Det här får du inte glömma när du ska starta företag!
2019-10-15
Sitter du på en affärsidé eller en brinnande vilja att starta eget? Det är inte helt ovanligt att man då kan behöva en liten knuff i ryggen eller spark i baken för att faktiskt våga sätta bollen i rullning. För vissa av oss innebär den knuffen ett inspirerande tal och för andra innebär den praktisk information om vad som behöver finnas på plats om du ska starta eget. Det finns nämligen en del saker man bara inte får glömma.
Använd verksamt.se
Vårt första tips för alla som går i bolagstankar är att gå in på verksamt.se. Det är en samlingssajt som delas av ett flertal olika myndigheter. De myndigheterna är Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Anledningen till att verksamt.se finns är för att just du som vill starta bolag ska hitta all information du behöver för att uppnå det målet. De här myndigheterna bidrar alla till sajten med den kunskap de har som kan vara relevant för dig.
Sätt en enkel budget för första året
För att veta vad du behöver inleda med för insatser kommer du att behöva börja med att skissa upp en enkel budget. Vad kommer du att ha för utgifter under det kommande året? Det kan handla om allt från licenser till hyror och material. Stapla upp allt och avgör efter det vad du behöver få in för att kunna betala för alla olika delar. På så sätt kan du även snabbt avgöra vid vilken punkt du börjar gå med vinst!
Ta beslut kring och registrera dig för moms
Det är viktigt att ta beslut tidigt om hur du ska göra med momsen och registreringen för den. Det måste nämligen vara registrerat senast 14 dagar innan du sätter igång med din verksamhet. Om du ska betala moms och hur mycket kan du ta reda på via skatteverkets hemsida. Du kan sedan momsregistrera dig via verksamt.se och då behöver du ha bestämt om du vill betala momsen kvartals- eller årsvis, till exempel.
Ansök om godkännande för F-skatt och kanske FA-skatt?
När du ska starta ett eget företag behöver du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Det betyder att du betalar din egna skatt och står för dina egna arbetsgivaravgifter. Det i sin tur betyder att de som anlitar dig och ditt företag inte behöver dra av skatt på det de ska betala dig. Ska du dock bedriva egen verksamhet men fortfarande vara anställd hos någon som ska betala arbetsgivaravgifter och liknande för dig behöver du ansöka om att bli godkänd för FA-skatt. Även detta kan du göra på verksamt.se.
Sätt upp ett system för bokföring
Bokföringskravet sätter igång direkt när du registrerar ditt företag. Därför är det bra att planera för sin bokföring innan. Det finns lite olika vägar att ta om du är ny på bokföring. Om du planerar på att sköta allting själv behöver du nog rådgöra med en revisor eller en senior företagare om du känner någon. Det brukar i slutändan bli ganska frustrerande och ta en stor mängd tid. De flesta nystartade företagen väljer istället att använda sig av ett bokföringssystem. På så sätt får man hjälp med bokföringen och många manuella bitar av hanteringen försvinner helt.