Corona och småföretagare — vi finns på plats för dig så att du kan säkra dina intäkter!

2020-03-18

Just nu är Hogias fokus på att minimera eventuella störningar för våra kunder. Vi vet att du som kund måste kunna fakturera snabbt efter utfört jobb för att säkra dina intäkter. 

Läs mer här om hur du kan fakturera idag och få betalt i morgon »

Vi på Hogia fortsätter jobba på för att hjälpa dig kunna driva din verksamhet så smärtfritt som möjligt. Våra tjänster är tillgängliga som vanligt och vår support är öppen för att ta emot de frågor och funderingar som du har under den här perioden.

Vår supportorganisation kan arbeta hemifrån utan förlust av effektivitet. Vi är beredda att serva dig som kund med full kapacitet, oavsett var arbetet sker. Om de globala förhållandena ändras så kan vi snabbt svara på en förändrad situation.

Så påverkar Coronaviruset dig som småföretagare
Det råder speciella tider just nu. Coronaviruset har helt klart påverkat tillvaron för de allra flesta och många av oss är oroliga. Här kan du därför läsa om hur viruset påverkar dig som småföretagare och hur du kan få hjälp under den här tiden.

Runtom i Sverige uppmuntras de som kan att jobba hemifrån och de med samhällsviktiga arbeten får vara på plats men vara försiktiga. Det är i allra högsta grad viktigt att fortsatt försöka driva sin verksamhet i den mån man kan. Småföretagare är ett samhällsviktigt segment och här kan du läsa om hur du som småföretagare kan hjälpas under den här perioden.

Inget mer karensavdrag
I ett försök att minska smittspridningen slopar staten karensavdraget under den första sjukdagen. Men det är inte du som arbetsgivare som kommer att stå för kostnaden utan istället försäkringskassan. Det råder ännu oklarheter kring hur den anställde ansöker om ersättningen så Företagarnas juridiska rådgivning rekommenderar företagare att fortsätta göra karensavdragen tills information kring nya rutiner kommer.

Ingen mer sjuklön
I två månader kommer staten att ta alla sjuklönekostnader (april - maj) för alla anställda och egenföretagare med aktiebolag. För de egenföretagare som har F-skattsedel finns ett förslag om att slopa karensavdrag dag 1-14.

Allting är inte bestämt ännu och ytterligare information väntas komma under de närmaste dagarna. Du kan själv följa uppdateringarna hos försäkringskassan.

Smittbärarpenning
Om du är eller kan vara smittad av en samhällsfarlig sjukdom har du rätt till smittbärarpenning. Bedömningen måste dock göras av en läkare. Nu ökas de resurserna och fler kommer att få rätt till smittbärarpenningen.

Här hittar du information om smittbärarpenning för dig med enskild firma »

Här hittar du information om smittbärarpenning för dig med ett aktiebolag »

Möjlighet att skjuta upp skatten
Arbetsgivare får nu möjligheten av regeringen att skjuta upp betalning av moms, arbetsgivaravgifter och de anställdas preliminärskatt för tre månader upp till ett år. Detta sker under perioden januari till september 2020. För att få anstånd behöver du kunna visa på att betalningsproblemen är tillfälliga på grund av coronaviruset och att du kommer kunna betala skatten senare.

Ansök om anstånd med skattebetalning här »

Korttidspermittering
Från och med 16 mars införs korttidspermittering. Det innebär att du som arbetsgivare kan permittera dina anställda en viss procent av deras arbetstid (20, 40 eller 60%). Under den tiden de är permitterade betalar du som arbetsgivare mindre lön för arbetstiden.

Vi finns kvar här!

Här samlar vi löpande information som berör situationen för småföretagare i och med corona-pandemin:

Håll modet uppe - så får du ett socialt arbete hemifrån

Människan är den mest sociala varelsen på jorden, vi behöver gemenskap och social samvaro. När en större kris som coronaviruset drabbar ett samhälle måste åtgärder tas. En av dessa åtgärder är just nu att många av oss arbetar hemifrån för att minska smittspridning. Så hur kan vi få social samvaro när att vi arbetar hemifrån? Några av Hogias glädjespridare ger här sina tips.

Att tänka på när du arbetar hemifrån

Just nu pågår en pandemi som påverkar oss alla i Sverige. En av konsekvenserna är att vi i högre utsträckning bör arbeta hemifrån för att hindra smittspridning av coronaviruset. Men hur ser du till att arbete hemifrån blir minst lika bra som om du var på plats på ditt arbete? Vi ger dig några tips om vad du kan tänka på.

Vilka företagare kan använda korttidspermittering? Så här fungerar det.

Gäller korttidspermittering aktiebolag med ägare som enda anställd? I enskild firma? Gäller det för familjemedlemmar?

Ekonomiska åtgärder till följd av corona

Sveriges regering har till följd av coronavirusets utbrott tagit ett antal ekonomiska åtgärder. Ekonomiska åtgärder i Sverige hittills:

Riksbanken lånar ut 500 miljarder till svenska företag

För att undvika att små och medelstora företag slås ut till följd av coronavirusets spridning fattade Riksbanken den 12/3 beslut om att låna ut 500 miljarder kronor till företagen via bankerna.

Företagarna: corona – råd och stöd till företag

Här samlar Företagarna artiklar som berör corona-pandemin och hur den påverkar svenska småföretagare.

Småföretagares informationssida för att hantera effekter av corona-krisen

Vi förstår att nuvarande situation är unik och ställer höga krav på Sveriges småföretagare. Småföretagarnas Riksförbund vill härmed skapa en samlingsplats och informationsflöde där du som småföretagare kan ta del av relevant information som berör ditt företagande.

Läs Hogias meddelande till våra kunder med anledning av corona-viruset

Hogia har en viktig uppgift i att skapa en trygg och säker arbetsmiljö för att skydda våra medarbetare och även kunder, partners och övriga intressenter. Som en följd av den tilltagande smittorisken för Corona-viruset (COVID-19), i Sverige och globalt, har vi vidtagit en rad
försiktighetsåtgärder.