Framtidens arbetsplats 

2020-10-26

Visste du att tekniken för att arbeta på distans egentligen har funnits i 10 år? Trots det krävdes det en pandemi för att tekniken skulle utnyttjas fullt ut. Andelen som arbetar hemifrån och den minskade pendlingen har haft en positiv påverkan på miljön. Distansarbete tycks inte försvinna i första taget — hur kommer arbetet att se ut i framåt egentligen? 

Nyligen gick Mark Zuckerberg, VD och grundare för Facebook, ut och sa att inom fem till tio år kommer hälften av deras 48 000 anställda att jobba hemifrån. Men det är inte bara Facebook-anställda som uttryckt önskan om att fortsätta på distans. Många branscher har fortsatt önskat få arbeta på distans. Dessutom har den minskade pendlingen minst sagt gett en ljusare framtid för miljön.

Ökade krav på dig som arbetsgivare
De nya kraven och önskemålen från anställda såväl som miljön ställer en del krav på dig som är arbetsgivare. Beroende på hur stor din verksamhet är eller vilken typ av bransch du befinner dig i kommer distansarbete innebära en utmaning. Du kommer vara personen som har ansvar för att dina medarbetare har möjlighet och de verktyg de behöver för att sköta sitt arbete ordentligt på distans.

Det kommer också spela roll vad dina medarbetare har för förutsättningar i sina hem. Alla har inte stora bostäder och kan avsätta ett rum för arbete utan får sitta vid matbordet till exempel. Inte alltid den mest ergonomiska platsen och dessvärre inte optimalt för långa arbetspass. Men, bli inte förtvivlad, att arbeta på distans behöver inte betyda hemmajobb…

På distans men kanske inte hemma?
För att minska pendlingen men inte förvisa alla till hemarbete som kanske inte vill eller trivts med det har experter förutspått ökade centrala hubbar för olika arbetsplatser. Alltså, att diverse lokala kontor, allmänna ytor eller co-workingutrymmen kommer att poppa upp där dina medarbetare kan arbeta närmare sina egna hem. På så sätt slipper vi pendlingen men får ändå ett kontor att gå till.

Den stora risken med att arbeta hemifrån eller iväg från sitt sammanhang och sina kollegor är att det tär extra mycket på hälsan. Att röra på sig, träffa människor och socialisera är fortfarande lika viktigt som det alltid varit. Glöm inte friskvården även om du jobbar hemifrån »