Hur skyddar du ditt företag från stöld?

2022-10-31

Att bli bestulen på värdesaker kan hända alla. Oavsett om du har en butik, lagerlokal eller kontor gäller det att ta det säkra före det osäkra. Det finns många olika sätt att skydda sig på och vi tänkte ge dig några tips på vad du kan göra för att öka säkerheten.

Prata med dina medarbetare
Det första som kan vara bra att göra är att prata med din personal om vad de ska göra om ett inbrott eller stöld har inträffat. En annan sak som är bra att utbilda din personal i är lösenordsskydd och hur de skyddar sig själva och företaget gällande känsliga uppgifter.

Var uppmärksam
Många brott är slumpmässiga – vilket innebär att potentiella inbrottstjuvar upptäcker olåsta dörrar på byggnader och bilar eller öppna fönster. Därför är det väldigt viktigt att man dubbelkollar sin lokal eller fordon innan man går för dagen, eller kanske ut på lunchen. Se till att inget fönster står öppet och att alla dörrarna är låsta. Då har du gjort en hel del för ditt företags säkerhet!

Installera larm
Vill du skydda ditt företag på ett relativt enkelt sätt? Bra! Då rekommenderar vi att installera ett larmsystem som övervakar din fastighet. Detta är ett av de bästa sätten du kan använda dig av för att skydda ditt företag mot inbrott, stöld eller skadegörelse. Följderna av inbrott och stöld kan drabba dig och dina anställda hårt. Värdeföremål stjäls, egendom tas sönder och det kan även vara traumatiskt för er. Ett larmsystem kan både vara trådbundet men också vara trådlöst – vilket är positivt eftersom du inte behöver dra några kablar.

Det fina med ett larm är att det inte bara varnar dig och säkerhetspersonal till plats, utan kan även användas för att avskräcka inbrottstjuvarna. Detta kan förhoppningsvis leda till mindre skada på din egendom.

Säkra dina ingångar
En praktisk fråga att tänka på är; hur inbrottssäkert är ditt företag? Fönster är till exempel ett av de svagaste punkterna på en byggnad. Här är det lätt för en potentiell inbrottstjuv att ta sig in om fönstren är gamla. Ett sätt att skydda sig här är då att byta ut eventuella gamla fönster mot ett fönster med säkerhetsglas samt lås. Detta är ett enkelt sätt att öka säkerheten på!

Även dörren kan vara en risk om den inte håller måttet. För att skydda dig via dörrvägen är det bra att välja en inbrottssäker dörr. Det kan innebär att dörren är tillverkad i flera lager stålplåt med flerpunktslås. Men kan du inte byta ut dörren på grund av anledningar så kan du förbättra ditt inbrottsskydd ändå – detta görs genom att installera ett certifierat lås.

Färre nycklar
Det kan låta enkelt men vårt tips är att hålla reda på dina nycklar och minska antalet personer som du ger nycklar till. En nyckel bör betraktas som en värdesak, eftersom den ger tillgång till alla dina värdesaker, och därför är det viktigt att veta vilka som har tillgång till dem.

Tänk även på att om du nyligen bytt lokal rekommenderas att byta lås! Det finns en risk för att nycklarna innan har kopior och kan då vara i omlopp. Ett annat tips är att när du ändå byter lås – byt till ett passersystem med personliga nyckelbrickor eller varför inte ett kodlås?

En av de bästa sakerna du kan göra för ditt företag är att öka din säkerhet och vidta de säkerhetsåtgärder som finns. Att driva företag där du potentiellt har personal tar mycket tid och energi i anspråk. Därför kan det vara skönt att veta att dina ägodelar och lokaler är skyddade från inbrott och stöld.

Vill du får mer tips för dig som småföretagare? Läs mer här.