Glöm inte din pension som egenföretagare

2022-11-28
Sparar du till pensionen? Det är vanligt att som egenföretagare sakna tjänstepension. Därför är det viktigt att ta ut lön och även betala de pensionsavgifter som finns, så att du kan spara ihop till din pension. Men oroa dig inte – vi berättar mer om hur du gör detta på bästa sätt.

Att vara egenföretagare kommer med många fördelar, men det är också en del som du själv behöver ta reda på. En av dessa saker är din pension. Eftersom du inte har en chef som sköter din tjänstepension innebär detta att du själv behöver antingen betala in de avgifter och skatter som finns eller ta ut lön.

Spara ihop till din pension själv
Många egenföretagare saknar en tjänstepension vilket då resulterar i en lägre pension – ungefär 25 procent lägre pension vilket är en hel del. Detta innebär att du behöver spara minst 4,5 – 6 procent av din lön eller överskott för att spara ihop till en dräglig pension. Vänta inte för länge innan du beslutar dig, eftersom risken är att du missar en hel del pensionssparande.

Avgifter
Om du inte vill spara ihop till din egen pension är det andra valet att betala in de pensionsavgifter som finns. De två avgifter för pension som du behöver betala kallas ålderspensionsavgift (egenavgift) och allmän pensionsavgift.

  • Ålderspensionsavgift

Detta är en arbetsgivaravgift som är på 31,42 procent av lönen. Det är alltså denna avgiften som ett företag normalt betalar in till Skatteverket för en anställd.

  • Pensionsavgift

Denna avgiften är till för att bekosta den allmänna pensionen och betalas av alla som är skattskyldiga. Avgiften ligger på 7 procent och ska också avrundas till hela hundratal kronor.

Genom dessa skatter och avgifter så betalar du in till din allmänna pension. Visst låter det smidigt?

Visste du även att du kan fortsätta driva ditt företag även om du börjat ta ut din pension? Att fortsätta jobba efter att du fyllt 66 år och sina fördelar. Det både höjer din pension och minskar dina egenavgift, sociala avgifter samt inkomstskatten. Känner du alltså att du fortfarande vill, och orkar, arbeta med ditt företag så finns det många guldkanter och ljusglimtar. Vill du får mer tips på hur du på bästa sätt kan sköta ditt företag hittar du allt och lite till här »