Finns det något ljus i Corona-mörkret för småföretagare?

2020-03-30

Just nu pågår en period som är tuff för hela näringslivet. Men kanske framförallt för småföretagare. Många kämpar för att få ihop sitt företagande men kanske är det på sin plats att tänka på vilka positiva effekter som Corona för med sig? Så att du kan se ljuset i slutet av tunneln.

I tider av kris är det viktigt att försöka se saker från den ljusa sidan och inte bara fokusera på alla negativa konsekvenser. Delvis för att inse vilka möjligheter som finns just nu och inte missa dem men även för att psykiskt mäkta med att fortsätta jobba och kämpa. Därför tänkte vi skriva om de positiva effekter som du kan luta dig mot nu när allt annat känns skakigt.

Utforska nya möjligheter
När en kris inträffar slår det oftast hårdast mot enstaka branscher först för att sedan mynna ut i de flesta andra i samhället. Den branschen som slogs först av katastrofen denna gång var besöksnäringen. För de småföretagare som driver en restaurang har det troligtvis begränsat antalet besökare. Därför är det viktigt att utforska nya möjligheter. Som restaurangägare kan du erbjuda hemkörning och lägga krut på att marknadsföra take away till din närliggande omgivning. Även för dig som inte jobbar inom restaurang gäller det att utforska vilka andra möjligheter som finns inom din bransch. Vad kan man utföra för arbete utan allt för mycket social interaktion?

En tid för lärdomar
Trots att krisen kan kännas övermäktig så bör vi försöka använda den här tiden till att lära oss av våra misstag. Vad hade du behövt idag för att smällen inte skulle slagit lika hårt? Dra lärdom av de sakerna och när vi sedan bygger upp igen har vi det med oss och gör inte om samma misstag. Allting går såklart inte att förutse men notera det som du behövt denna gång och ta steg gör att säkra de punkterna framåt. Kanske behöver du spara mer för att skapa en buffert?

Passa på att…
Denna tid lämnar också tillfälle för att passa på att göra de saker som du inte tidigare haft tid att göra. Det är en perfekt tid för att ta upp studier som man kanske skjutit upp. Eller varför inte passa på att utforska den dröm som du lagt på vänt så länge? Många av oss kommer att ha en hel del tid över, oavsett om vi vill det eller inte, därför kan man välja att använda den tiden till något mer konstruktivt och givande. Passa på att uppdatera din hemsida om du har en och investera i den medan goda möjligheter finns. Vissa marknader tenderar att florera när andra går dåligt.

Har du frågor eller funderingar kring hur krisen påverkar ditt ekonomisystem eller vilka möjligheter som finns när det kommer till fakturering och bokföring? Hör av dig till oss så hjälper vi dig »