Nyhetsrummet

Välkommen till vårt nyhetsrum där du hittar relevant innehåll för dig som är småföretagare.

Driva eget

Vad kostar det att anställa?

Börjar det närma sig? Det spännande och ibland läskiga steg det innebär att anställa en person i ditt företag? Grattis. Att anställa kan innebära stora möjligheter för ditt företag, men innebär såklart även en risk. Därför ska vi hjälpa dig att reda ut hur mycket det kostar att anställa och vilken anställningsform som passar ditt företag bäst.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så får du skattereduktion för grön teknik!

Visste du att du kan få skattereduktion vid installation av grön teknik? Alla installationer som påbörjats, betalats och slutförts tidigast 1 januari 2021 kan du få skattereduktion på. Skattereduktionen gäller då för både arbete och material och gäller för upp till 50 000 kr per person och år!

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Letar du finansiering till en investering?

Som egenföretagare kan det lätt dyka upp olika anledningar till att investera i företaget på olika sätt. Kanske skulle du kunna nå nya höjder med en expansion, en ny lokal, nya material eller nya maskiner? En investering kräver kapital och trots stadiga intäkter är det inte säkert att man hela tiden är likvid nog för att kunna investera. Då finns det lite olika vägar att vandra!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Ombilda enskild firma till aktiebolag

Har du börjat växa ur din enskilda firma och går i tankarna att ombilda den till ett aktiebolag istället, men är osäker på hur du skall gå tillväga? Vi hjälper dig att förstå några av fördelarna med att driva ett aktiebolag och hur du skall gå tillväga.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

10 poddtips till egenföretagaren!

Att vara egenföretagare innebär många ansvar. Framförallt är man oftast den utbildande/ utvecklande funktionen i sin organisation. Men du då? Vem ska utbilda och utveckla dig? Med tanke på den tidsbrist man så ofta upplever som egenföretagare kan poddar vara den perfekta lösningen.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Så registrerar du nytt AB!

Vill du starta aktiebolag? En positiv konsekvens efter pandemin har faktiskt varit en våg av nystartade småföretag. Allt fler personer utforskar eget företagande och startar aktiebolag. I den här artikeln går vi igenom hur du gör, steg för steg.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Vill du tjäna pengar hemifrån?

Det behöver inte nämnas en gång till att pandemin vänt upp och ner på vår vardag. Istället är det intressant att börja titta på hur egenföretagandet utvecklas i Sverige efter pandemin. Konsekvenserna av alla permitteringar, uppsägningar och hemmajobb har blivit att allt fler utforskat möjligheterna till egna uppdrag hemifrån!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Du vet inte om det – men du är bokförare på deltid!

Som egenföretagare blir man lite av en expert på många olika saker. Man tvingas till det. Som nystartad har du ofta inte råd att leja ut olika sysslor utan blir så illa tvungen att lära dig nya saker och ta dig an alla utmaningar. Men, hur bra är inte det egentligen? Att du utvecklas och helt plötsligt märker – jag kan ju det här! Vissa saker flyger till och med förbi. Visste du att du till exempel är bokförare på deltid?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Pension för dig som egenföretagare

Som egenföretagare är du ensam ansvarig för din egen pension – visste du det? Det kan låta skrämmande och övermäktigt. Framförallt kan det kännas långt borta och blir automatiskt en punkt långt ner på prioriteringslistan. Men, det behöver inte vara läskigt och ju bättre koll du skaffar dig nu, desto lugnare kan du vara sen. Vi hjälper dig!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Våga göra lönen själv!

Många småföretagare väljer att inte göra lönen själv och anlitar istället en revisor. Något som ofta innebär en saftig prislapp. Som bekant spelar varenda öre roll när du är småföretagare och kanske går onödiga summor på att betala en revisor? Att göra lönen själv behöver nämligen inte alls vara svår.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Affärsidéer – tips och exempel!

Är du en idéspruta? Men är din affärsidé verkligen bra, håller den måttet? Det finns sätt som du kan testa din affärsidé på. Här tänkte vi guida dig lite kring det!

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Hur var det nu med eget kapital?

Som egenföretagare (eller blivande egenföretagare) har du säkert hört begreppet “eget kapital” förut. Trots att du kanske vet vad det innebär ska vi förklara det, och framförallt gå närmare in på varför det är bra att hålla lite koll på!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur hittar man arbetsglädjen efter semesterperioden?

För många av oss uppstår en mindre ångestkänsla i bröstkorgen när semestern börjar lida mot sitt slut. Dessutom förstärks den för många i år då vi jobbat hemifrån och sommarens slut kanske innebär att återvända till kontoret? För att hjälpa dig med den här övergången har vi samlat ihop våra bästa tips och råd för att snabbare hitta arbetsglädjen!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vikten av branschspecifika löneprogram

Kollektivavtalens roll på arbetsmarknaden är väletablerad vid det här laget. Och det finns en mängd olika anledningar till att vilja ha kollektivavtal – för såväl arbetstagare som arbetsgivare. En annan sak som kan underlätta en rättvis löneprocess är stöd för ditt kollektivavtal i ditt löneprogram. Vi berättar varför!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Traktamente 2021

Som egenföretagare är du troligtvis bekant med fenomenet traktamente. Det är en kostnadsersättning som betalas ut av dig som arbetsgivare för att täcka dina medarbetares ökade levnadskostnader när de är ute på en tjänsteresa. Ibland uppdateras villkoren så därför tänkte vi berätta om vad som gäller för 2021.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Allt du behöver veta om vinstmarginalbeskattning

Har du hört talas om vinstmarginalbeskattning, eller VMB som det också brukar kallas? VMB har med moms och försäljning att göra. Om du till exempel ska sälja begagnade varor kan du nämligen i vissa fall beräkna momsen på skillnaden mellan ditt inköps- och försäljningspris – istället för bara försäljningspriset.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Anar du en negativ spiral bland dina kostnader och intäkter? – Så vänder du!

Det kan kännas tröttsamt att fortsätta prata om pandemin och dess påverkan på småföretagare. Men om vi lyfter blicken är tipsen i denna artikel lika applicerbara på alla negativa mönster i ditt företags ekonomi. Vi ska nämligen prata om olika besparingar och investeringar du kan överväga om du upplever förändringar bland dina kostnader och intäkter som du inte tycker om…

Läs mer arrow_forward
Produkter

Så enkelt är det att byta till Hogia Small Office!

Undersöker du nya ekonomiprogram? Kanske är du trött på att ditt program krånglar eller så upplever du att du har begränsade möjligheter i ditt nuvarande program? Att byta till Hogia Small Office är både enkelt och smidigt. Här berättar vi hur det går till!

Läs mer arrow_forward
Produkter

E-fakturering är ett faktum – men har du koll på Peppol?

Som småföretagare är det väldigt viktigt att vara konkurrenskraftig och kunna leva upp till de krav som dina kunder ställer. Om man ska vara krass är det så att du förlorar uppdrag om det finns andra företag som kan erbjuda det du inte kan. En sådan sak är elektronisk fakturering – något som allt fler företag och organisationer kräver av sina leverantörer.

Läs mer arrow_forward
Produkter

Smart digital lönehantering enligt GDPR

GDPR känner vi alla till men det har nu gått ett par år sedan lagen infördes och därför är den inte lika mycket uppe på kartan längre. Hur tar ni som småföretagare hänsyn till lagen idag? Hanteras kunders och anställdas personuppgifter med tillräcklig försiktighet?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gynnsamt?

Du som har ett eget aktiebolag som går med vinst har två alternativ. Antingen kan du välja att ta utdelning eller direkt få ut lön. Det finns både fördelar och nackdelar med dem båda och vilket du bör välja beror helt på dina prioriteringar. Självklart kommer vi att gå igenom allt med dig så du kan göra det bästa valet för just dig.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Håll motivationen uppe i slutspurten av pandemin!

Som småföretagare så har det nu i över ett år varit en kamp för att få verksamheten att rulla. Kreativiteten har behövt ta en större plats än vanligt och definitionen av att “hålla ut” har fått en ny betydelse. Vi börjar nu se ljuset i tunneln och samhället börjar sakta men säkert gå mot det normala, men vi har en bit kvar och det är inte tid för att slappna av än. Vi ska här ge dig tips och råd som förhoppningsvis höjer motivationen inför slutspurten.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur fungerar moms egentligen?

En av grunderna i bokföring är moms, eller mervärdesskatt som det egentligen heter. Moms är den statliga skatten som betalas varje gång du köper eller säljer en vara eller tjänst. Som privatperson behöver man inte tänka på moms då det redan är inräknat i priset, men du som företagare behöver deklarera momsen. I denna artikel kommer du få lära dig grunderna i hur moms fungerar.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Förenkla arbetet kring inventarier och lager med Prosmart

Inventarier är för många ett huvudvärksframkallande moment. Man måste hålla koll på hur man ska skriva av dem och sen skriva ner alla rätta siffror och bokstäver i flera olika program. Det blir alltid krångel som gör att man bara vill ge upp. Men du, vi har lösningen på det. Vårt samarbete med Prosmart gör inventarier till en av de enklaste arbetsuppgifterna som nästan sköter sig självt.

Läs mer arrow_forward
Produkter

Digital signering enligt eIDAS förordningen

Antalet dokument som du som småföretagare hanterar i samband med redovisning och revision är omfattande och kräver mycket tid och energi från dig att lägga på administration. Med digital signering slipper du allt meck med papper som ska fram och tillbaka i en viss ordning. I stället är det smidigt att få rätt person att skriva under - snabbt och i rätt ordning. Dock kan man fråga sig hur digital signering regleras och om det är säkert att använda.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

“Det måste vara enkelt att jobba och svårt att göra fel”

2009 flyttade Anette Juhlins företag Porträttfotografen in i Ateljé Karlheden i Ljungskile – en ateljé som byggdes i slutet av 1800-talet. Nu fylls den gamla studion med nytt liv och härliga bilder. Paul är ekonomiansvarig i företaget – och för att effektivisera arbetet använder han i dag två integrerade ekonomi- och kassasystem från Hogia Small Office och Yabie.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Factoring - den enkla vägen mot bättre likviditet

Som småföretagare kan man ibland känna att man har tagit sig vatten över huvudet med långa kredittider och flertalet utgifter. Ibland känns det helt enkelt som att tiden och pengarna inte räcker till. Men du, det behöver inte vara så. Du kan ju börja använda dig av factoring!

Läs mer arrow_forward
Produkter

Hogia i samarbete med Valei Pay – ett enklare sätt att ta betalt

På Hogia jobbar vi med att förenkla arbetslivet för småföretagare och vårt samarbete med Valei gör just det. En lättanvänd och smart kassasystemslösning som också hjälper dig med bokföringen. Valei sköter ditt tidskrävande betalningsarbete – så att du kan lägga mer tid på att utveckla verksamheten.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Starta eget-bidraget – så fungerar det

Vill du starta eget? Visste du att det finns något som heter starta eget-bidrag? Jo, det stämmer. Det är ett bidrag som går att ansöka om från Arbetsförmedlingen och som hjälper just dig som vill starta eget att få chansen att faktiskt göra det. I starta eget-bidraget ingår inte bara pengar utan också rådgivning, kurser och informationsträffar. Men, hur får man det? Vem kan få det? Och hur fungerar det?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så här arkiverar du din bokföring

Många småföretagare känner en ovisshet kring arkivering av bokföringen. Det är mycket att hålla koll på och inte helt lätt att hålla isär Skatteverkets lagar och regler om arkivering. I takt med att fakturor och kvitton blir allt mer digitala uppkommer dessutom nya frågor. Vi reder ut de frågetecken som finns i samband med arkivering.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så bygger du din egen hemsida

Det finns en mängd olika fördelar med att bygga en hemsida åt ditt företag. Idag har det blivit nästintill en hygienfaktor. Om någon letar efter ditt företag och inte kan landa på en hemsida efter en Google-sökning kommer du få svårt att vinna den kunden. Så, vad är det som stoppar dig? Troligtvis hämmas du av att det verkar så svårt, men faktum är att det inte alls behöver vara det. Här guidar vi dig steg för steg mot din egna hemsida!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

5 SEO-tips till småföretagare

I Sverige googlas det 55 miljoner gånger varje dag och de siffrorna fortsätter att växa hela tiden. Det är ingen slump vilka sidor som dyker upp överst vid en Google-sökning – utan ofta är det ett smart SEO-arbete som ligger bakom toppresultaten. Vi förklarar vad begreppet innebär och ger dig tips på hur du kan ranka högre på Googles sökträffar.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Vad är en avdragsgill kostnad – och vad är avdragsgillt?

Det kan vara svårt att förstå sig på vad en avdragsgill kostnad faktiskt är och om en sådan kostnad gäller för ditt företag. Många småföretagare har ingen ekonomiavdelning som sköter ekonomin, utan det är upp till chefen eller någon med lite mer kunskap att hålla koll på. Vi reder ut begreppet en gång för alla – och ger dig alla verktyg för att kunna ta reda på om dina utgifter är avdragsgilla. 

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur tar vi hand om personalen i tider av kris?

Nu har det gått över ett år sedan Sverige hade sitt första bekräftade fall av covid-19 och snart ett år sedan WHO förklarade spridningen av viruset som en pandemi. För småföretag har det varit ett prövande år med nedskärningar och permitteringar som avlöser varandra. Men vad har det inneburit för personalen som jobbar kvar? Det försöker vi reda ut.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Därför ska du annonsera i sociala medier

Trots att det finns mycket statistik på hur mycket småföretagare kan vinna på att annonsera i sociala medier är det fortfarande ett outforskat område för många. För just småföretagare finns det nämligen många fördelar med den typen av marknadsföring. Här kan du läsa mer om hur sociala medier kan hjälpa dig och hur du ska bära dig åt när du vill börja! 

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Kontant- eller faktureringsmetoden - vad är skillnaden?

När du är i startgroparna av att starta företag ska du alltid välja bokföringsmetod. Smidigt nog finns det bara två att välja mellan. Det behöver inte heller vara så komplicerat som det låter. Vilken metod du ska använda avgörs av hur ditt företag ser ut. Vi berättar mer här!

Läs mer arrow_forward
Produkter

Bokföringsprogram - gratis eller betalversion, vad ska jag välja?

Ska du starta eller har du startat ett företag? Om ja, så kommer du eller så berörs du redan av bokföringslagen. Den lagen innebär att du har en skyldighet att bokföra alla dina affärshändelser. För att göra det behöver du ett bokföringsprogram och som du säkert redan vet finns det ett oändligt antal sådana. För att hjälpa dig orientera dig i djungeln så tänkte vi hjälpa dig att jämföra gratis- och betalversioner av bokföringsprogram.

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Tips för att optimera skatten för dig som småföretagare!

Att lyckas med skatten som företagare behöver inte vara så svårt som det kan verka. Genom att göra taktiska val kan du spara in en hel del pengar. Vi tycker inte att du ska låta bristfälliga kunskaper stoppa dig från att driva eget och ger dig därför våra bästa skattetips för småföretagare, både för dig som funderar på att starta eget eller redan har en verksamhet.

Läs mer arrow_forward
Produkter

Förbered dig på framtidens krav för bygg- och anläggningstransporter med Hogia Moveit

Förr eller senare kommer digitaliseringen och knackar på dörren hos alla branscher. Även bygg- och anläggningsbranschen. Ju längre digitaliseringen kommer desto högre krav ställs det på företagare när det kommer till administration, orderhantering och olika standarder. Det kan stundtals kännas överväldigande, men det finns hjälpmedel att ta till som kan förenkla det hela.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur var det nu med leverantörsskulder och kundfordringar nu igen?

När året kommer till sitt slut kan det lätt hända att det antingen finns obetalda leverantörsfakturor eller kundfordringar kvar som tillhör det föregående året. Hur hanterar man det? Oroa dig inte, denna fråga brukar återkomma varje år kring den här tiden. Därför passar vi på att reda ut det! 

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Vad är nytt för småföretagare 2021?

Inför varje år brukar det finnas en del saker som är bra att uppdatera sig kring som småföretagare. Kanske tas det nya beslut kring någon deklaration? Eller så förflyttas ett datum för en inlämning till bolagsverket? Vad det än är så är det viktigt att få reda på. Denna gång har vi samlat ihop 5 punkter från budgetförslaget för 2021 från regeringen som kan vara till fördel för dig som småföretagare!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Hur ser dina flöden ut?

Hur mycket tid lägger du på administration? Om du ska vara helt ärlig? Troligtvis mer än du behöver. Det gör nämligen de flesta småföretagare. Faktum är att den genomsnittlige småföretagaren i Sverige lägger 10 timmar i veckan på administration. Tid som skulle kunna spenderas på mer värdeskapande aktiviteter. Som tur är finns det en lösning.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så ställer du om och blir helt digital

När allt fler fått flytta hem sitt jobb och sina verksamheter har de upplevt en del utmaningar. Trots att många av våra arbetsuppgifter och framförallt stor del av vår administration digitaliserats på senare år finns fortfarande en del trösklar som är svårare att komma över. Som egenföretagare finns det många fördelar med att sköta sitt arbete digitalt, med eller utan pandemi, och därför tipsar vi här om hur du kan ställa om på bästa sätt!

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Det här måste din årsredovisning innehålla

För många småföretagare brukar det börja krypa i kroppen när någon nämner årsredovisningen. Varje år ska den in och varje år tar det lika lång tid… Så, för att hjälpa dig spara så mycket tid som möjligt har vi sammanställt exakt det som behöver finnas i din årsredovisning. Ingenting mer, ingenting mindre.

Läs mer arrow_forward
Produkter

Hogia i samarbete med arcMember

Vi på Hogia presenterar stolt vår nya samarbetspartner arcMember. Ett smart, digitalt och modernt medlemsregister för verksamheter och föreningar. Med arcMember tillåts du att lägga tid på verksamhetsintressen medan det administrativa arbetet, till stor del, sköts helt automatiskt.

Läs mer arrow_forward
Lagar och regler

Nya bestämmelser för friskvård efter corona

Under pandemin är det mycket som förändrats. Många rutiner har behövt bytas ut och utvecklas för att passa de nya tiderna. Samma sak gäller för de aktiviteter som faller under friskvårdsbidraget. Eftersom tillvaron förändrats och många tvingas jobba hemifrån har nya aktiviteter lagts till på listan!

Läs mer arrow_forward

Zonta — 100 år av jämställdhetsarbete

Zonta är en organisation som arbetar för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Närmare bestämt kvinnorättsfrågor. Det är en organisation med medlemsklubbar på en mängd olika platser i hela världen och en av dem ligger i Kungälv. Vi på Hogia har arbetat med Zonta sedan en tid tillbaka och har haft nöjet att få sätta oss ner och prata med Ulla Rönnmark som är klubbpresident på just Zonta i Kungälv.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Framtidens arbetsplats 

Visste du att tekniken för att arbeta på distans egentligen har funnits i 10 år? Trots det krävdes det en pandemi för att tekniken skulle utnyttjas fullt ut. Andelen som arbetar hemifrån och den minskade pendlingen har haft en positiv påverkan på miljön. Distansarbete tycks inte försvinna i första taget — hur kommer arbetet att se ut i framåt egentligen? 

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så främjar du välbefinnande på arbetsplatsen

Välbefinnande, psykiskt och fysiskt välmående på arbetsplatsen är minst sagt på tapeten. Och inte för intet. Studier visar att arbetsplatsen har en stor inverkan på vårt generella mående. Så, för din egen och dina medarbetares skull är det viktigt att göra det du kan för att skapa en arbetsplats där alla mår bra!

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Arbeta på plats och på distans — hur ska du leda? Och när?

På senaste har många människors arbetsdag förändrats väldigt mycket. Som chef eller ledare finns det också många utmaningar att klara av när du ska leda på plats såväl som på distans. Vanligtvis, i de flesta verksamheter, är du troligtvis van vid att leda och coacha dina kollegor på plats. Att översätta sitt ledarskap som du har på plats till distansledarskap är inte alltid helt lätt. Därför tänkte vi hjälpa dig lite på vägen. Här kan du läsa om hur du är en motiverande ledare på plats och på distans.

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Rekrytering efter corona - hur ska du bära dig åt?

Alla branscher har blivit mer eller mindre drabbade av coronakrisen. Vissa har behövt varsla, andra permittera och somliga har behövt införa rekryteringsstopp. Nu har flera marknader börjat röra på sig igen och många företag rekryterar på nytt. Men hur ska man egentligen tänka kring rekryteringen under dessa tider?

Läs mer arrow_forward
Driva eget

Så blir du en bättre säljare!

Att driva eget bolag innebär oftast att du får ta på dig en mängd olika hattar för alla dina roller. En sak du sällan kan undgå är säljet. Ska du driva eget behöver du jobba på att blir en bättre säljare! Som tur är kan vi hjälpa dig att nå dit.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Marknadsplan – vad är det och hur gör man en

Är du i processen eller tankarna av att starta eget bolag. Då har du säkert koll på att det finns vissa planer du ska skissa upp i förhand? Affärsplan är en av de sakerna till exempel. Som ett komplement till affärsplanen ska du även göra en marknadsplan. Oroa dig inte, vi berätta hur och varför här!

Läs mer arrow_forward

Nyfiken på e-faktura? Så fungerar det!

När det kommer till att vara småföretagare finns det ett par vedertagna sanningar som är gemensamma för alla. En av de sanningarna är att du sällan har tid över. Allra oftast finns det för få timmar på dygnet och det är inte alltid som tiden går ihop. Därför bör du se dig omkring efter lösningar som sparar dig tid och minskar din manuella hantering - e-faktura är en sådan lösning!

Läs mer arrow_forward

Vill du starta butik? Se hit!

Att starta butik klingar fint i mångas öron, men det är inte att bara göra. Det krävs hårt arbete och det finns en mängd saker du behöver tänka på för att din butik ska bli lönsam. Med det sagt finns det många butiker som florerar och den fysiska handeln är långt ifrån död!

Läs mer arrow_forward

Otrygg med ekonomin? Ta chansen och utbilda dig

Både grundare och anställda på mindre bolag brukar behöva vara mångsysslare. När du driver ett litet företag får du sällan ägna dig åt ett expertområde. Allt som oftast sitter en person med ekonomin som inte alltid känner sig helt säker. Men misströsta inte, du kan få hjälp av enkla digitala utbildningar!

Läs mer arrow_forward

Så blir jobbet enklare med hjälp av AI

AI är ett ämne som tycks röra upp många känslor. Vissa är exalterade och andra misstänksamma. Vad innebär AI egentligen? Och du behöver inte vara orolig, utan tvärtom, AI kan ge dig nya möjligheter.

Läs mer arrow_forward

Konkurs? Eller företagsrekonstruktion?

Vi lever i speciella tider just nu, det går inte att förneka. Coronakrisen har föranlett fler konkurser än vanligt. Men, det är viktigt att komma ihåg att konkurs inte alltid är det enda alternativet!

Läs mer arrow_forward

Hur hanterar jag en bluffaktura?

Bluffakturor känns förlegat. Men dessvärre är sanningen det motsatta. Antalet anmälda bluffakturor bara fortsätter att öka, likaså detta år. Det blir därför allt viktigare att sprida information om hur du identifierar en bluffaktura och hur du sedan ska hantera den för att slippa hamna i trubbel.

Läs mer arrow_forward

Gör du löner i excel? Dags att tänka om!

Det är inte helt ovanligt att småföretagare sköter sina löner i excel. Det är ett klassiskt knep och har för många varit väldigt hjälpsamt. Men, det innebär fler risker för att det blir fel än vad många tror och det är definitivt inte GDPR-säkert.

Läs mer arrow_forward

Glöm inte friskvården när du jobbar hemifrån

Under Corona är det många arbetsplatser som valt att stänga ner kontoren och arbeta hemifrån. Samtidigt väljer många bort att gå till gymmet av säkerhetsskäl och helt plötsligt sitter vi hemma hela dagarna och glömmer bort att tänka på vår hälsa. Vilket inte är bra och inte heller nödvändigt. Det går nämligen minst lika bra att syssla med friskvård hemifrån.

Läs mer arrow_forward

Tips för en bättre semesterplanering

Många småföretagare tar väldigt kort semester, om de ens unnar sig en semester. Oftast beror det på att man inte har möjlighet att stänga ned verksamheten och inte får ihop det om man inte själv är på plats. Därför ska vi passa på att tipsa om hur du semesterplanerar på bästa sätt för att verksamheten ska flyta på utan dig!

Läs mer arrow_forward

5 tips på hur du överlever i konsultbranschen

Konsultbranschen är överlag en krävande bransch. Det är hård konkurrens och höga krav på prestation. Därför tänkte vi ta tillfället i akt och tipsa om hur du kan planera och lägga upp ditt arbete för att lättare överleva i konsultbranschen!

Läs mer arrow_forward

Hur viktigt är en bra support?

Svaret är — superviktigt. När du orienterar dig bland olika leverantörer och tjänster är det en av de absolut viktigaste delarna att titta på. Det spelar nämligen ingen roll hur funktionell eller bra en tjänst är om det inte finns en väl fungerande support. Vem vänder du dig till om du behöver hjälp?

Läs mer arrow_forward

Tips till småföretagare: Så får du ditt byggbolag att växa

Den rådande krisen har slagit hårt på många. För många mindre, ägarledda byggbolag har det varit tufft. Och för ett segment som redan är välrepresenterade bland konkurser var den här krisen det sista man behövde. Därför vill vi skriva om vad du som egenföretagare inom byggbranschen kan göra för att skapa bättre och mer stabila förutsättningar för tillväxt.

Läs mer arrow_forward

Fördelarna med digital signering

Digitala signeringsverktyg möjliggör en stor flexibilitet. Du kan ju befinna dig varsomhelst, närsomhelst och kunna signera dina viktiga handlingar. Du kan också skicka ett avtal till en kund som kan signeras var du än är. Helt plötsligt försvinner onödiga resor, utskrifter och långa postgångar och du har vunnit massa tid. Inte bara signeringen effektiviseras utan även granskningen.

Läs mer arrow_forward

3 digitala verktyg som hjälper småföretagare att spara tid

Som småföretagare är det ofta mycket att göra och hålla koll på. Tiden kan ibland kännas knapp och smarta verktyg är A och O för att ta sig igenom arbetsdagen på ett smidigt sätt. Vi har listat tre bra digitala verktyg för att du som småföretagare lättare ska kunna effektivisera dagen och få en överblick över ditt arbete.

Läs mer arrow_forward

Så fungerar debet och kredit

Första gången du tar dig an företagets bokföring kommer du troligtvis att stöta på begreppen debet och kredit. Om du sedan är den som ska sköta bokföringen kommer du att behöva förstå vad de begreppen innebär. Men, oroa dig inte. Vi går såklart igenom dem med dig!

Läs mer arrow_forward

Hur fungerar vab för egenföretagare?

Att vara egenföretagare och förälder kan vara både ljuvligt och jobbigt. När ditt barn blir sjukt kan det nämligen bli knepigt att få ihop det på jobbet. Du kanske inte har någon som kan täcka upp för dig och de förlorade intäkterna kanske blir för stora? Det är helt enkelt inte en optimal situation alla gånger. Därför har vi samlat lite goda råd kring vab för egenföretagare!

Läs mer arrow_forward

Vill du starta e-handel? Här listar vi de bästa tipsen

I tider som dessa kanske du har slagits av tanken på att starta en e-handel. En e-handel är ett tryggt sätt för dig som småföretagare att försäkra dig om att dina varor eller tjänster är tillgängliga även om besöksantalet minskar i din fysiska butik. Att lansera en e-handel kan kännas komplicerat och som ett stort steg att ta i din verksamhet, men vi hjälper dig genom våra bästa tips för inför en uppstart.

Läs mer arrow_forward

Finns det något ljus i Corona-mörkret för småföretagare?

Just nu pågår en period som är tuff för hela näringslivet. Men kanske framförallt för småföretagare. Många kämpar för att få ihop sitt företagande men kanske är det på sin plats att tänka på vilka positiva effekter som Corona för med sig? Så att du kan se ljuset i slutet av tunneln.

Läs mer arrow_forward

"Vi har som samhälle inte råd med att låta småföretagen gå i konkurs"

Läs vad Anders Borg skriver om vikten av att Sveriges hjul måste fortsätta snurra, trots den rådande situationen. Vi har som samhälle inte råd med att låta småföretagen gå i konkurs. Jag har investerat i Dicopay hösten 2018, ett spännande bolag och en unik faktureringstjänst, riktad till småföretagare med privatkunder och företagskunder. Mitt hjärta har alltid bultat för de mindre företagen, som på många sätt utgör fundamentet i samhället.

Läs mer arrow_forward

Corona och småföretagare — vi finns på plats för dig så att du kan säkra dina intäkter!

Vår supportorganisation kan arbeta hemifrån utan förlust av effektivitet. Vi är beredda att serva våra kunder med full kapacitet, oavsett var arbetet sker. Om de globala förhållandena ändras så kan vi snabbt svara på en förändrad situation.

Läs mer arrow_forward

Svårt att hitta tid till fakturering? Här är lösningen

Att lyckas fakturera i tid, eller över huvud taget, är en av de största svårigheterna för småföretagare idag. I ditt företag har du flera roller du ska fylla och själva arbetet hamnar oftast före faktureringen. Men, nu behöver du inte välja längre. Nu kan du göra jobbet idag och få betalt redan imorgon. Det är det nya samarbetet mellan Hogia och Dicopay som kommer att göra livet lättare för småföretagare. Genom Dicopay kan du skapa fakturor direkt i mobilen så fort ett arbete är avslutat.

Läs mer arrow_forward

3 tips på hur du får ut mer av ditt löneprogram

Som egenföretagare har du en drös av saker som du måste hålla koll på konstant. Oftast innebär din roll allt från säljare till ekonom, beroende på hur många anställda du har. Det kan helt enkelt vara tufft att veta om man alltid gör rätt eller om man hanterar sina system på bästa sätt. Därför tänkte vi ge dig 3 tips på hur du maximerar fördelarna av ditt löneprogram.

Läs mer arrow_forward

Hur vet jag när det är dags att starta eget?

Det lättaste som finns är att skjuta upp något, prokrastinera, vänta på bättre tider osv. Vet du att du vill starta eget? Då är det dags att sluta skjuta upp det. Med det sagt så finns det vissa tillfällen som är bättre lämpade än andra för att sätta igång. 

Läs mer arrow_forward

Därför ska du bokföra i molnet!

Hört talas om “molnet”? Om inte så har du verkligen lyckats undvika ett av de hetaste ämnena de senaste åren. Faktum är att allt fler företagare väljer molnbaserade tjänster framför mer klassiska alternativ som kräver att man äger sin egen server. Bokföring är inget undantag.

Läs mer arrow_forward

Nya lagar 2020 som berör dig som egenföretagare

Ett nytt år är här och med det följer, som sig bör, en del förändringar. Nya lagar införlivas och en del kräver förändrade rutiner och nya sätt att arbeta på. I den här artikeln har vi sållat bland 2020:s nya lagar och skriver om dem som är relevanta för er som egenföretagare.

Läs mer arrow_forward

Hur påverkas din privatekonomi av att starta företag?

Att stå i valet och kvalet eller kanske till och med befinna sig i startgroparna för att starta eget är spännande. Men även läskigt. Av helt naturliga skäl kommer en hel del frågor att uppstå som du behöver få svar på innan du kan gå vidare i processen. Hur det kommer att påverka din privatekonomi är en av dem.

Läs mer arrow_forward

Hur räknar jag ut en rättvis lön?

Att vara egenföretagare innebär många olika saker. Det handlar inte bara om att utveckla ett företag som lyckas utan även att ta hand om, vårda och utveckla en personalstyrka. En del av det handlar om löner. Så, hur räknar man egentligen ut en rättvis lön egentligen?

Läs mer arrow_forward

Så får du koll på ditt lager

Att ha koll på ett lager precis i uppstarten av en verksamhet är kanske inte speciellt svårt. Men, så fort du förvärvat fler kunder och börjat samarbeta med fler leverantörer blir det hela lite krångligare. Därför tipsar vi dig om hur du snabbt och enkelt får koll på lagret igen!

Läs mer arrow_forward

Allt du behöver veta om kontrolluppgifterna inför inlämningen

Nu ska kontrolluppgifterna snart lämnas in till Skatteverket. Eller vänta, ska de? Vad som egentligen gäller kring kontrolluppgifterna verkar vara snårigt. Vi nås av olika budskap från olika håll och det blir svårt att avgöra vad som krävs av en som egenföretagare. Därför tänkte vi använda det här tillfället för att reda ut exakt vad det är som gäller när det kommer till kontrolluppgifter.

Läs mer arrow_forward

Så skapar du den bästa starten för 2020

Att få en bra start, eller åtminstone skapa en känsla av en bra start, är allt som oftast nödvändigt för att känna sig motiverad inför någonting. Men, det är inte alltid självklart att man vet hur man faktiskt får till den där bra starten. För att hjälpa dig en bit på vägen har vi sammanfattat tre steg som du kan följa. 3 steg som kommer att ge dig den starten på 2020 som du behöver.

Läs mer arrow_forward

Checklista inför det nya löneåret — är du klar med allt?

Om du har anställda är du också ansvarig för att allting kring lönehanteringen går rätt till. Varje gång vi går över i ett nytt år är det saker som ska göras och dokument som ska skickas in. Om du känner att du inte riktigt har koll kommer här en lista som du kan luta dig mot. Har du koll? Ja, men då kan du bara använda det som en extra påminnelse!

Läs mer arrow_forward

Ny inom löneadministration? Här är allt du behöver veta!

Driver du eget och ska börja betala ut lön till anställda? Här listar vi allt du måste ha koll på innan, under och efter löneutbetalningarna. Vi vet att det här med lönehantering kan kännas som att bestiga ett berg. Ju längre man kommer desto längre känns det som att man har kvar. I den här artikeln kan du läsa om vad det är du behöver ha koll på när du ska administrera löner, värdefulla länkar och tips!

Läs mer arrow_forward

Förbered dig inför julledigheten — vad måste göras?

Snart är det äntligen dags för ta det lugnt hemma i soffan, äta julmat och dricka glögg med pepparkakor… Men innan detta härliga finns några grejer att checka av jobbmässigt. Här är lite tips och råd att se över innan ni faktiskt kan ta ledigt.

Läs mer arrow_forward

Checklista: vad behöver vi göra innan året är slut?

Det nya året närmar sig. Sakta men säkert går vi in i ett nytt decennium. Men innan det finns det några grejer att checka av; ett bra avslut ger en bra början. Om du är den som tar hand om ekonomin rekommenderar vi att du ser över de här sakerna innan året är slut.

Läs mer arrow_forward

Vill du driva eget och samtidigt hjälpa andra?

Är du en av dem som egentligen alltid velat starta ett bolag men allra helst vill göra det med ett större värdeskapande? Alltså, vill du driva eget men genom att hjälpa andra människor eller samhällen i behov av stöd och hållbar utveckling? Då är det nog dags för dig att fördjupa dig inom socialt företagande. 

Läs mer arrow_forward

Så garanterar du att din lönehantering följer Skogsavtalet

Vad innebär egentligen Skogsavtalet? Och vad ställer det för krav på dig som arbetsgivare? Hogia har tillsammans med Gröna arbetsgivare lanserat det första löneprogrammet som är helt anpassat efter Skogsavtalet.

Läs mer arrow_forward

När behöver du bry dig om GDPR som småföretagare?

I maj 2018 trädde GDPR i kraft. Det har pratats en hel del om det men det är oftast med komplexa begrepp och i för stora drag för att man praktiskt ska förstå hur det påverkar en själv. Därför har vi samlat de viktigaste punkterna här till dig som är småföretagare! Som småföretagare finns det vissa delar av GDPR som påverkar dig och andra som inte rör dig alls.

Läs mer arrow_forward

Så fixar du ekonomin utan en ekonom

Att starta bolag är inte alltid superenkelt. Men det är inte heller omöjligt. Det finns mycket hjälp att få och ibland gäller det bara att hitta den där sista ledtråden eller lilla biten av information som hjälper dig att kliva över tröskeln. Visste du till exempel att fakturering inte alls behöver vara krångligt?

Läs mer arrow_forward

Har du koll på din AGI?

Är du den som ansvarar för lönehanteringen på ditt företag? Då har du säkert hört talas om det där med AGI:n som infördes i början av 2019, eller Arbetsgivardeklarationen på individnivå som den också heter. Det verkar råda en hel del förvirring kring det här och därför tänkte vi bena ut alla frågor.

Läs mer arrow_forward
Produkter

Lätt att göra rätt med Hogia Lön Skogsavtalet

Hogia och Gröna arbetsgivare lanserar nu ett anpassat löneprogram för kollektivavtalet Skogsavtalet. Du som hanterar lön inom skogsbruket kan på ett enkelt sätt känna dig trygg med korrekt lön och korrekta beräkningar.

Läs mer arrow_forward

Slipp admin och få tid till personalen

Ditt företag växer och ni har signat fler kunder på senaste tiden. Men det innebär en hel del jobb och det har lett till att du spenderar allt mer tid i telefon och framför datorn med en hög av administrativa uppgifter, långt ifrån dina medarbetare. Det känns inte kul längre och du känner att du hamnar för långt ifrån det du hoppades att du skulle göra. Här berättar vi om hur du hittar tillbaka.

Läs mer arrow_forward

Därför är inte bokföring så läskigt som det verkar

De flesta företagare bävar inför bokföringen. Många tycker till och med att det är den värsta biten i deras arbetstillvaro. Mest är det för att det känns som en så komplicerad process som man inte förstår. Men, sanningen är att bokföring inte behöver vara så läskigt eller jobbigt som det verkar - här berättar vi varför.

Läs mer arrow_forward

Det här får du inte glömma när du ska starta företag!

Sitter du på en affärsidé eller en brinnande vilja att starta eget? Det är inte helt ovanligt att man då kan behöva en liten knuff i ryggen eller spark i baken för att faktiskt våga sätta bollen i rullning. Det finns nämligen en del saker man bara inte får glömma.

Läs mer arrow_forward

Vågar jag anställa en till?

Funderar du på om du ska anställa en person till? Har du svårt att avgöra om det är rätt tid, om du har råd eller om du vågar över huvud taget? Det första du behöver få veta är att du inte är ensam. Frågor kring anställningar är något av de vanligaste som finns hos småföretagare runt om i hela världen.

Läs mer arrow_forward

Så berättar du för VD:n hur försäljningen går

I små bolag är det inte ovanligt att den som sitter på kontoret får sköta alla sorters arbetssysslor. Oavsett om du har en utbildning inom ekonomi eller ej så kanske du är den som ska se till att det löpande ekonomiarbetet sköts.

Läs mer arrow_forward

Våga ta bra betalt - och fakturera snabbt!

Prissättning är ett ämne som många företagare brottas med. I början av företagsresan är man kanske osäker på hur mycket man kan ta betalt. Vi kanske inte vet vad andra företag i samma bransch debiterar eller tror att vi måste ha lägre priser än andra tills den dag då vi blivit ett mer etablerat företag.

Läs mer arrow_forward

7 nycklar till ökad omsättning

Drömmer du om att växla upp ditt företag till nästa nivå? Kanske har du som mål att dubbla omsättningen eller anställa mer personal. Eller drömmer du om att tjäna mer pengar samtidigt som du jobbar mindre? Här listar vi 7 nycklar till ökad omsättning som kan förändra vardagen för både dig och ditt bolag!

Läs mer arrow_forward

Vilket bokföringsprogram ska jag välja? Prova på gratis innan du bestämmer dig.

Din verksamhetsstruktur och din bransch styr vilka programdelar du behöver ha. Bokföring och fakturering är de mest grundläggande så börja där.

Läs mer arrow_forward

Avdrag för kostnader

De kostnader som är nödvändiga för att bedriva verksamhet är i huvudsak avdragsgilla, med vissa begränsningar. Här listar vi de hittar vanligaste avdragen.

Läs mer arrow_forward

Ny på att starta nytt?

Häng med här, så kommer du igång snabbt och kan prioritera rätt! Och lugn – det finns massor med hjälp och smarta förenklande grejer att ta till.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Guiden till ett eget företag

Funderar du på, eller har du precis startat företag? Grattis och lycka till, det är så kul att driva företag! Här kan du ladda ner en gratis e-bok som kan hjälpa dig en bit på vägen.

Läs mer arrow_forward
Produkter

Enkel AGI för småföretagare med Smart Lön

Från och med januari 2019 gäller nya regler för arbetsgivardeklarationen. Förändringen innebär att den som är arbetsgivarregisterad ska redovisa utbetalningar och gjorda skatteavdrag per person varje månad.

Läs mer arrow_forward

Hogia är hjärtat i din verksamhet

Hur hänger allt ihop egentligen? Hogia Smart passar alla bolagsformer och du adderar moduler när ditt företag växer. Integrerade och automatiska flöden som sparar tid och ser till att allt blir korrekt.

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Våga vara egenföretagare

Som egenföretagare måste man våga. Och våga göra fel. Det är så man lär sig. Man måste ha ett driv. Det finns många företagare som inte är entreprenörer – och tvärtom.

Läs mer arrow_forward

Kontorslös men produktiv

Ett kontor innebär en fast kostnad som kan vara bra att slippa i början. Om du driver en verksamhet där du inte är beroende av fast utrymme för lager, showroom eller liknande finns många alternativa arbetsplatser.

Läs mer arrow_forward

Guiden till ett eget företag — viktigt att tänka på

Här är en snabbversion av viktiga saker att tänka på för att göra din verksamhet så bra som möjligt och undvika de vanligaste fallgroparna.

Läs mer arrow_forward

Guiden till ett eget företag — varför en affärsplan?

Affärsplanen är grunden för ditt företag. Den berättar vad det är tänkt att ditt företag ska göra, vem din kund är, hur marknaden och konkurrenterna ser ut, dina målsättningar, hur du ska finansiera din uppstart och så vidare.

Läs mer arrow_forward

Guiden till ett eget företag — checklista

Det är roligt att starta företag och samtidigt mycket att tänka på. Här är en sammanfattande checklista att ta hjälp av:

Läs mer arrow_forward
Starta eget

Guiden till ett eget företag — marknadsför dig

Det här med marknadsföring av ditt företag är en rolig del i företagandet. Ofta är du så passionerad och engagerad i din affärsidé att du pratar om den var du än går och vem du än möter.

Läs mer arrow_forward