Måste man ha ett bokföringsprogram?

2022-01-21

Som du säkert vet vid det här laget faller alla som bedriver verksamhet i Sverige under bokföringslagen. Det innebär att du enligt lag måste bokföra. Och det finns även krav inom bokföringslagen på hur du ska leverera uppgifterna. Krav som i sin tur gör att du inte kan bokföra i till exempel Excel utan behöver använda ett bokföringsprogram.

Svaret på frågan är alltså; ja. Du måste ha ett bokföringsprogram. Så… hur ska du tänka när du väljer ett sådant?

Vad är ett bokföringsprogram?
Ett bokföringsprogram är ett program som är utformat för att hjälpa dig med din bokföring. Den absolut största fördelen med ett bokföringsprogram är mängden data programmet har möjlighet att hantera och som du sedan kan skapa olika rapporter av (till exempel resultatrapport, balansrapport och momsrapport).

Hur väljer jag bokföringsprogram?
Frågor du ska ställa dig innan du väljer bokföringsprogram:

  1. Vill du kunna bokföra i molnet? Om det är något du vill kunna göra behöver du kolla upp det innan du väljer program. En stor fördel med bokföring i molnet är att den är tillgänglig överallt ifrån.
  2. Hur ser supporten ut? Denna punkt är viktig att vara noggrann med. En leverantörs support kan vara helt och hållet avgörande för din upplevelse av programmet. Läs mer om vikten av en bra support här »
  3. Behöver du koppla ihop programmet med andra system? Om du till exempel driver en butik med ett kassasystem är det bra att se till att det går att integrera med ditt nya program.
  4. Hur ser dina framtidsplaner ut? Om du planerar på att ditt företag ska växa behöver du hitta ett bokföringsprogram som kan växa med dig.
  5. Vad kan du sedan innan? Detta är också en viktig fråga, för beroende på hur involverad du vill vara själv behöver du välja ett program som är lätt att lära sig, alternativt erbjuder bra utbildningar.
  6. Vad behöver du utöver bokföring? Idag finns många program som erbjuder en bred flora av tillägg. Vill du till exempel har bokföring och fakturering i ett?
  7. Vad säger de existerande kunderna? Kosta på dig att göra lite research i förväg och läs på om vad de existerande kunderna tycker om programmet. På så sätt kan du komma närmare svaret på vilket bokföringsprogram som passar dig bäst.

Psst… många står ofta och väljer mellan program som kostar pengar och program som är gratis. Här kan du läsa mer om hur du ska tänka i en sådan situation.

Med Hogia Smart Bokföring kan du på ett snabbt, enkelt och effektivt sätt hantera din bokföring direkt i molnet. Läs mer om Hogia Smart Bokföring här »