Har du koll på din AGI?
2019-11-12
Är du den som ansvarar för lönehanteringen på ditt företag? Då har du säkert hört talas om det där med AGI:n som infördes i början av 2019, eller Arbetsgivardeklarationen på individnivå som den också heter. Det verkar råda en hel del förvirring kring det här och därför tänkte vi bena ut alla frågor. Kravet på AGI-anpassad lönehantering har funnits ett tag nu. Men kanske är lönehantering nytt för dig eller så har du av någon anledning sluppit hantera det tills nu. Oavsett om AGI är helt nytt eller om du hört begreppet förut men inte riktigt förstått vad det handlar om så går vi igenom det viktigaste här!
Vad är AGI?
AGI, eller arbetsgivardeklaration på individnivå, infördes i ett första steg i juli 2018 men tills slut för alla i januari 2019. När AGI kom så ersatte det den årliga kontrolluppgift som du som arbetsgivare fick skicka in för dina anställda till Skatteverket. Istället måste du nu rapportera till Skatteverket varje månad om vad du betalat ut i skatter, löner och förmåner och till vilken person det betalats. Många arbetsgivare har nog rivit sig i håret över den här förändringen men den är införd för arbetsgivare såväl som anställda. Genom att rapportera kontinuerligt så får alla en bättre överblick på den redovisade lönen och skatten blir korrekt. Vill du läsa ännu mer om AGI? Spana in vår AGI-guide här »
Vad innebär det för dig som arbetsgivare?
Som arbetsgivare betyder de här bestämmelserna en hel del. Det blir ju faktiskt en stor förändring i lönerutinen. När kontrolluppgifterna bara behövde lämnas in en gång om året fanns det ganska stort utrymme för att rätta till fel. Nu innebär varje månad ett eget avslut vilket ställer högre krav på dig som arbetsgivare att lönen ska bli rätt direkt. Du kommer alltså behöva införa en noggrann rutin vilket betyder att löneadministrationen kan bli lite kämpigare till en början (men, i slutet av året slipper du den enorma belastningen när kontrolluppgifterna ska in). Det allra viktigaste är att se till att ditt lönesystem är AGI-anpassat.
AGI-anpassat lönesystem
Med hjälp av ett AGI-anpassat lönesystem slipper fördjupa dig i allt det som den nya lagen innebär. Detta eftersom systemet kommer att hantera och kontrollera lönen och skatterna åt dig. Hogias löneprogram gör en automatisk uträkning av skatter och arbetsgivaravgifter. Det gäller dessutom för anställda med timlön och månadslön och hjälper dig till och med hantera punkter som olika förmåner, sjuk- och semesterlöner, föräldraledighet och VAB.
Vi rekommenderar alltid att du försöker skaffa en inblick i olika lagar och bestämmelser för att förstå vad de innebär men sen sköter vi resten. Genom att ta hjälp av ett lönesystem som har stöd för alla de här punkterna sparar du en hel del tid som du istället kan spendera på annat.
Här kan du läsa mer om OpenHR Lön och hur det kan göra ditt arbetsliv lättare »