahålla företagsinformation, årsredovisningar, adressändringar och byte av styrelse och revisorer. Bolagsverket samverkar med andra myndigheter för att ge goda förutsättningar till dig som egenföretagare.

Tullverket
Du behöver registrera hos Tullverket om du planerar att importera varor utanför Sverige som inte räknas inom EU. Tullverket har all information om tillstånd och registreringar till egenföretagare som planerar att både importera och exportera varor.

Arbetsförmedlingen
Du kan få hjälp i form av ett inledande bidrag av Arbetsförmedlingen när du startar ditt företag, starta eget-bidraget. Det här bidraget är för dig som är arbetslös eller riskerar att bli och att du är inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. En bedömning utförs av din arbetsförmedlare om du har goda förutsättningar att driva ett företag och en genomtänkt affärsidé på lång sikt.

Almi företagspartner
Ett värdefullt tips är att vända dig till erfarna rådgivare när du ska starta egen verksamhet. Almi företagspartner möjliggör tillväxt och utveckling till både små och medelstora företag runt om i Sverige. Genom ett fokus på hållbarhet erbjuder Almi lån, riskkapital eller affärsutveckling.

Företagarna
Om du som egenföretagare behöver rådgivning om viktiga frågor i din verksamhet, kan du ta hjälp av Företagarna. De erbjuder ett brett nätverk, kunskap och praktisk hjälp för att du ska få rätt förutsättningar till framgång och samtidigt utveckla ett bättre arbetsklimat. Företagarnas jurister besvarar dagligen arbetsrelaterade frågor som kan dyka upp i ditt företag.

Vi på Hogia Small Office hjälper också många små och nystartade företag att utvecklas genom kunskap, guidning och bra program för all administration. Här har vi satt ihop en guide (en e-bok) som du kan ladda ner helt gratis. I den hittar du all nyttig information som du behöver veta när du ska starta eget företag!