Hur hanterar jag en bluffaktura?

2020-06-30

Bluffakturor känns förlegat. Men dessvärre är sanningen det motsatta. Antalet anmälda bluffakturor bara fortsätter att öka, likaså detta år. Det blir därför allt viktigare att sprida information om hur du identifierar en bluffaktura och hur du sedan ska hantera den för att slippa hamna i trubbel.

Ett första råd som vi anser är allra viktigast att understryka är: om du inte känner igen en faktura, kontakta avsändaren och ifrågasätt den. Även om avsändaren har ett trovärdigt namn. Det är nämligen typiskt blufföretag att använda namn som du kommer att uppleva som trovärdigt. Men oavsett vilket bör du alltid undersöka avsändare du inte känner igen och som du inte betalat förut. De allra flesta bluffakturor går igenom på grund av ouppmärksamhet.

Så känner du igen en bluffaktura
Trots att vi inte kan berätta exakt hur en bluffaktura ser ut finns det gemensamma nämnare som upptäckts genom åren. Ett vanligt exempel är att du blir uppringd av företag som ger dig olika gratiserbjudanden men sedan fastnade du med fakturor med en mängd extra kostnader ändå.

Ett annat vanligt exempel är försäljning av tjänster som aldrig blir av. Vanligast är det med annonsutrymmen och liknande. Du betalar alltså för annonser som aldrig blir av.

Själva produkten eller tjänsten på bluffakturorna kan variera, så det är inte alltid enkelt att leta efter en specifik sak. Men däremot kan du lyssna och titta efter andra varningstecken. Ett vanligt knep är att du blir kontaktad av ett företag som påstår att du signat upp dig på något eller att din årsbetalning för en viss tjänst saknas och det är dags att betala in igen.

Det bästa är att föra register på vilka produkter och tjänster du faktiskt beställer och sedan aktivt granska varje faktura du får in för att slippa missförstånd.

Ps. Svensk Handel har samlat en lista på anmäla blufföretag, om du misstänker något kan du alltid gå in här » och kolla om företaget finns med.

Så hanterar du bluffakturan
Har du minsta lilla misstanke om att fakturan du har framför dig inte stämmer ska du inte betala den. Om du betalar fakturan har du accepterat den och kan därefter inte bestrida. Ring avsändaren och ifrågasätt fakturan.

Om du däremot är säker på att fakturan är en bluffaktura så bestrider du den och skickar tillbaka den till avsändaren. Är fakturan i pappersform kan du skriva rakt på pappret att du bestrider den och varför.

Om fakturan kommer via mail så gör du samma sak fast i mailtråden. Se till att spara all korrespondens, i såväl pappersform som mailform.

Anmäl sedan bluffakturan till polisen.

Polisen, Svensk Handel och Stiftelsen för Internetinfrastruktur har gjort en guide för hur du på bästa sätt kan undvika bedrägerier och bluffakturor. Du hittar den här »