Nyfiken på e-faktura? Så fungerar det!

2020-09-02

När det kommer till att vara småföretagare finns det ett par vedertagna sanningar som är gemensamma för alla. En av de sanningarna är att du sällan har tid över. Allra oftast finns det för få timmar på dygnet och det är inte alltid som tiden går ihop. Därför bör du se dig omkring efter lösningar som sparar dig tid och minskar din manuella hantering – e-faktura är en sådan lösning!

Vad är e-faktura?
En e-faktura är en faktura som skickas digitalt direkt till dina kunders internetbanker eller affärssystem. Ibland blandas begreppet ihop med digital fakturering i stort. Vilket inte stämmer eftersom digitala fakturor kan vara allt från e-faktura till e-postfaktura. Anledningen till att skillnaden på de olika begreppen är viktigt är för att vissa företag eller offentliga verksamheter bara kan ta emot e-fakturor. Då är det viktigt att inte förvirra det med e-postfaktura och skicka det istället.

Fördelar med e-faktura
Den allra största anledningen till att digitalisera sin fakturahantering är som vi nämnt tidigare i artikeln för att spara tid. Du slipper pappershantering och effektiviserar dina processer drastiskt. En specifik fördel med att skaffa sig stöd för just e-faktura är på grund av en ny lag som klubbades igenom i april 2019. Om du har/ vill ha en offentlig verksamhet som kund får du inte skicka något annat än e-fakturor till dem. Det erbjuder dessutom mycket trygghet och ger dig en bättre överblick.

Så fungerar det
För att kunna skicka e-fakturor så behöver det finnas stöd för det i ditt faktureringsprogram. Dessutom behöver du aktivera en e-fakturakoppling mot din kund som du ska skicka fakturan till. När allt är aktiverat och klart skickar du dina fakturor till mottagaren elektroniskt och slipper allt jobb vad gäller frankering, utskrivning och postning. Mottagaren tar sedan emot fakturan och behöver du bara trycka “godkänn”, vilket betyder att du får betalt snabbare också.

Läs mer om e-fakturering och Hogias lösning Smart Fakturering här »