Hur påverkas din privatekonomi av att starta företag?

2020-02-14

Att stå i valet och kvalet eller kanske till och med befinna sig i startgroparna för att starta eget är spännande. Men även läskigt. Av helt naturliga skäl kommer en hel del frågor att uppstå som du behöver få svar på innan du kan gå vidare i processen. Hur det kommer att påverka din privatekonomi är en av dem.

Först och främst ska vi inte blanda ihop saker. Genom att starta ett aktiebolag är din privatekonomi separerad från företagets. Alltså, om du har en dålig privatekonomi påverkar inte det ditt företagande. Men, det är inte det vet ska prata om här. I denna artikel kommer du få läsa tips på hur du hållbart ska planera ditt företagande så att det inte påverkar din privatekonomi.

Så räknar du
För att säkerställa att företaget inte kommer att negativt påverka din privatekonomi måste du räkna på det. Tricket för att räkna rätt här är att räkna baklänges. Börja med att skriva ner alla dina återkommande kostnader. Vad betalar du för fasta kostnader varje månad? Och vilka kostnader är rörliga men ändå återkommande? När du har allt det på plats få du snabbt en överblick på vad ditt företag kommer att behöva omsätta år för år. Detta är det första du ska göra, innan du gör något annat. Det är nämligen den siffran som till en början ska vägleda dig när du gör andra val kring ditt företag.

Lägg inte alla ägg i en korg
Att ha en andra utväg är viktigt om din privatekonomi måste behållas intakt. Kanske har du en familj att försörja och att avstå från lön en månad är inte ett alternativ? Då behöver du ha en hållbar strategi. Ha koll på din budget vecka för vecka och anställ en revisor eller använd dig av ett ekonomiprogram som tydliggör din ekonomiska situation hela tiden. Gör därefter en Plan B. Du kan till exempel ta hjälp av din bank eller en företagsrådgivare för att skapa den planen. Du måste nämligen täcka upp för om företagets intäkter skulle sina.

Fler tips

  • Förutom de stora punkterna som vi redan tagit upp finns det andra tips som också är viktiga att tänka på när du ska ta klivet och ge dig ut på egen hand.
  • Din egna pension: innan du säger upp dig från din anställning ska du se till att du har koll på din pension. Trots att det kanske inte är det första du tar tag i när det kommer till ditt nya företag så är det trots allt viktigt att tänka på tidigt.
  • Dina försäkringar: likt pensionen ska du också ha koll på dina försäkringar. Detta ska du ha med dig från och med dag 1 i ditt nya bolag. Går saker och ting inte som du tänkt dig är det viktigt att du är försäkrad.
  • Gör budgetar som är realistiska: för såväl din privatekonomi som ditt företags ekonomi. I början bör du vara noggrann med att vara realistisk och komma ihåg skatter, moms osv.
  • Håll koll på de här punkterna så ska din privatekonomi inte skadas av att du startar bolag på egen hand. Det går att planera hållbart. Det gäller bara att veta vad du behöver planera.

Vill du ha fler tips och råd på vad du behöver när du ska starta bolag?