Hur vet jag när det är dags att starta eget?

2020-02-28

Det lättaste som finns är att skjuta upp något, prokrastinera, vänta på bättre tider osv. Vet du att du vill starta eget? Då är det dags att sluta skjuta upp det. Med det sagt så finns det vissa tillfällen som är bättre lämpade än andra för att sätta igång. 

Vi pratar såklart inte om specifika tillfällen på året. Utan vi pratar istället om tillfällen i livet och olika faktorer som behöver vara på plats för att du ska kunna starta från en trygg punkt. Att välja rätt tillfälle kan nämligen avgöra hur den första tiden av ditt företagande kommer att se ut och potentiellt hur hela din tid som företagare kommer att se ut. 

Varför vill du starta eget? 
Först och främst – varför vill du starta eget? Din anledning bör låta “jag har en bra affärsidé som jag tror på”, “jag har sett en lucka i marknaden som jag vill fylla” eller “jag drömmer om att starta eget inom det fältet som jag är kunnig”. Om det inte låter så utan din anledning till att starta eget härstammar från att du ogillar din chef eller har svårt att samarbeta med dina kollegor kanske inte eget företag är svaret utan snarare en ny arbetsplats. 

Ditt utgångsläge 
Har du rätt förväntningar? Att starta bolag innebär till en början mycket hårt arbete. Är du på en plats i livet där du har tid och ork för det? Skulle du tycka om det? Det blir sällan ett 9-17 jobb direkt. Det tar några år. 

Har du en affärsidé som du tror på? Den måste inte vara helt unik. Du måste inte uppfinna hjulet men du behöver själv tro på den. Därför om du inte gör det så kommer du inte hitta den motivationen som behövs för att ta steget. 

Potentiella kunder
Vi menar absolut inte att du behöver ha säkra kunder innan du startar ditt företag (trots att det såklart är toppen också). Varje nystartat bolag måste satsa mycket under en period på försäljning. Men, innan du startar ett bolag bör du undersöka om det finns en målgrupp som är intresserad av din idé och om den målgruppen i så fall skulle köpa den. 

Marknadens utgångsläge
Timing är ju a och o i det mesta. Att starta bolag är inget undantag. Du måste utvärdera utgångsläget på marknaden. Är din produkt rätt just nu? Finns ett behov? Läget på marknaden kan vara helt avgörande för om ett nytt företag ska klara sig eller inte. Finns inget behov och ingen efterfrågan riskerar det att bli väldigt tufft. 

Vill du lära dig mer om vad du behöver för att kunna driva företag? 

Lilla Redovisningsskolan »

Guiden till ett eget företag »