Nyhetsrummet

Välkommen till vårt nyhetsrum där du hittar relevant innehåll för dig som driver företag.

Driva eget

Remote, på plats eller hybrid - vad passar ditt företag?

Det har gått mer än ett år sedan Folkhälsomyndigheten tog bort rekommendationen att arbeta hemifrån. Även om många är tillbaka på plats, så förändrade pandemin helt klart synen på en arbetsplats. En del företag har öppnat upp för mer remote- och hybridarbete, medan andra är strikt platsbundna. Vilken arbetsmodell är optimalt för ditt företag?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Informera dina anställda om tjänsteresor

Allt eftersom ditt företag växer kanske ni får kunder och uppdrag på andra platser än i närområdet. Detta kan innebära att du eller dina anställda behöver göra en tjänsteresa. När någon i ditt företag skall utföra arbete på annan ort finns det en del saker att hålla koll på. Detta är för att allt skall gå rätt till och för att den som utför tjänsteresan skall få ersättning för det eventuella besvär som det innebär.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Effektivisera din verksamhet med molnbaserad tidrapportering

Att ha ett väl fungerande system för tidrapportering blir bara viktigare ju mer ditt företag växer. I många branscher är det ett underlag för fakturering och det kan även ge dig värdefulla insikter i hur du och dina anställda spenderar er tid på jobbet. Hur ska du tänka när du väljer system för tidrapportering? Finns det någon typ som är mer fördelaktig än den andra?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

När blir ett företag lönsamt?

Lönsamhet avser vinsten som ett företag gör och är för de flesta verksamheter själva målet på framgång. Det finns flera sätt att beräkna ett företags lönsamhet på. Men när blir ett företag egentligen lönsamt? Och hur når man dit på ett hållbart sätt?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vilka delar bör ingå i en budget?

En budget är en prognos för framtida och planerade ekonomiska händelser inom ditt företag. Något som kan hjälpa dig att planera din verksamhet bättre. Men vad ska en budget egentligen bestå av? Vi går igenom vilka delar som bör ingå i en budget.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Kan man låna ut pengar till sitt eget företag?

Istället för att ta ett företagslån är det även möjligt att låna ut pengar privat till sitt eget företag. Innan du tar detta beslut är det dock viktigt att vara medveten om vad de olika alternativen innebär. Vi går igenom vad som gäller.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vad kan räknas som en skuld i företaget?

En skuld är per automatik inte någonting negativt. Det kan handla om allt från en mindre faktura till ett större lån taget för att finansiera en investering i sitt företag. Hur en skuld ska betalas tillbaka samt bokföras skiljer sig från gång till gång. Vi går igenom vad du behöver ha koll på.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vilka försäkringar behöver jag som konsult?

Funderar du på att bli konsult och känner dig förvirrad över vilka försäkringar du behöver? Eller är du kanske en erfaren egenföretagare som vill se över de försäkringar du redan har? Oavsett är det bra att veta vilka som finns och vilka som faktiskt behövs. Vi går igenom det som kan vara bra att veta när man väljer försäkringar som konsult.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur ska man bokföra lån?

Att bokföra ett lån är inte svårare än att bokföra andra affärshändelser. Men det finns några saker som man som företagare bör vara medveten om. Exempelvis som att lånets löptid avgör hur skulden ska bokföras. Häng med så går vi igenom hur det går till.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur är man föräldraledig som egenföretagare?

Att ta hand om ett nyfött barn samtidigt som man driver bolag kan kännas svårt att få ihop. Därför är det tur att den unikt generösa föräldrapenningen vi har i Sverige är flexibel just för att du ska få din vardag att fungera. Låt oss gå igenom vad som gäller vid föräldraledighet för dig som egenföretagare.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vad är obestånd och vilka varningssignaler finns det?

Ekonomiska problem är något som kan drabba alla företag. Det kan handla om allt ifrån dålig planering till leverantörer som strular. Men olika ekonomiska problem kan påverka verksamheten på olika sätt. Vissa vill man undvika mer än andra. Obestånd, även kallat insolvens, innebär att du hamnat i en situation där du inte kan betala dina skulder. Här förklarar vi mer och hur du undviker att hamna i obestånd.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Guide till företagslån

Företagslån är en snabb och smidig lösning när ditt företag är i behov av extern finansiering. För att finansiera tillväxt i ditt företag eller för att du helt enkelt behöver hjälp när dina egna medel inte riktigt räcker till. Men vad behöver man egentligen veta innan man ansöker om företagslån?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vilka försäkringar behöver man som egenföretagare?

Har du koll på vilka försäkringar du behöver som egenföretagare? När du startar eget är det viktigt att ha koll på vilka försäkringar du behöver för dig själv, ditt företag och eventuella anställda. Nedan går vi igenom de vanligaste försäkringarna och det du behöver veta när du ska teckna en försäkring.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

10 poddtips till egenföretagaren!

Att vara egenföretagare innebär många ansvar. Framförallt är man oftast den utbildande och utvecklande funktionen i sin organisation. Men du då? Vem ska utbilda och utveckla dig? Med tanke på den tidsbrist man så ofta upplever som egenföretagare kan poddar vara den perfekta lösningen.

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Nya lagar och regler 2023

Snart är det dags att fira av året som varit och välkomna 2023. Och med nytt år tillkommer nya lagar och regler att hålla koll på. Vi har sammanställt de allra viktigaste som du som företagare bör vara medveten om till årsskiftet.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vad gäller nu igen med julklappar till anställda?

Julen närmar sig med stormsteg och vi är många som redan börjat inhandla årets julklappar. Men vad gäller egentligen när det kommer till julklappar till anställda? Vi går igenom det du bör ha i åtanke skattemässigt så att du med ro kan visa extra uppskattning och sprida julglädje till dina medarbetare.

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Så undviker du bokföringsbrott

Ett bokföringsbrott innebär att bokföringen i en verksamhet är dålig eller saknas helt. Det är ett av de vanligaste ekonomiska brotten i Sverige. Trots det finns det en överdriven rädsla hos småföretagare att begå bokföringsbrott. Det är faktiskt inte så krångligt som det ibland kan kännas. Så länge du är medveten om vad du behöver tänka på för att undvika bokföringsbrott.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Så lyckas du med en e-handel

Vill du starta en e-handel? Ibland kan det kännas överväldigande att ta första steget men det behöver inte vara det. För att lyckas med en e-handel behöver du ett flertal komponenter. Vi delar därför med oss utav en checklista på vad du bör tänka på inför en e-handel-satsning.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur är man en bra chef?

Det finns mycket som kännetecknar en bra ledare och chef. Enligt arbetslivspanelen Manpower Work Life tyckte mer än hälften av svenskarna att deras chef hanterat arbetssituationen bra under pandemin och 27 procent av dessa tycker att chefen har skött sig väldigt bra. Så, hur är man en bra chef egentligen?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Glöm inte din pension som egenföretagare

Sparar du till pensionen? Det är vanligt att som egenföretagare sakna tjänstepension. Därför är det viktigt att ta ut lön och även betala de pensionsavgifter som finns, så att du kan spara ihop till din pension. Men oroa dig inte - vi berättar mer om hur du gör detta på bästa sätt.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Fallgropar - tips på hur du inte ramlar i

Tyvärr är det många företag som startas men som aldrig blir äldre än tre år. Det kan bero på en hel del olika faktorer, men vi vill hjälpa dig att undvika några av de fallgropar som finns när du startar ditt företag. Häng med!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur skyddar du ditt företag från stöld?

Att bli bestulen på värdesaker kan hända alla. Oavsett om du har en butik, lagerlokal eller kontor gäller det att ta det säkra före det osäkra. Det finns många olika sätt att skydda sig på och vi tänkte ge dig några tips på vad du kan göra för att öka säkerheten.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

En välfungerande arbetsmiljö för en välmående arbetsplats

En arbetsmiljö är både viktig för dig och dina anställda. Du har det yttersta ansvaret för att arbetet utförs utan risker för skador eller ohälsa. Att arbeta förebyggande är en viktig del för att hålla en god arbetsmiljö. Vi delar med oss av några tips på vad som kan vara bra att veta.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vad ska du tänka på innan du anställer?

Vad tycker du är viktigt att tänka på när du ska anställa mer personal? Att anställa personal är spännande, roligt och kanske lite skrämmande. Ditt företag går sannolikt bra när du bestämmer dig för att anställa och det är nu du känner att ni behöver bli fler. Därför kan det vara bra att fundera på några saker innan du lägger ut annonsen för lediga tjänster - vad ska man tänka innan man anställer? Vi har tipsen.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Tänk på detta i svårare tider

Det pratas mycket och ofta om den stundande lågkonjunkturen och många upplever en oro. Speciellt småföretagare. Allt som oftast blir allmänna samhällskriser drabbande för just småföretagare, som vi på senare tid fått erfara. Men, det finns saker du kan göra och förbereda för att se till att du sitter tryggare i båten!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Avdrag för dig som småföretagare - vet du vilka?

När vi går mot tuffare tider så är det lätt att fokusera på det som är svårt just nu. Därför kan det vara bra att fundera på vad som kan hjälpa dig att spara in på dina hårt förvärvade slantar. Det är faktiskt relativt enkelt gjort – tack vare avdrag! Vi tipsar om vilka avdrag som du och ditt företag kan ha nytta av framöver.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så kan du få stöd efter Brexit

Som bekant är inte Storbritannien längre med i EU. Något som kommit att ge konsekvenser för en del företagare. Till exempel har många drabbats av ökade kostnader som en följd av Brexit. Under hösten 2021 tog EU därför ett beslut om att försöka underlätta övergången för företagare.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Vad är patent och hur får du ett?

Många företag bygger i grunden på ett patent. Alltså en ensamrätt över en uppfinning som gör att du kommersiellt kan tjäna på din uppfinning utan att någon annan också gör det. I den här artikeln kan du läsa om vad patent faktiskt betyder, vad som krävs för att lyckas få ett och hur du gör för att ansöka om det!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vägen till din första kund

Att starta eget företag är en spännande utmaning. Att lyckas hänger mycket på att få kunder. Och det kan ju vara lättare sagt än gjort. Därför har vi samlat våra bästa tips och råd kring hur du startar upp ditt företag på riktigt och skaffar dina första kunder!

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Ta steget och utforska världen som arbetsplats – så blir du en digital nomad!

Längtar du bortom skrivbordets kanter? Saknar du flexibilitet och frihet i ditt arbetsliv? Då kanske du funderat på det här med att bli en digital nomad? Här berättar vi allt ifrån vad en digital nomad är till hur du blir en!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Därför behöver du inte vara rädd för att bokföra

Många egenföretagare lägger ut sin bokföring och till stor del handlar det om en rädsla för att man antingen inte kan, hinner eller borde göra det själv. Men sanningen är att det inte behöver vara varken svårt eller tidskrävande.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Så blev det lättare att starta aktiebolag

De senaste årens pandemi har tagit hårt på samhället. Till en början blev framförallt egenföretagare drabbade. Men 2021 kom med glädjande nyheter och rekordmånga valde att starta aktiebolag runt om i Sverige. 78 711 företag startades och 80% av dem var aktiebolag – och majoriteten av dem är småföretagare!

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Företagsnamn och firmateckning - hur gör man?

Som aspirerande egenföretagare finns det många saker du behöver ta reda på. Vissa viktigare än andra. Hur man registrerar ett företag och vem som är och får vara firmatecknare är exempel på viktiga delar av ditt företagande. Det finns nämligen regler och rutiner du behöver förhålla dig till. Men oroa dig inte, vi hjälper dig här.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Checklista: hur digital har du blivit?

I takt med att samhället blir alltmer digitaliserat vad gäller det allra mesta blir så även vardagen för företagare. Du som småföretagare kan dra stor nytta av digitaliseringens samhälle. Har du hunnit ställa om i ditt företag ännu och hur digital har du blivit?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur hanterar man swishbetalningar?

Swish är ett betalningsmedel som exploderat i popularitet under de senaste åren. Många kunder förväntar sig till och med idag att de ska kunna betala med swish. Därför är det bra för dig som småföretagare att veta hur du ska hantera swishbetalningar, hur de bokförs och redovisas.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

5 tips inför uppstart

Ska du starta eget företag? Grattis! Du står nu inför en tid av mycket jobb men oändliga möjligheter. Vi ska därför passa på att skicka med dig några väl valda råd och tankeställare inför din uppstart!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Småföretagartips – så fixar du semestern

Att vara småföretagare är hektiskt. Inte minst inför semestertider. Om man har medarbetare ska de vara lediga och du som egenföretagare hamnar allt som oftast längst ner i prioriteringslistan för ledigheten. Faktum är att många småföretagare undviker att vara helt lediga. Att ha semester, vara helt ledig och kunna koppla av är viktigt. Därför listar vi flera tips som hjälper dig att lämna jobbet i sommar!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så fungerar enkel bokföring

Enkel bokföring är ett ovanligare bokföringssystem än dubbel bokföring, som de allra flesta är vana vid. Till skillnad från dubbel bokföring betyder enkel bokföring att du endast bokför transaktioner en gång i stället för två. Här går vi igenom hur det fungerar och när det är applicerbart.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så fungerar vilande moms

När du som företagare köper eller säljer någonting måste du redovisa moms till Skatteverket. Och du som drivit företag ett tag är nog välbekant med utgående och ingående moms. Men vad är egentligen vilande moms? Låt oss reda ut begreppet.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

En introduktion till employer branding

Vad är egentligen employer branding och hur ska du som företagare tänka kring detta? Idag är employer branding viktigt i ett klimat där det är konkurrens om bra medarbetare och arbetskraft. Vi hjälper dig att förstå vad det är och hur du går tillväga för att förvalta det på bästa sätt.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Möjligheter för dig som egenföretagare efter corona

När världen drabbades av en global pandemi förändrades många saker. Inte minst mångas arbetsliv. Och det har framförallt varit tuff för många företagare runt om i världen. Men, i efterskalvet av det hela har vissa fördelar uppstått. Fördelar du som egenföretagare kan dra nytta av!

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Därför ska du starta eget företag – 10 anledningar

Med en genomtänkt och välarbetad planering kan omständigheterna kring uppstarten av eget företag begränsas och göras till en enklare och smidigare process. Nedan listar vi 10 anledningar till att bli egenföretagare.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Bokföra utgifter och utlägg

Har du koll på utgifter och utlägg? Ett utlägg sker när någon i ditt företag betalar något för företagets räkning med privata pengar medan en utgift handlar om inköp till företaget på företagskortet eller företagskontot. Båda två ska självklart bokföras, vi hjälper dig att reda ut begreppen.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Dubbel bokföring - allt du behöver veta!

Dubbel bokföring, som på grund av sitt ursprungsland ibland kallas italiensk bokföring, är det vanligaste bokföringssystemet. Men vad betyder dubbel bokföring? Enkelt uttryckt så innebär det att du bokför en affärshändelse två gånger. Här berättar vi mer!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så bokför du din marknadsföring!

Har det blivit dags att ta tag i bokföringen? Känner du dig lite osäker på hur du ska gå tillväga när det kommer till marknadsföringsbiten? Är reklam avdragsgill? Och hur blev det nu med reklamskatten? Det är faktiskt inte så knepigt. Låt oss ta en närmare titt!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Bokföra avskrivningar och värdeminskningar

I bokföring anses avskrivningar och värdeminskningar som en kostnad då de motsvarar värdet av företagets förbrukade resurser. Därför ska även dessa redovisas och bokföras i resultaträkningen.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Ett förenklat flöde med Fieldly

Nu presenteras en integration mellan Hogia och Fieldly för dig som vill kunna lägga din dyrbara tid på annat! Alla som arbetar inom byggbranschen kan garanterat känna igen sig i den överväldigande mängd administration som tillkommer. Pappersarbete, slösad tid och en massa strul däremellan som egentligen bara stjäl arbetstid. Med hjälp av Hogia och Fieldlys nya integration blir detta ett minne blott då du och ditt företag får hjälp med just dessa delar.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så enkelt blir flödet med Teamhub

Hogia och Teamhub lanserar nu en integration som sparar tid och administration för företag i alla storlekar! Jobbar du inom byggbranschen? Eller en annan bransch som sysslar mycket med tidrapportering, underlag och projektuppföljning? Då är du antagligen bekant med de utmaningar och huvudbry som det brukar komma med. Något som du slipper med hjälp av Teamhub och Hogia.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Samarbetet som gynnar små och medelstora företag

Hogia och Teamhub lanserar en ny integration som hjälper företag i fler storlekar. Och trots att partnerskapet inte på långa vägar är nytt förväntas en ny integration bredda fördelarna och inkludera Sveriges hårdast arbetande människor – små och medelstora företag.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Enskild firma - hantera moms korrekt

Ekonomi inom enskilda firmor kan vid första anblick kännas överväldigande och komplicerat. Som företagare är moms och skatt kanske det sista du vill tänka på, men faktum är att det är väldigt viktigt. I denna artikel kommer vi titta närmare på specifikt begreppet moms och vad det innebär för dig som driver en enskild firma.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vad är omvänd moms? – Vi reder ut begreppen!

Omvänd moms, eller omvänd skattskyldighet som det också heter, innebär att köparen av en tjänst eller vara är den som ska betala in moms till staten. Förvirrande? Vi förstår. Vanligtvis är det ju tvärtom och säljaren är den som är skattskyldig. Vi ska såklart förklara precis hur omvänd moms fungerar, när det ska användas och vad som gäller i Sverige och EU.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vilka är bokföringsskyldiga?

Enligt svensk bokföringslag har vi något som heter bokföringsskyldighet. Det innebär att man som företagare måste ha en ordnad bokföring. Vad det är, vilka som innefattas och vem som är ansvarig berättar vi allt om här!

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Verksamhetsstöd för kvinnor 

Finns det ett starta eget-bidrag speciellt avsatt för kvinnor? Tyvärr inte. Men, det finns ett starta eget-bidrag och det finns andra typer av verksamhetsstöd du som kvinna kan ta del av för att lättare förverkliga dina drömmar och starta eget företag. Här berättar vi mer.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Hur köper man ett företag?

Ett sätt att förverkliga sina företagsdrömmar på är att köpa ett företag som redan existerar. Hur gör man det då kanske du undrar? Det och mycket mer går vi igenom i den här artikeln.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hitta rätt bokföringssystem

Letar du efter ett nytt bokföringssystem? Kanske är du nystartad och har inte valt något ännu? Eller har du insett att det är dags att byta program? Det finns ju som bekant en uppsjö av system att välja mellan, därför ska vi ge dig lite guidning kring hur du hittar rätt!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vad kostar ett bokföringsprogram?

Ja, vad kostar egentligen ett bokföringsprogram? Som så mycket annat beror det på olika faktorer. I den här artikeln kan du läsa mer om vad det är som kostar och hur du kan påverka kostnaden på olika sätt!

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Måste man ha ett bokföringsprogram?

Som du säkert vet vid det här laget faller alla som bedriver verksamhet i Sverige under bokföringslagen. Det innebär att du enligt lag måste bokföra. Och det finns även krav inom bokföringslagen på hur du ska leverera uppgifterna. Krav som i sin tur gör att du inte kan bokföra i till exempel Excel utan behöver använda ett bokföringsprogram.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vad innebär bokslut?

Alla som bedriver en egen verksamhet behöver göra ett årligt bokslut – oavsett företagsform. Här kan du läsa allt om vad bokslut är för något, vad det går ut på och hur du förbereder dig!

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Organisationer som hjälper dig starta eget

Funderar du på att starta eget företag? Det kan kännas omfattande om vad som behöver göras eftersom det är ett stort steg att ta. Idag finns det ett flertal organisationer som hjälper dig att förverkliga din företagsdröm.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Starta eget-bidraget – så fungerar det

Vill du starta eget? Visste du att det finns något som heter starta eget-bidrag? Jo, det stämmer. Det är ett bidrag som går att ansöka om från Arbetsförmedlingen och som hjälper just dig som vill starta eget att få chansen att faktiskt göra det. I starta eget-bidraget ingår inte bara pengar utan också rådgivning, kurser och informationsträffar. Men, hur får man det? Vem kan få det? Och hur fungerar det?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så undviker du konkurs

Att ha ett företag innebär både toppar och dalar. Om du väntar för länge med att ta tag i dina ekonomiska problem återstår till slut bara konkurs eller företagsrekonstruktion. Ju snabbare du agerar desto större chans är det att du undviker konkurs. Här ger vi dig tips på hur du tar kontroll över situationen.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vad kostar det att anställa?

Börjar det närma sig? Det spännande och ibland läskiga steg det innebär att anställa en person i ditt företag? Grattis. Att anställa kan innebära stora möjligheter för ditt företag, men innebär såklart även en risk. Därför ska vi hjälpa dig att reda ut hur mycket det kostar att anställa och vilken anställningsform som passar ditt företag bäst.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så får du skattereduktion för grön teknik!

Visste du att du kan få skattereduktion vid installation av grön teknik? Alla installationer som påbörjats, betalats och slutförts tidigast 1 januari 2021 kan du få skattereduktion på. Skattereduktionen gäller då för både arbete och material och gäller för upp till 50 000 kr per person och år!

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Letar du finansiering till en investering?

Som egenföretagare kan det lätt dyka upp olika anledningar till att investera i företaget på olika sätt. Kanske skulle du kunna nå nya höjder med en expansion, en ny lokal, nya material eller nya maskiner? En investering kräver kapital och trots stadiga intäkter är det inte säkert att man hela tiden är likvid nog för att kunna investera. Då finns det lite olika vägar att vandra!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Ombilda enskild firma till aktiebolag

Har du börjat växa ur din enskilda firma och går i tankarna att ombilda den till ett aktiebolag istället, men är osäker på hur du skall gå tillväga? Vi hjälper dig att förstå några av fördelarna med att driva ett aktiebolag och hur du skall gå tillväga.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

10 poddtips till egenföretagaren!

Att vara egenföretagare innebär många ansvar. Framförallt är man oftast den utbildande/ utvecklande funktionen i sin organisation. Men du då? Vem ska utbilda och utveckla dig? Med tanke på den tidsbrist man så ofta upplever som egenföretagare kan poddar vara den perfekta lösningen.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Så registrerar du nytt AB!

Vill du starta aktiebolag? En positiv konsekvens efter pandemin har faktiskt varit en våg av nystartade småföretag. Allt fler personer utforskar eget företagande och startar aktiebolag. I den här artikeln går vi igenom hur du gör, steg för steg.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Vill du tjäna pengar hemifrån?

Det behöver inte nämnas en gång till att pandemin vänt upp och ner på vår vardag. Istället är det intressant att börja titta på hur egenföretagandet utvecklas i Sverige efter pandemin. Konsekvenserna av alla permitteringar, uppsägningar och hemmajobb har blivit att allt fler utforskat möjligheterna till egna uppdrag hemifrån!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Du vet inte om det – men du är bokförare på deltid!

Som egenföretagare blir man lite av en expert på många olika saker. Man tvingas till det. Som nystartad har du ofta inte råd att leja ut olika sysslor utan blir så illa tvungen att lära dig nya saker och ta dig an alla utmaningar. Men, hur bra är inte det egentligen? Att du utvecklas och helt plötsligt märker – jag kan ju det här! Vissa saker flyger till och med förbi. Visste du att du till exempel är bokförare på deltid?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Pension för dig som egenföretagare

Som egenföretagare är du ensam ansvarig för din egen pension – visste du det? Det kan låta skrämmande och övermäktigt. Framförallt kan det kännas långt borta och blir automatiskt en punkt långt ner på prioriteringslistan. Men, det behöver inte vara läskigt och ju bättre koll du skaffar dig nu, desto lugnare kan du vara sen. Vi hjälper dig!

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Affärsidéer – tips och exempel!

Är du en idéspruta? Men är din affärsidé verkligen bra, håller den måttet? Det finns sätt som du kan testa din affärsidé på. Här tänkte vi guida dig lite kring det!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur var det nu med eget kapital?

Som egenföretagare (eller blivande egenföretagare) har du säkert hört begreppet “eget kapital” förut. Trots att du kanske vet vad det innebär ska vi förklara det, och framförallt gå närmare in på varför det är bra att hålla lite koll på!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur hittar man arbetsglädjen efter semesterperioden?

För många av oss uppstår en mindre ångestkänsla i bröstkorgen när semestern börjar lida mot sitt slut. Dessutom förstärks den för många i år då vi jobbat hemifrån och sommarens slut kanske innebär att återvända till kontoret? För att hjälpa dig med den här övergången har vi samlat ihop våra bästa tips och råd för att snabbare hitta arbetsglädjen!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vikten av branschspecifika löneprogram

Kollektivavtalens roll på arbetsmarknaden är väletablerad vid det här laget. Och det finns en mängd olika anledningar till att vilja ha kollektivavtal – för såväl arbetstagare som arbetsgivare. En annan sak som kan underlätta en rättvis löneprocess är stöd för ditt kollektivavtal i ditt löneprogram. Vi berättar varför!

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Allt du behöver veta om vinstmarginalbeskattning

Har du hört talas om vinstmarginalbeskattning, eller VMB som det också brukar kallas? VMB har med moms och försäljning att göra. Om du till exempel ska sälja begagnade varor kan du nämligen i vissa fall beräkna momsen på skillnaden mellan ditt inköps- och försäljningspris – istället för bara försäljningspriset.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Anar du en negativ spiral bland dina kostnader och intäkter? – Så vänder du!

Det kan kännas tröttsamt att fortsätta prata om pandemin och dess påverkan på småföretagare. Men om vi lyfter blicken är tipsen i denna artikel lika applicerbara på alla negativa mönster i ditt företags ekonomi. Vi ska nämligen prata om olika besparingar och investeringar du kan överväga om du upplever förändringar bland dina kostnader och intäkter som du inte tycker om…

Läs mer arrow_forward
Produkter

E-fakturering är ett faktum – men har du koll på Peppol?

Som småföretagare är det väldigt viktigt att vara konkurrenskraftig och kunna leva upp till de krav som dina kunder ställer. Om man ska vara krass är det så att du förlorar uppdrag om det finns andra företag som kan erbjuda det du inte kan. En sådan sak är elektronisk fakturering – något som allt fler företag och organisationer kräver av sina leverantörer.

Läs mer arrow_forward
Produkter

Smart digital lönehantering enligt GDPR

GDPR känner vi alla till men det har nu gått ett par år sedan lagen infördes och därför är den inte lika mycket uppe på kartan längre. Hur tar ni som småföretagare hänsyn till lagen idag? Hanteras kunders och anställdas personuppgifter med tillräcklig försiktighet?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gynnsamt?

Du som har ett eget aktiebolag som går med vinst har två alternativ. Antingen kan du välja att ta utdelning eller direkt få ut lön. Det finns både fördelar och nackdelar med dem båda och vilket du bör välja beror helt på dina prioriteringar. Självklart kommer vi att gå igenom allt med dig så du kan göra det bästa valet för just dig.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Håll motivationen uppe i slutspurten av pandemin!

Som småföretagare så har det nu i över ett år varit en kamp för att få verksamheten att rulla. Kreativiteten har behövt ta en större plats än vanligt och definitionen av att “hålla ut” har fått en ny betydelse. Vi börjar nu se ljuset i tunneln och samhället börjar sakta men säkert gå mot det normala, men vi har en bit kvar och det är inte tid för att slappna av än. Vi ska här ge dig tips och råd som förhoppningsvis höjer motivationen inför slutspurten.

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Hur fungerar moms egentligen?

En av grunderna i bokföring är moms, eller mervärdesskatt som det egentligen heter. Moms är den statliga skatten som betalas varje gång du köper eller säljer en vara eller tjänst. Som privatperson behöver man inte tänka på moms då det redan är inräknat i priset, men du som företagare behöver deklarera momsen. I denna artikel kommer du få lära dig grunderna i hur moms fungerar.

Läs mer arrow_forward
Produkter

Digital signering enligt eIDAS förordningen

Antalet dokument som du som småföretagare hanterar i samband med redovisning och revision är omfattande och kräver mycket tid och energi från dig att lägga på administration. Med digital signering slipper du allt meck med papper som ska fram och tillbaka i en viss ordning. I stället är det smidigt att få rätt person att skriva under - snabbt och i rätt ordning. Dock kan man fråga sig hur digital signering regleras och om det är säkert att använda.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Factoring - den enkla vägen mot bättre likviditet

Som småföretagare kan man ibland känna att man har tagit sig vatten över huvudet med långa kredittider och flertalet utgifter. Ibland känns det helt enkelt som att tiden och pengarna inte räcker till. Men du, det behöver inte vara så. Du kan ju börja använda dig av factoring!

Läs mer arrow_forward
Produkter

Hogia i samarbete med Valei Pay – ett enklare sätt att ta betalt

På Hogia jobbar vi med att förenkla arbetslivet för småföretagare och vårt samarbete med Valei gör just det. En lättanvänd och smart kassasystemslösning som också hjälper dig med bokföringen. Valei sköter ditt tidskrävande betalningsarbete – så att du kan lägga mer tid på att utveckla verksamheten.

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Så här arkiverar du din bokföring

Många småföretagare känner en ovisshet kring arkivering av bokföringen. Det är mycket att hålla koll på och inte helt lätt att hålla isär Skatteverkets lagar och regler om arkivering. I takt med att fakturor och kvitton blir allt mer digitala uppkommer dessutom nya frågor. Vi reder ut de frågetecken som finns i samband med arkivering.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så bygger du din egen hemsida

Det finns en mängd olika fördelar med att bygga en hemsida åt ditt företag. Idag har det blivit nästintill en hygienfaktor. Om någon letar efter ditt företag och inte kan landa på en hemsida efter en Google-sökning kommer du få svårt att vinna den kunden. Så, vad är det som stoppar dig? Troligtvis hämmas du av att det verkar så svårt, men faktum är att det inte alls behöver vara det. Här guidar vi dig steg för steg mot din egna hemsida!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

5 SEO-tips till småföretagare

I Sverige googlas det 55 miljoner gånger varje dag och de siffrorna fortsätter att växa hela tiden. Det är ingen slump vilka sidor som dyker upp överst vid en Google-sökning – utan ofta är det ett smart SEO-arbete som ligger bakom toppresultaten. Vi förklarar vad begreppet innebär och ger dig tips på hur du kan ranka högre på Googles sökträffar.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vad är en avdragsgill kostnad – och vad är avdragsgillt?

Det kan vara svårt att förstå sig på vad en avdragsgill kostnad faktiskt är och om en sådan kostnad gäller för ditt företag. Många småföretagare har ingen ekonomiavdelning som sköter ekonomin, utan det är upp till chefen eller någon med lite mer kunskap att hålla koll på. Vi reder ut begreppet en gång för alla – och ger dig alla verktyg för att kunna ta reda på om dina utgifter är avdragsgilla. 

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur tar vi hand om personalen i tider av kris?

Nu har det gått över ett år sedan Sverige hade sitt första bekräftade fall av covid-19 och snart ett år sedan WHO förklarade spridningen av viruset som en pandemi. För småföretag har det varit ett prövande år med nedskärningar och permitteringar som avlöser varandra. Men vad har det inneburit för personalen som jobbar kvar? Det försöker vi reda ut.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Därför ska du annonsera i sociala medier

Trots att det finns mycket statistik på hur mycket småföretagare kan vinna på att annonsera i sociala medier är det fortfarande ett outforskat område för många. För just småföretagare finns det nämligen många fördelar med den typen av marknadsföring. Här kan du läsa mer om hur sociala medier kan hjälpa dig och hur du ska bära dig åt när du vill börja! 

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Kontant- eller faktureringsmetoden - vad är skillnaden?

När du är i startgroparna av att starta företag ska du alltid välja bokföringsmetod. Smidigt nog finns det bara två att välja mellan. Det behöver inte heller vara så komplicerat som det låter. Vilken metod du ska använda avgörs av hur ditt företag ser ut. Vi berättar mer här!

Läs mer arrow_forward
Produkter

Bokföringsprogram - gratis eller betalversion, vad ska jag välja?

Ska du starta eller har du startat ett företag? Om ja, så kommer du eller så berörs du redan av bokföringslagen. Den lagen innebär att du har en skyldighet att bokföra alla dina affärshändelser. För att göra det behöver du ett bokföringsprogram och som du säkert redan vet finns det ett oändligt antal sådana. För att hjälpa dig orientera dig i djungeln så tänkte vi hjälpa dig att jämföra gratis- och betalversioner av bokföringsprogram.

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Tips för att optimera skatten för dig som småföretagare!

Att lyckas med skatten som företagare behöver inte vara så svårt som det kan verka. Genom att göra taktiska val kan du spara in en hel del pengar. Vi tycker inte att du ska låta bristfälliga kunskaper stoppa dig från att driva eget och ger dig därför våra bästa skattetips för småföretagare, både för dig som funderar på att starta eget eller redan har en verksamhet.

Läs mer arrow_forward
Produkter

Förbered dig på framtidens krav för bygg- och anläggningstransporter med Hogia Moveit

Förr eller senare kommer digitaliseringen och knackar på dörren hos alla branscher. Även bygg- och anläggningsbranschen. Ju längre digitaliseringen kommer desto högre krav ställs det på företagare när det kommer till administration, orderhantering och olika standarder. Det kan stundtals kännas överväldigande, men det finns hjälpmedel att ta till som kan förenkla det hela.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur var det nu med leverantörsskulder och kundfordringar nu igen?

När året kommer till sitt slut kan det lätt hända att det antingen finns obetalda leverantörsfakturor eller kundfordringar kvar som tillhör det föregående året. Hur hanterar man det? Oroa dig inte, denna fråga brukar återkomma varje år kring den här tiden. Därför passar vi på att reda ut det! 

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur ser dina flöden ut?

Hur mycket tid lägger du på administration? Om du ska vara helt ärlig? Troligtvis mer än du behöver. Det gör nämligen de flesta småföretagare. Faktum är att den genomsnittlige småföretagaren i Sverige lägger 10 timmar i veckan på administration. Tid som skulle kunna spenderas på mer värdeskapande aktiviteter. Som tur är finns det en lösning.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så ställer du om och blir helt digital

När allt fler fått flytta hem sitt jobb och sina verksamheter har de upplevt en del utmaningar. Trots att många av våra arbetsuppgifter och framförallt stor del av vår administration digitaliserats på senare år finns fortfarande en del trösklar som är svårare att komma över. Som egenföretagare finns det många fördelar med att sköta sitt arbete digitalt, med eller utan pandemi, och därför tipsar vi här om hur du kan ställa om på bästa sätt!

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Det här måste din årsredovisning innehålla

För många småföretagare brukar det börja krypa i kroppen när någon nämner årsredovisningen. Varje år ska den in och varje år tar det lika lång tid… Så, för att hjälpa dig spara så mycket tid som möjligt har vi sammanställt exakt det som behöver finnas i din årsredovisning. Ingenting mer, ingenting mindre.

Läs mer arrow_forward
Produkter

Hogia i samarbete med arcMember

Vi på Hogia presenterar stolt vår nya samarbetspartner arcMember. Ett smart, digitalt och modernt medlemsregister för verksamheter och föreningar. Med arcMember tillåts du att lägga tid på verksamhetsintressen medan det administrativa arbetet, till stor del, sköts helt automatiskt.

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Nya bestämmelser för friskvård efter corona

Under pandemin är det mycket som förändrats. Många rutiner har behövt bytas ut och utvecklas för att passa de nya tiderna. Samma sak gäller för de aktiviteter som faller under friskvårdsbidraget. Eftersom tillvaron förändrats och många tvingas jobba hemifrån har nya aktiviteter lagts till på listan!

Läs mer arrow_forward

Zonta — 100 år av jämställdhetsarbete

Zonta är en organisation som arbetar för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Närmare bestämt kvinnorättsfrågor. Det är en organisation med medlemsklubbar på en mängd olika platser i hela världen och en av dem ligger i Kungälv. Vi på Hogia har arbetat med Zonta sedan en tid tillbaka och har haft nöjet att få sätta oss ner och prata med Ulla Rönnmark som är klubbpresident på just Zonta i Kungälv.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Framtidens arbetsplats 

Visste du att tekniken för att arbeta på distans egentligen har funnits i 10 år? Trots det krävdes det en pandemi för att tekniken skulle utnyttjas fullt ut. Andelen som arbetar hemifrån och den minskade pendlingen har haft en positiv påverkan på miljön. Distansarbete tycks inte försvinna i första taget — hur kommer arbetet att se ut i framåt egentligen? 

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så främjar du välbefinnande på arbetsplatsen

Välbefinnande, psykiskt och fysiskt välmående på arbetsplatsen är minst sagt på tapeten. Och inte för intet. Studier visar att arbetsplatsen har en stor inverkan på vårt generella mående. Så, för din egen och dina medarbetares skull är det viktigt att göra det du kan för att skapa en arbetsplats där alla mår bra!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Arbeta på plats och på distans — hur ska du leda? Och när?

På senaste har många människors arbetsdag förändrats väldigt mycket. Som chef eller ledare finns det också många utmaningar att klara av när du ska leda på plats såväl som på distans. Vanligtvis, i de flesta verksamheter, är du troligtvis van vid att leda och coacha dina kollegor på plats. Att översätta sitt ledarskap som du har på plats till distansledarskap är inte alltid helt lätt. Därför tänkte vi hjälpa dig lite på vägen. Här kan du läsa om hur du är en motiverande ledare på plats och på distans.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Rekrytering efter corona - hur ska du bära dig åt?

Alla branscher har blivit mer eller mindre drabbade av coronakrisen. Vissa har behövt varsla, andra permittera och somliga har behövt införa rekryteringsstopp. Nu har flera marknader börjat röra på sig igen och många företag rekryterar på nytt. Men hur ska man egentligen tänka kring rekryteringen under dessa tider?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så blir du en bättre säljare!

Att driva eget bolag innebär oftast att du får ta på dig en mängd olika hattar för alla dina roller. En sak du sällan kan undgå är säljet. Ska du driva eget behöver du jobba på att blir en bättre säljare! Som tur är kan vi hjälpa dig att nå dit.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Marknadsplan – vad är det och hur gör man en

Är du i processen eller tankarna av att starta eget bolag. Då har du säkert koll på att det finns vissa planer du ska skissa upp i förhand? Affärsplan är en av de sakerna till exempel. Som ett komplement till affärsplanen ska du även göra en marknadsplan. Oroa dig inte, vi berätta hur och varför här!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vill du starta butik? Se hit!

Att starta butik klingar fint i mångas öron, men det är inte att bara göra. Det krävs hårt arbete och det finns en mängd saker du behöver tänka på för att din butik ska bli lönsam. Med det sagt finns det många butiker som florerar och den fysiska handeln är långt ifrån död!

Läs mer arrow_forward
Produkter

Nyfiken på e-faktura? Så fungerar det!

När det kommer till att vara småföretagare finns det ett par vedertagna sanningar som är gemensamma för alla. En av de sanningarna är att du sällan har tid över. Allra oftast finns det för få timmar på dygnet och det är inte alltid som tiden går ihop. Därför bör du se dig omkring efter lösningar som sparar dig tid och minskar din manuella hantering - e-faktura är en sådan lösning!

Läs mer arrow_forward
Produkter

Så blir jobbet enklare med hjälp av AI

AI är ett ämne som tycks röra upp många känslor. Vissa är exalterade och andra misstänksamma. Vad innebär AI egentligen? Och du behöver inte vara orolig, utan tvärtom, AI kan ge dig nya möjligheter.

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Konkurs? Eller företagsrekonstruktion?

Vi lever i speciella tider just nu, det går inte att förneka. Coronakrisen har föranlett fler konkurser än vanligt. Men, det är viktigt att komma ihåg att konkurs inte alltid är det enda alternativet!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur hanterar jag en bluffaktura?

Bluffakturor känns förlegat. Men dessvärre är sanningen det motsatta. Antalet anmälda bluffakturor bara fortsätter att öka, likaså detta år. Det blir därför allt viktigare att sprida information om hur du identifierar en bluffaktura och hur du sedan ska hantera den för att slippa hamna i trubbel.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Gör du löner i excel? Dags att tänka om!

Det är inte helt ovanligt att småföretagare sköter sina löner i excel. Det är ett klassiskt knep och har för många varit väldigt hjälpsamt. Men, det innebär fler risker för att det blir fel än vad många tror och det är definitivt inte GDPR-säkert.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Glöm inte friskvården när du jobbar hemifrån

Under Corona är det många arbetsplatser som valt att stänga ner kontoren och arbeta hemifrån. Samtidigt väljer många bort att gå till gymmet av säkerhetsskäl och helt plötsligt sitter vi hemma hela dagarna och glömmer bort att tänka på vår hälsa. Vilket inte är bra och inte heller nödvändigt. Det går nämligen minst lika bra att syssla med friskvård hemifrån.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Tips för en bättre semesterplanering

Många småföretagare tar väldigt kort semester, om de ens unnar sig en semester. Oftast beror det på att man inte har möjlighet att stänga ned verksamheten och inte får ihop det om man inte själv är på plats. Därför ska vi passa på att tipsa om hur du semesterplanerar på bästa sätt för att verksamheten ska flyta på utan dig!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

5 tips på hur du överlever i konsultbranschen

Konsultbranschen är överlag en krävande bransch. Det är hård konkurrens och höga krav på prestation. Därför tänkte vi ta tillfället i akt och tipsa om hur du kan planera och lägga upp ditt arbete för att lättare överleva i konsultbranschen!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur viktigt är en bra support?

Svaret är — superviktigt. När du orienterar dig bland olika leverantörer och tjänster är det en av de absolut viktigaste delarna att titta på. Det spelar nämligen ingen roll hur funktionell eller bra en tjänst är om det inte finns en väl fungerande support. Vem vänder du dig till om du behöver hjälp?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Tips till småföretagare: Så får du ditt byggbolag att växa

Den rådande krisen har slagit hårt på många. För många mindre, ägarledda byggbolag har det varit tufft. Och för ett segment som redan är välrepresenterade bland konkurser var den här krisen det sista man behövde. Därför vill vi skriva om vad du som egenföretagare inom byggbranschen kan göra för att skapa bättre och mer stabila förutsättningar för tillväxt.

Läs mer arrow_forward
Produkter

Fördelarna med digital signering

Digitala signeringsverktyg möjliggör en stor flexibilitet. Du kan ju befinna dig varsomhelst, närsomhelst och kunna signera dina viktiga handlingar. Du kan också skicka ett avtal till en kund som kan signeras var du än är. Helt plötsligt försvinner onödiga resor, utskrifter och långa postgångar och du har vunnit massa tid. Inte bara signeringen effektiviseras utan även granskningen.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

3 digitala verktyg som hjälper småföretagare att spara tid

Som småföretagare är det ofta mycket att göra och hålla koll på. Tiden kan ibland kännas knapp och smarta verktyg är A och O för att ta sig igenom arbetsdagen på ett smidigt sätt. Vi har listat tre bra digitala verktyg för att du som småföretagare lättare ska kunna effektivisera dagen och få en överblick över ditt arbete.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så fungerar debet och kredit

Första gången du tar dig an företagets bokföring kommer du troligtvis att stöta på begreppen debet och kredit. Om du sedan är den som ska sköta bokföringen kommer du att behöva förstå vad de begreppen innebär. Men, oroa dig inte. Vi går såklart igenom dem med dig!

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Hur fungerar vab för egenföretagare?

Att vara egenföretagare och förälder kan vara både ljuvligt och jobbigt. När ditt barn blir sjukt kan det nämligen bli knepigt att få ihop det på jobbet. Du kanske inte har någon som kan täcka upp för dig och de förlorade intäkterna kanske blir för stora? Det är helt enkelt inte en optimal situation alla gånger. Därför har vi samlat lite goda råd kring vab för egenföretagare!

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Vill du starta e-handel? Här listar vi de bästa tipsen

I tider som dessa kanske du har slagits av tanken på att starta en e-handel. En e-handel är ett tryggt sätt för dig som småföretagare att försäkra dig om att dina varor eller tjänster är tillgängliga även om besöksantalet minskar i din fysiska butik. Att lansera en e-handel kan kännas komplicerat och som ett stort steg att ta i din verksamhet, men vi hjälper dig genom våra bästa tips för inför en uppstart.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Hur vet jag när det är dags att starta eget?

Det lättaste som finns är att skjuta upp något, prokrastinera, vänta på bättre tider osv. Vet du att du vill starta eget? Då är det dags att sluta skjuta upp det. Med det sagt så finns det vissa tillfällen som är bättre lämpade än andra för att sätta igång. 

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Hur påverkas din privatekonomi av att starta företag?

Att stå i valet och kvalet eller kanske till och med befinna sig i startgroparna för att starta eget är spännande. Men även läskigt. Av helt naturliga skäl kommer en hel del frågor att uppstå som du behöver få svar på innan du kan gå vidare i processen. Hur det kommer att påverka din privatekonomi är en av dem.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur räknar jag ut en rättvis lön?

Att vara egenföretagare innebär många olika saker. Det handlar inte bara om att utveckla ett företag som lyckas utan även att ta hand om, vårda och utveckla en personalstyrka. En del av det handlar om löner. Så, hur räknar man egentligen ut en rättvis lön egentligen?

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Allt du behöver veta om kontrolluppgifterna inför inlämningen

Nu ska kontrolluppgifterna snart lämnas in till Skatteverket. Eller vänta, ska de? Vad som egentligen gäller kring kontrolluppgifterna verkar vara snårigt. Vi nås av olika budskap från olika håll och det blir svårt att avgöra vad som krävs av en som egenföretagare. Därför tänkte vi använda det här tillfället för att reda ut exakt vad det är som gäller när det kommer till kontrolluppgifter.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Ny inom löneadministration? Här är allt du behöver veta!

Driver du eget och ska börja betala ut lön till anställda? Här listar vi allt du måste ha koll på innan, under och efter löneutbetalningarna. Vi vet att det här med lönehantering kan kännas som att bestiga ett berg. Ju längre man kommer desto längre känns det som att man har kvar. I den här artikeln kan du läsa om vad det är du behöver ha koll på när du ska administrera löner, värdefulla länkar och tips!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Förbered dig inför julledigheten — vad måste göras?

Snart är det äntligen dags för ta det lugnt hemma i soffan, äta julmat och dricka glögg med pepparkakor… Men innan detta härliga finns några grejer att checka av jobbmässigt. Här är lite tips och råd att se över innan ni faktiskt kan ta ledigt.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Checklista: vad behöver vi göra innan året är slut?

Det nya året närmar sig. Sakta men säkert går vi in i ett nytt decennium. Men innan det finns det några grejer att checka av; ett bra avslut ger en bra början. Om du är den som tar hand om ekonomin rekommenderar vi att du ser över de här sakerna innan året är slut.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Vill du driva eget och samtidigt hjälpa andra?

Är du en av dem som egentligen alltid velat starta ett bolag men allra helst vill göra det med ett större värdeskapande? Alltså, vill du driva eget men genom att hjälpa andra människor eller samhällen i behov av stöd och hållbar utveckling? Då är det nog dags för dig att fördjupa dig inom socialt företagande. 

Läs mer arrow_forward
Driva eget

När behöver du bry dig om GDPR som småföretagare?

I maj 2018 trädde GDPR i kraft. Det har pratats en hel del om det men det är oftast med komplexa begrepp och i för stora drag för att man praktiskt ska förstå hur det påverkar en själv. Därför har vi samlat de viktigaste punkterna här till dig som är småföretagare! Som småföretagare finns det vissa delar av GDPR som påverkar dig och andra som inte rör dig alls.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så fixar du ekonomin utan en ekonom

Att starta bolag är inte alltid superenkelt. Men det är inte heller omöjligt. Det finns mycket hjälp att få och ibland gäller det bara att hitta den där sista ledtråden eller lilla biten av information som hjälper dig att kliva över tröskeln. Visste du till exempel att fakturering inte alls behöver vara krångligt?

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Har du koll på din AGI?

Är du den som ansvarar för lönehanteringen på ditt företag? Då har du säkert hört talas om det där med AGI:n som infördes i början av 2019, eller Arbetsgivardeklarationen på individnivå som den också heter. Det verkar råda en hel del förvirring kring det här och därför tänkte vi bena ut alla frågor.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Slipp admin och få tid till personalen

Ditt företag växer och ni har signat fler kunder på senaste tiden. Men det innebär en hel del jobb och det har lett till att du spenderar allt mer tid i telefon och framför datorn med en hög av administrativa uppgifter, långt ifrån dina medarbetare. Det känns inte kul längre och du känner att du hamnar för långt ifrån det du hoppades att du skulle göra. Här berättar vi om hur du hittar tillbaka.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Därför är inte bokföring så läskigt som det verkar

De flesta företagare bävar inför bokföringen. Många tycker till och med att det är den värsta biten i deras arbetstillvaro. Mest är det för att det känns som en så komplicerad process som man inte förstår. Men, sanningen är att bokföring inte behöver vara så läskigt eller jobbigt som det verkar - här berättar vi varför.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Det här får du inte glömma när du ska starta företag!

Sitter du på en affärsidé eller en brinnande vilja att starta eget? Det är inte helt ovanligt att man då kan behöva en liten knuff i ryggen eller spark i baken för att faktiskt våga sätta bollen i rullning. Det finns nämligen en del saker man bara inte får glömma.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vågar jag anställa en till?

Funderar du på om du ska anställa en person till? Har du svårt att avgöra om det är rätt tid, om du har råd eller om du vågar över huvud taget? Det första du behöver få veta är att du inte är ensam. Frågor kring anställningar är något av de vanligaste som finns hos småföretagare runt om i hela världen.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så berättar du för VD:n hur försäljningen går

I små bolag är det inte ovanligt att den som sitter på kontoret får sköta alla sorters arbetssysslor. Oavsett om du har en utbildning inom ekonomi eller ej så kanske du är den som ska se till att det löpande ekonomiarbetet sköts.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Våga ta bra betalt - och fakturera snabbt!

Prissättning är ett ämne som många företagare brottas med. I början av företagsresan är man kanske osäker på hur mycket man kan ta betalt. Vi kanske inte vet vad andra företag i samma bransch debiterar eller tror att vi måste ha lägre priser än andra tills den dag då vi blivit ett mer etablerat företag.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

7 nycklar till ökad omsättning

Drömmer du om att växla upp ditt företag till nästa nivå? Kanske har du som mål att dubbla omsättningen eller anställa mer personal. Eller drömmer du om att tjäna mer pengar samtidigt som du jobbar mindre? Här listar vi 7 nycklar till ökad omsättning som kan förändra vardagen för både dig och ditt bolag!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Avdrag för kostnader

De kostnader som är nödvändiga för att bedriva verksamhet är i huvudsak avdragsgilla, med vissa begränsningar. Här listar vi de hittar vanligaste avdragen.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Guiden till ett eget företag

Funderar du på, eller har du precis startat företag? Grattis och lycka till, det är så kul att driva företag! Här kan du ladda ner en gratis e-bok som kan hjälpa dig en bit på vägen.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Viktiga saker att tänka på när du startar eget företag

Här är en snabbversion av viktiga saker att tänka på för att göra din verksamhet så bra som möjligt och undvika de vanligaste fallgroparna.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Varför en affärsplan?

Affärsplanen är grunden för ditt företag. Den berättar vad det är tänkt att ditt företag ska göra, vem din kund är, hur marknaden och konkurrenterna ser ut, dina målsättningar, hur du ska finansiera din uppstart och så vidare.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Checklista för uppstart

Det är roligt att starta företag och samtidigt mycket att tänka på. Här är en sammanfattande checklista att ta hjälp av:

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Guiden till ett eget företag – marknadsför dig

Det här med marknadsföring av ditt företag är en rolig del i företagandet. Ofta är du så passionerad och engagerad i din affärsidé att du pratar om den var du än går och vem du än möter.

Läs mer arrow_forward