Hur köper man ett företag?

2022-02-07

Ett sätt att förverkliga sina företagsdrömmar på är att köpa ett företag som redan existerar. Hur gör man det då kanske du undrar? Det och mycket mer går vi igenom i den här artikeln.

Först och främst behöver vi förtydliga en sak. Att starta ett företag från grunden är ofta väldigt krävande och tufft. När du köper ett redan existerande företag är det många saker som redan finns på plats. Men, det innebär inte att det kommer att bli en dans på rosor för det. Det är viktigt att ha med sig att även ett köp av ett företag kommer att kräva mycket arbete och dedikation.

2 olika sätt att köpa ett företag på
Det finns olika sätt att köpa upp företag på. Du väljer mellan att antingen köpa ett helt företag, med allt vad det innebär, eller att köpa delar av en verksamhet.

  • Aktie- eller andelsköp
    Om du ska köpa ett helt företag gör du det genom att köpa alla aktier eller andelar. Förutsatt att företaget är ett aktiebolag eller handelsbolag, om du ska köpa en enskild firma blir det automatiskt en inkråmsaffär. I den här formen av företagsköp fortsätter verksamheten som vanligt. Det innebär att det fortsätter med samma namn och organisationsnummer. För dig som köper företaget innebär det även att alla tillgångar, skulder och ingångna avtal följer med i köpet. Rent praktiskt betyder det att du även måste upprätthålla alla tidigare avtal (som till exempel anställningsavtal) och skyldigheter som fanns innan köpet.
  • Inkråmsaffär
    Om du istället vill köpa en del av ett företag (till exempel en verksamhetsgren) heter det att du köper inkråmet. Till skillnad från aktie-eller andelsköp, innebär inkråmsköp att du endast köper alla eller delar av tillgångarna i ett företag. Det här alternativet kräver att du har ett eget företag som du kan driva vidare verksamheten i. Inkråm kan vara allt ifrån immateriella tillgångar till exempelvis leverantörsavtal eller tillstånd.

Vad kostar det att köpa ett företag?
Att köpa ett redan existerande företag kräver en större investering eftersom företaget redan är startat och rullar på. Men tilläggas ska att du även får tillgång till en mängd resurser direkt som du kan använda för att driva och utveckla företaget; lokal, eventuell utrustning, produkter och leverantörer till exempel.

Vad företaget kommer att kosta beror helt och hållet på företaget, läget på marknaden och vilka förutsättningar som finns. Allt som oftast förhandlas priset fram med hjälp av en företagsmäklare.

Så går ett företagsköp till
Det finns såklart olika sätt att komma fram till beslutet att man ska köpa ett företag. Kanske har du redan ett företag i din närhet som du är intresserad av? När du börjat fundera på ett köp kan du antingen leta själv eller ta hjälp av en företagsmäklare. I detta steg är det viktigt att du själv formulerar vad du letar efter och vad som är viktigt för dig – vad är din vision?

När du hittat det företag som du vill köpa ska du sätta igång med att plugga på. Det kommer att hjälpa dig i din resa och öka din trovärdighet hos säljaren.

När köpet är genomfört är det dags att planera din start. Självklart ska du ha formulerat en utvecklingsplan innan köpet men nu är det dags att skapa en riktig affärsplan.

Ska du köpa ett företag inom en ny bransch? På Hogia Small Office har vi lång erfarenhet av att arbeta inom och med en mängd olika branscher. Något som lett till att vi specialutformat våra tjänster baserat på specifika behov inom olika segment. Läs mer om det här »