Hur fungerar vab för egenföretagare?

2020-04-15

Att vara egenföretagare och förälder kan vara både ljuvligt och jobbigt. När ditt barn blir sjukt kan det nämligen bli knepigt att få ihop det på jobbet. Du kanske inte har någon som kan täcka upp för dig och de förlorade intäkterna kanske blir för stora? Det är helt enkelt inte en optimal situation alla gånger. Därför har vi samlat lite goda råd kring vab för egenföretagare!

Som förälder och egenföretagare finns det en del möjligheter att utforska om ditt barn blir sjukt. Trots att du är egenföretagare har du i mångt och mycket samma rättigheter som en anställd när det kommer till sjukersättning.

Att vabba som egenföretagare
Precis som en anställd har du samma rätt till ersättning från försäkringskassan när du behöver vabba. Det du behöver göra är att begära tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan. För att få ut din tillfälliga föräldrapenning behöver du göra ansökan inom 90 dagar från och med dagen ditt barn blev sjukt. Detta lämnar dig tid att se hur länge ni behöver vara hemma och anmäla det till försäkringskassan när barnet är tillbaka på förskolan.

Detta gör du enkelt genom att gå in på Försäkringskassans app och Mina sidor. Glöm inte att göra löneavdrag i ditt eget löneprogram.

Alternativ till vab
Ibland kan man som egenföretagare finna sig själv i en situation där man inte kan ta ledigt. Kanske har man inte anställda som kan täcka upp för en eller så pågår ett jobb som du helt enkelt inte kan vara borta ifrån av olika anledningar. Då är det viktigt att veta att det kan finnas alternativ. Till exempel behöver du inte vabba själv. Du kan ta hjälp av nära och kära som kan vabba åt dig. Det är även tillåtet att betala en barnvakt som kan ta hand om ditt sjuka barn åt dig. Ett annat alternativ är att “vobba”. Om du kan sköta ditt jobb hemifrån kan du vabba och jobba samtidigt.

Hur du kan förbereda dig i förväg
Till slut är det viktigt att som egenföretagare förbereda sitt bolag för att du faktiskt kommer att behöva vara borta ibland. Det handlar om att skapa ett mer hållbart företagande. En sak du kan göra är att ha vab i åtanke när du prissätter dina tjänster. Alltså, beräkna din prissättning baserat på att du inte kommer att kunna jobba 100% av alla årets dagar. Ge dig själv svängrum för att våga vara borta.

Som egenföretagare måste man hela tiden själv hålla koll på sina möjligheter och rättigheter. Till skillnad från en anställd så är det upp till dig att hitta den information du behöver på egen hand. I vårt nyhetsrum samlar vi massor av matnyttig info och hjälpsamma artiklar för egenföretagare.