Nya bestämmelser för friskvård efter corona

2020-11-13

Under pandemin är det mycket som förändrats. Många rutiner har behövt bytas ut och utvecklas för att passa de nya tiderna. Samma sak gäller för de aktiviteter som faller under friskvårdsbidraget. Eftersom tillvaron förändrats och många tvingas jobba hemifrån har nya aktiviteter lagts till på listan!

Friskvård har sedan tidigare varit ett omdebatterat ämne. Det har inte alltid varit helt tydligt vad som godkänns som friskvårdsaktivitet och många sporter har nekats av olika anledningar. Oftast har det skett med argumentet att vissa sporter eller aktiviteter är för dyra. Men nu har Högsta Förvaltningsdomstolen slagit fast att den avgörande faktorn för vad som räknas som en friskvårdsaktivitet är att det ska finnas ett inslag av motion.

Nya godkända aktiviteter
På grund av de nya förordningarna och den stora omställningen som corona inneburit hittar vi nu en del nya aktiviteter på skatteverkets lista. Till exempel godkänns nu sportfiske, forsränning och paintball av skatteverket som friskvårdsaktiviteter.

Men den stora bubblaren på listan är olika hälsoappar som till exempel träningsappar som hjälper dig att träna hemma. Eftersom alla inte längre kan gå till gymmet i samma utsträckning har Skatteverket behövt tänka om kring hur man ska uppmuntra svenskarna till att träna. Att godkänna träningsappar är ett steg i den riktningen. Enklare träningsappar som hanterar till exempel stegräkning har godkänts sedan tidigare men nu läggs även appar som hjälper till med allt från rökavvänjning till viktminskning till.

Här kan du se alla aktiviteter som godkänns av skatteverket »

Så fungerar friskvårdsbidraget
Vilket belopp som delas ut i friskvårdsbidrag är nästan helt och hållet upp till arbetsgivaren. Skatteverket har satt ett tak på 5000 kronor per person per år om det ska vara skattefritt. Alla belopp över det behöver arbetsgivaren skatta på.
Som arbetsgivare har du också möjlighet att påverka vilka aktiviteter som godkänns som friskvårdsaktiviteter. Hur medarbetarna sedan tar del av det kan fungera på olika sätt. Allra vanligast är det att de själva lägger ut för aktiviteten och sedan visar upp ett kvitto för sin arbetsgivare. Men man kan även ta del av friskvårdsbidraget i form av checkar och kuponger. På så sätt delas det ut även till dem som inte vet vad de vill använda det till.

För att få använda friskvårdsbidraget till hälsoappar krävs det att det godkänns av arbetsgivaren. Träningsapparna kommer även att fortsätta godkännas av Skatteverket efter pandemin över.

Läs mer om hur du själv tar hand om din friskvård hemifrån »