Kontant- eller faktureringsmetoden - vad är skillnaden?

2021-02-11

När du är i startgroparna av att starta företag ska du alltid välja bokföringsmetod. Smidigt nog finns det bara två att välja mellan. Det behöver inte heller vara så komplicerat som det låter. Vilken metod du ska använda avgörs av hur ditt företag ser ut. Vi berättar mer här!

Så, vad ska du välja? Svaret är att du ska välja det som passar dig bäst, eller det som lockar dig mest. Det finns bara en faktor som kan bestämma åt dig, nämligen nettoomsättningen på ditt företag. Kontantmetoden kan bara användas av dem som har en nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor. Under 3 miljoner är det upp till dig vad du vill använda för metod. Här nedanför kan du läsa på om vad de olika metoderna innebär.

Faktureringsmetoden
Faktureringsmetoden innebär att du sköter din din bokföring löpande. Vad betyder det då, kanske du undrar? Jo, det betyder att så fort du tar emot eller skickar en faktura så bokför du det. När du gör det blir fakturan antingen en kundfordran eller leverantörsskuld. När du sedan får betalt eller betalar din faktura bokför du det som enskilda affärshändelser. Alltså kan man säga att dina fakturor bokförs i två etapper.

När du bokför med faktureringsmetoden redovisar du moms i din momsdeklaration tidigare än om du använder kontantmetoden. Fördelen med att välja det här sättet för din bokföring är att du får en mer aktuell bild av företagets ekonomi hela tiden.

Kontantmetoden
Kontantmetoden, å andra sidan, tillåter dig att bokföra en faktura dagen den betalas. Om du då jämför med faktureringsmetoden kan du enkelt dra slutsatsen att varje faktura i kontantmetoden bara blir en händelse i din bokföring, medan den i faktureringsmetoden blir två. Det skapas inte heller några leverantörsskulder eller kundfordringar då du inte bokför när du skickar en faktura eller tar emot en, utan bara när de betalas.

Kontantmetoden kan upplevas mycket skönare och som mindre arbete. Men om du väljer den här metoden är det viktigt att du hela tiden har koll på fakturor som du får och skickar så att du faktiskt får in dina pengar och inte missar någon betalning. Dessutom blir det svårt att få komplett överblick på företagets ekonomi förrän bokslutet är färdigt.

Med Hogia Smart Bokföring kan du själv välja bokföringsmetod, enkelt bokföra i molnet och få all support du behöver. Läs mer om Hogia Smart Bokföring här »