Glöm inte friskvården när du jobbar hemifrån

2020-06-15

Under Corona är det många arbetsplatser som valt att stänga ner kontoren och arbeta hemifrån. Samtidigt väljer många bort att gå till gymmet av säkerhetsskäl och helt plötsligt sitter vi hemma hela dagarna och glömmer bort att tänka på vår hälsa. Vilket inte är bra och inte heller nödvändigt. Det går nämligen minst lika bra att syssla med friskvård hemifrån.

Det här kan du göra hemifrån för att hålla hälsan igång:

Börja med ergonomin
Om du har ett stillasittande arbete så var nog ergonomi på tapeten redan under tiden du befann dig på kontoret. Men den blir dubbelt så viktig hemma. På kontoret förses nu oftast med en ergonomisk kontorsstol, en lyx som sällan brukar finnas hemma. Om du jobbar från en hård köksstol eller soffan blir det desto viktigare att sträcka på ryggen, aktivera magstödet och ha båda fötterna på golvet. En annan viktig del är omväxling. Sitt inte still på samma plats hela dagen. Ta pauser, gå runt, sträck på dig och rör på lederna!

Läs mer om hur du som egenföretagare kan planera din tid bättre »

Underskatta inte promenader
De positiva hälsoeffekterna av att promenera är många och väldigt imponerande. Du blir piggare, det minskar risken för depression, lindrar smärta, förbättrar din sömn och din inlärningsförmåga. Hormonerna som släpps lösa i kroppen när vi höjer pulsen gör oss både friskare och lyckligare. Om du upplever det svårt att få loss tid till promenader så kan du försöka tajma in dem när du annars hade haft färdväg till jobbet, till exempel på morgonen eller eftermiddagen. Lunchrasten är även den en perfekt lucka för en rask promenad.

Lös träningspassen hemifrån
För dig som saknar gymmet extra mycket och tycker om att motionera tyngre och mer intensivt än promenader så finns det också en hel del du kan fixa hemifrån. För det mesta behöver du inte ens redskap utan kan använda dig av din egna kroppsvikt. Många träningsföretag har satsat på att sätta ihop hemmaträningar som bara är en googling bort för dig. Ett hett tips är att kika in hos Försvarsmakten som lagt upp alla deras träningspass med instruktioner och videoförklaringar till alla övningar.

Enkla redskap för hemmaträningen
För den som inte känner för ett svettigt träningspass men fortfarande vill aktivera sina muskler kan istället vända sig till lättare redskap. För en mindre summa kan du köpa hem lättare hantlar, långa och korta gummiband och en yogamatta. Med de redskapen kan du komma långa vägar i din hemmaträning och aktivera alla muskler i kroppen.

Att jobba hemifrån kan vara utmanande. Därför är det viktigt att du försöker behålla dina rutiner så gott det går. Här kan du hitta fler tips på hur du som egenföretagare kan förenkla och förbättra din vardag »