Förbered dig inför julledigheten — vad måste göras?

2019-12-17

Snart är det äntligen dags för ta det lugnt hemma i soffan, äta julmat och dricka glögg med pepparkakor… Men innan detta härliga finns några grejer att checka av jobbmässigt. Här är lite tips och råd att se över innan ni faktiskt kan ta ledigt.

Kunder
Denna punkt är också med i artikeln: Checklista: vad behöver vi göra innan året är slut? Då mer i syfte att ta hand om sina kundrelationer. Innan jul är det viktigt att stämma av med dina kunder när de inte kommer att vara tillgängliga. Alltså, när har kunder och/eller samarbetspartners julledigt? Och hur ser deras rutiner ut under jul?

Jobba undan
Driver man företag stort som litet så kan man sällan vara helt ledig, eller man kan så klart vara helt ledig men det kräver att man jobbar undan lite innan. Planera och schemalägg hur och när du ska jobba undan. Det kräver framförhållning, tiden går väldigt snabbt och helt plötsligt är det jul. Se till att registrera alla dina fakturor, bokför i tid och jobba undan resten av administrationen som du inte kommer att röra under ledigheten.

Dina anställda
Planera hur du ska göra med dina anställda. Hur många ska finnas på plats? Väldigt viktigt att komma ihåg, innan du själv tar julledigt, att se till att du beviljat allas semesteransökningar. Det är också du som arbetsgivare som är skyldig att se till att dina anställda har minst 20 uttagna semesterdagar från semesteråret.

Sälj
Hur din säljprocess ser ut ter sig såklart olika beroende på hur din verksamhet ser ut. Men, med det sagt kommer julledigheten kräva förberedelser för din försäljning. Om du driver en verksamhet där ni “stänger igen” över jul eller många är lediga kommer du troligtvis inte att kunna räkna med så mycket försäljning runt jul. Så behöver du sälja mer? Se till att göra det nu!

Driver du en butik eller en restaurang? Ja, då kommer din försäljning troligtvis öka under jul och det kan i sig kräva extra förberedelser. Har du bunkrat upp i lagret? Har du tagit in julpersonal?

Sociala Medier
Använder ni sociala medier så se till att schemalägga era inlägg. Det finns en mängd jättebra appar för schemaläggning, exempelvis Later för Instagram. Facebook har ett utmärkt verktyg i Business Manager. Svenskarna är väldigt aktiva på sociala medier under jul i jämförelse med resten av året. Så beroende på vilken typ av verksamhet du driver – kan julen på sociala medier vara en bra sälj och marknadsföringskanal.