Hur räknar jag ut en rättvis lön?

2020-02-10

Att vara egenföretagare innebär många olika saker. Det handlar inte bara om att utveckla ett företag som lyckas utan även att ta hand om, vårda och utveckla en personalstyrka. En del av det handlar om löner. Så, hur räknar man egentligen ut en rättvis lön egentligen?

När du ska räkna ut en lön för en anställd finns det såklart en del olika saker som du behöver ta reda på. Egentligen handlar det hela om två stora faktorer. Den ena har med ditt bolag och dess ekonomi att göra och den andra delen handlar om personalen och hur branschen ser ut. Det är när de båda faktorerna möts som du kommer fram till vilken lön du kan erbjuda dina anställda.

Hur ser ekonomin ut?
Hur ser din ekonomi ut? Hur mycket kan du betala en anställd? För att ta redan på det måste du ha lite överblick på din egna bokföring. Om du sköter den själv kan du se uppgifterna i ditt bokföringsprogram om du outsourcar bokföringen så kan du hämta siffrorna du behöver av dem som sköter det åt dig. Det du behöver ta reda på är hur mycket pengar du har över helt enkelt. En viktig sak är att komma ihåg att en anställd varje månad kostar sin lön plus arbetsgivaravgifter, försäkringar m.m. En annan sak som kan vara bra att räkna på också är om din nya personal kommer att höja dina intäkter. Alltså, kommer du till exempel att kunna servera fler gäster på restaurangen med en ny person i serveringspersonalen? I så fall kommer du ju ha mer pengar att röra dig med.

Ha koll på marknadslöner och kollektivavtal
Nästa del handlar om hur marknaden ser ut och vad du faktiskt är skyldig att betala dina anställda. Har ni ett kollektivavtal? Om ni har det så finns det tydliga direktiv och vägledning kring lönesättning i avtalet. Om inte så brukar man ändå rekommendera företagare att titta på de kollektivavtal som finns i branschen. Det ger nämligen en ganska bra och tydlig bild av vad personal i din bransch bör få för lön. För att ta reda på hur lönerna ser ut på marknaden kan man enkelt googla det. Då får du en snabb bild för den vanligaste lönenivån för både yrkesroll och erfarenhet.

Löneprogram för småföretagare
Det finns en mängd olika löneprogram man kan använda som småföretagare. Det är oftast till stor hjälp för att se till att ingenting går snett. Hogia är specialiserade på lönehantering inom just restaurangbranschen och har tagit fram ett löneprogram som heter Hogia Restauranglön. I programmet finns till exempel löneartsregister som är framtaget utifrån Visitas avtal. Visitas är ett kollektivavtal för just företag inom besöksnäringen.

Läs mer om Hogia Restauranglön här »