Hur hittar man arbetsglädjen efter semesterperioden?

2021-08-30

För många av oss uppstår en mindre ångestkänsla i bröstkorgen när semestern börjar lida mot sitt slut. Dessutom förstärks den för många i år då vi jobbat hemifrån och sommarens slut kanske innebär att återvända till kontoret? För att hjälpa dig med den här övergången har vi samlat ihop våra bästa tips och råd för att snabbare hitta arbetsglädjen!

De positiva effekterna av arbetskamrater
Antagligen håller många med om att det bästa med jobbet är kollegor. Och att arbeta hemma under corona har skapat distans till kollegorna som man nu saknar. Den saknaden är positiv, ta tillvara på det nu när du återvänder. Trots att du kanske inte kommer att vara på kontoret 5 dagar i veckan så ta tillvara på tiden med kollegorna när du väl är där. Det finns nämligen många positiva effekter av social interaktion. Förutom att det är roligt så utsöndras många av kroppens “må bra”-hormoner i sociala situationer med andra. Sådana hormoner motverkar i sin tur ångesten.

Fokusera på dina styrkor
Ångest tenderar ibland att vara kopplad till dåliga känslor kring dig själv. Tankarna snurrar och du kanske mår dåligt över dina “misslyckanden” på jobbet som gör att det känns jobbigt att återvända. Bergen känns för höga att bestiga. Då är det viktigt att du fokuserar på dina styrkor istället för svagheter. Dessutom är det enormt viktigt att komma ihåg att du inte är vad du gör. Att du var försenad med en uppgift gör inte ditt värde lägre.

Hitta tillbaka till goda vanor
Förutom sociala interaktioner finns det andra saker som arbetet bidrar med som positivt påverkar vår hälsa. Till exempel goda vanor. Att gå ifrån sina rutiner är vanligt på semestern, och om vi ska vara ärliga så är det ju halva poängen? Men med det sagt så är det enklare att återgå till goda vanor när man jobbar. Regelbundna sovtider, motionering, regelbundna måltider – för att nämna några. Fundera kanske en extra gång på om det finns någon ny god vana du kan ta med dig in i hösten?

Sist men inte minst – mjukstarta
Att pressa sig själv till att växla upp från 0 till 100 direkt efter semestern är ingen bra idé alls. Tillåt dig själv att ta en sak i taget och vänj dig vid allting bit för bit. Risken är annars att du kommer tillbaka och blir överväldigad. Spendera den första dagen med att få en överblick och planera. När vi får tillbaka kontrollen så minskar ofta ångesten. Den byggs nämligen upp på en upplevd känsla och först när du sitter där med mejlkorgen och får en verklig bild av arbetsbördan kan den minska.

Som egenföretagare är det sällan man kan ta helt ledigt. Men vi uppmuntrar dig alltid till att försöka. Vi på Hogia Small Office hjälper dig att underlätta din ekonomi och administration så att du kan vara trygg med att vara ledig. Hör av dig om det är något du behöver eller om du har frågor.