Därför är inte bokföring så läskigt som det verkar

2019-10-28

De flesta företagare bävar inför bokföringen. Många tycker till och med att det är den värsta biten i deras arbetstillvaro. Mest är det för att det känns som en så komplicerad process som man inte förstår. Men, sanningen är att bokföring inte behöver vara så läskigt eller jobbigt som det verkar – här berättar vi varför.

Oftast när något känns omöjligt handlar det bara om att man inte hittat rätt sätt att knäcka nöten på. Vi tänker alla olika och behöver olika nycklar för att förstå saker. Bokföring har blivit en klassisk sådan nöt som är svår för många att knäcka. Man kan till och med vara en driftig och duktig företagare men så kommer bokföringen och så känner man sig dum och dålig. Det är du inte. Du måste bara hitta en ny nyckel…

Det blir lättare att förstå bokföring om du tänker så här
Om du slutar tänka på bokföring som en hel labyrint och istället tänker på det som en karta kan det hela bli lättare att förstå. På den här kartan som är bokföringen så blir din analys av den en kompass och budgeten är rodret som du styr med. Om du bokför ofta kommer det att blir lättare att läsa kompassen och styra åt rätt håll. Och på så sätt har du hela tiden koll på företagets ekonomi och slipper få några stora överraskningar.

Varför behövs bokföring?
Anledningen till att du behöver bokföra är till stor del det vi precis nämnde här ovanför. Du får en bättre koll på vad det är för pengar som kommer in och försvinner ut. Det hjälper dig också att snabbt se hur mycket du kan ta ut i lön. Om du har andra personer runt omkring dig som är intresserade av ditt företags ekonomi som till exempel en VD eller en investerare kan du lätt visa hen resultat från bokföringen.

Hur börjar man?
Nu kommer vi till det verkliga svaret på varför bokföring inte behöver vara läskigt. Det finns nämligen en uppsjö av olika system och appar som kan hjälpa dig med bokföring. Hogia har till exempel sysslat med bokföringssystem sedan urminnes tider och på grund av det behöver inte du göra det. Genom att använda sig av ett program får du hjälp med exakt vad som behöver finnas med, när du måste göra allt och hur du gör när du ska bokföra. Med det sagt är det såklart bra om du har koll på vad som händer och förstår vad alla olika delar i bokföringen står för.

På Hogia erbjuder vi en grundkurs i bokföring så att du får alla de kunskaper som du behöver. Vi går igenom alla begrepp och tränar på bokföring i olika övningar.

Nyfiken på Hogias grundkurs i bokföring? Läs mer här »