Dubbel bokföring - allt du behöver veta!

2022-04-28

Dubbel bokföring, som på grund av sitt ursprungsland ibland kallas italiensk bokföring, är det vanligaste bokföringssystemet. Men vad betyder dubbel bokföring? Enkelt uttryckt så innebär det att du bokför en affärshändelse två gånger. Här berättar vi mer!

Vad är dubbel bokföring?
Det är en grundprincip som använts i hela västvärlden sedan 1400-talet. I ditt bokföringskonto har du en transaktion och till vänster om den har du debet, och till höger kredit. För att skapa balans mellan de två behöver du bokföra samma summa på båda sidorna. På så sätt kan du enkelt få en översikt på vad som händer i dina olika affärshändelser. Det är alltså det som kallas för dubbel bokföring.

Hur vet man vad som ska bokföras var? Det är inte så svårt som man kan tro. Tillgångar och kostnader ökar i debet och minskar i kredit. Medan skulder och intäkter minskar i debet och ökar i kredit.

Så fungerar debet och kredit »

Skillnad på enkel och dubbel bokföring
Till skillnad från dubbel bokföring så bokför man med enkel bokföring en affärshändelse en gång bara. Oberoende av klassificering noteras ut- och inbetalningar på samma dokument eller kassabok. Låt säga att du köper en diskmaskin till företaget så bokförs den som en händelse och innebär helt enkelt en minskning av kassan.

Vill du lära dig mer om bokföring?
Som en nystartad egenföretagare kan det vara bra att ta hjälp kring sin bokföring. Ett sätt att göra det på är att investera i sin egen kunskap. Att utbilda sig är ett sätt att bli mer självständig i sitt företagande och känna att du har kontroll över din bokföring, och i längden hur det går för ditt företag. På Hogia Small Office har vi något som heter Lilla Redovisningsskolan. Det är en enkel artikelserie där du snabbt får en överblick på hur du sköter din egen bokföring.

Läs mer om Lilla Redovisningsskolan här!