Förbered dig på framtidens krav för bygg- och anläggningstransporter med Hogia Moveit

2021-01-15

Förr eller senare kommer digitaliseringen och knackar på dörren hos alla branscher. Även bygg- och anläggningsbranschen. Ju längre digitaliseringen kommer desto högre krav ställs det på företagare när det kommer till administration, orderhantering och olika standarder. Det kan stundtals kännas överväldigande, men det finns hjälpmedel att ta till som kan förenkla det hela.

Har du hört talas om BEAst? BEAst står för Byggbranschens Elektronisk Affärsstandard och är en organisation som samordnar standarder inom byggbranschen. Johan Verner är Hogias egna expert på just byggbranschen och logistiksystem, och han förklarar det så här:

Hogias Johan Verner som är grym på logistiksystem för bygg- och anläggningsbranschen.

BEAst uppstod när de stora entreprenörerna som NCC, PEAB och Skanska gick ihop och ville ha enhetliga standarder inom branschen för olika artiklar. För att förklara det enkelt; ett material som grus till exempel döps till en kod och den koden ska därefter alltid användas för att känneteckna grus. När man ska digitalisera en hel bransch behövs den här typen av standarder för att det ska vara möjligt, berättar Johan Verner.

För mindre företag kommer de här standarderna att spela stor roll. Framförallt när det kommer till att kunna ta nya uppdrag. Framtida upphandlingar från stora aktörer kommer till exempel att kräva att företagare som lämnar in anbud kan leva upp till BEAst-standarder.

Förutom att bygg- och anläggningstransporter är en bransch som vi på Hogia tror mycket på är det också en bransch som, även utöver standarder, är i stort behov av digitalisering av flera anledningar. I dagsläget är pappershanteringen stor och allt ifrån ordar till underlag och körsedlar hanteras manuellt. Det finns stora risker i att arbeta på det sättet.

Ju större manuell hantering och administration man har desto större utrymme finns det för missar och att saker och ting faller i glömska. Med en digital process som till viss del är automatiserad slipper man allt som heter papper och minskar administrationen drastiskt samtidigt som man kan vara säkrare på att allt blir rätt, säger Johan.

Moveit Bygg & Anläggning är en lösning som finns både som mobilapp och webbapplikation. Först och främst är det en möjlighet för dig som jobbar inom bygg och anläggning att förenkla ditt administrativa arbete. Med hjälp av Moveit kan du snabba upp hela ditt flöde – från order till fakturering, och samtidigt få uppdrag godkända via BEAst.

All manuell hantering blir digital. Kontoret får in uppdrag och förarna får dem skickade till sin app i telefonen. Även rapporteringen och signeringen blir digital och till stor del automatisk. Dessutom minskar riskerna för fel drastiskt. Du kommer helt enkelt att spara tid, minska administration och få betalt snabbare, hela processen blir snabbare, säger Johan.

Dagarna då du var tvungen att hålla koll på alla papper eller arbetssedlar är över. Ditt jobb består men du slipper huvudvärken som manuell administration innebär. Genom att jobba digitalt och hantera uppdragen med några tryck på mobilen i en enkel app sparar du mängder av tid.

Nyfiken på Hogia Moveit? Läs mer här »