Hitta rätt bokföringssystem

2022-02-04

Letar du efter ett nytt bokföringssystem? Kanske är du nystartad och har inte valt något ännu? Eller har du insett att det är dags att byta program? Det finns ju som bekant en uppsjö av system att välja mellan, därför ska vi ge dig lite guidning kring hur du hittar rätt!

Nyligen publicerade vi ett inlägg som handlar om bokföringsprogram, om du måste ha ett och vad du ska tänka på när du väljer system. Varning för spoiler – men ja, du måste ha ett bokföringsprogram. I den artikeln radar vi även upp de viktigaste frågorna du ska ställa dig själv när du letar efter rätt bokföringsprogram. För att påminna dig sammanfattar vi dem kort här.

7 frågor du ska ställa dig när du väljer bokföringssystem:

  • Vill du kunna bokföra i molnet?
  • Hur ser supporten ut?
  • Behöver du koppla ihop programmet med andra system?
  • Hur ser dina framtidsplaner ut?
  • Vad kan du sedan innan?
  • Vad behöver du utöver bokföring?
  • Vad säger de existerande kunderna?

Hur fungerar bokföringssystem?

Hur själva bokföringssystemet du väljer fungerar beror självklart på vilket du väljer. Men de allra största fördelarna med ett bokföringsprogram är att diverse beräkningar och kontroller görs automatiskt åt dig. Något som drastiskt minskar risker för fel och i slutändan sparar dig en hel del pengar och huvudvärk.

En viktig sak att lägga tid på innan du väljer bokföringssystem är olika leverantörers support. De bokföringsprogram som finns fungerar som nämnt olika. Och något som brukar differentiera sig mellan programmen är nivån av komplexitet och vilken förkunskap som krävs för att hantera systemet. Vissa bokföringsprogram är till exempel byggda för att hanteras av redovisningsbyråer, och ska du sköta din egen bokföring kan det vara utmanande för dig att hantera. Därför är det viktigaste supporten. Finns det en omfattande, erfaren och lättillgänglig support kan du få den hjälp du behöver för att lära dig programmet och ta dig fram i det – oavsett hur stor förkunskap du har.

Bokföra i molnet
En annan sak som blir allt mer betydande för personer som letar efter ett bokföringsprogram är om det är webbaserat eller inte. Om du når ditt bokföringssystem online och därmed har möjlighet att bokföra i molnet innebär det att du kan bokföra var du vill, när du vill. De flesta företagare som sköter sin egen bokföring drar stor fördel av att bokföra löpande. Det minskar risken för missar och förkortar tiden du behöver lägga på bokföring i slutändan. Genom ett webbaserat bokföringsprogram kan du bokföra händelser precis när de hänt.