Därför ska du starta eget företag – 10 anledningar

Med en genomtänkt och välarbetad planering kan omständigheterna kring uppstarten av eget företag begränsas och göras till en enklare och smidigare process. Nedan listar vi 10 anledningar till att bli egenföretagare.

1. Du blir din egen chef och ledare
Driver du eget företag är du din egen chef. Ingen annan bestämmer vad du ska göra, när det ska göras eller vilka mål som ska nås. Du är själv ansvarig och tar själv de yttersta beslut. Att vara sin egen chef innebär en stor frihet men också ett hundraprocentigt ansvar. Men med god självdisciplin och ett entreprenörstänk kommer man långt.

2. Du basar över din egen tid
Som egenföretagare bestämmer du själv över dina egna arbetstider och målsättningar. Återigen, här krävs såklart självdisciplin men att sträva mot att nå sina egna mål kan starta en stark drivkraft och motivation till att jobba hårdare för att lyckas med företaget. Du har en stor frihet som egenföretagare och du väljer själv hur du disponerar din egen tid.

3. Utvecklande på flera plan
Om du övervägt att starta ett eget företag helt själv utan kompanjoner har du säkert funderat på hur du vill jobba och på vilket sätt. Att vara egenföretagare innebär fantastiska möjligheter att förverkliga sig själv och ens idéer. Det tunga arbetet, framför allt i början, är ofta något som de flesta entreprenörer ändå anser är värt det i slutändan och att utvecklingen som skett varit givande.

4. Du får ägna dig åt det du tycker är intressant
En av de stora fördelarna med att vara egenföretagare och entreprenör är att kunna välja vad att jobba med precis vad man vill. De allra flesta som väljer att starta eget gör det ju faktiskt inom ett område som de är intresserade utav. Du får alltså möjlighet att till exempel göra din hobby eller ditt intresse till ett lönsamt företag.

5. Enkelt att dra i gång
Staten har under åren satsat alltmer på att hjälpa och frambringa entreprenörer på många sätt. Många steg har förenklats eller helt tagits bort för att förenkla processen för småföretagare att dra i gång sin verksamhet och bolagsskatten har sänkts. Sverige med sina lagar och regler är dessutom ett förhållandevis tryggt land och en stabil ekonomi som åtminstone hittills stått stadigt i lågkonjunkturer.

6. Varierande vardag
För den som jobbar som egenföretagare är inte dagarna bara fullspäckade med arbete, det är också dagar med otroligt varierande uppgifter och åtaganden beroende på din verksamhet. Som entreprenör ges du möjlighet att utnyttja all din kunskap och dina förmågor.

7. Möjlighet till stora summor pengar
För de allra flesta bolagsägare innebär det hårt arbete i många år när man startar ett eget företag och ofta med ett par år av sämre privatekonomi under uppstarten.
Med en bra affärsidé och tydlig målsättning kan det rulla på riktigt bra och också då innebära att intäkterna fortsätter att öka.

8. En andra karriär
För många kan det kännas tufft att ge upp en regelbunden inkomst från en fast tjänst. I början är det därför många som väljer att kombinera en anställning och samtidigt dra i gång det egna företaget under tiden. Viktigt här dock är dubbelkolla att du inte bryter något avtal med din arbetsgivare. Konkurrerande verksamhet är många gånger inte tillåtet att driva.

9. Sluta pendla
Även om många små firmor sköts från ett kontor så har också många entreprenörer upptäckt att det går att spara mycket pengar på att sköta företaget hemifrån. Du sparar faktiskt både tid när du slipper pendla och undviker dyra räkningar för till exempel drivmedel.

10. En dröm som blir verklighet
Med disciplin, en vilja att lära och att tänka långsiktigt är en bra grund för framgång. Låt det få ta tid och växa fram. Våga tänk lite större och bredare men börja med ett steg i taget så kommer det gå vägen.

Innan du väljer att starta eget företag – tänk noga igenom vad det är du egentligen vill göra och syssla med och undersök marknaden så att verkligen finns efterfrågan och behov. Sätt dig ner, gör en plan för hur du ska lyckas och vad du ska satsa på och börja lite mjukt.

Här kan du ladda ner den ultimata guiden till att starta eget företag »