Checklista: vad behöver vi göra innan året är slut?

2019-12-09

Det nya året närmar sig. Sakta men säkert går vi in i ett nytt decennium. Men innan det finns det några grejer att checka av; ett bra avslut ger en bra början. Om du är den som tar hand om ekonomin rekommenderar vi att du ser över de här sakerna innan året är slut:

Löneuttag
Tar du ut rätt lön? Har du tagit ut rätt lön under året? Detta är inte bara viktigt för att se till att man betalat rätt skatt utan också för att det påverkar din framtida pension. Här ser reglerna lite olika ut från år till år. Modellen som styr hur det ska gå till heter 3:12 och den kan du läsa mer om hos Skatteverket.

Kundrelationer
Se över dina kundrelationer. Det kanske finns kunder du inte haft så mycket kontakt med under året, slå dem en signal och stäm av. Lägg mycket fokus på kunderna innan årsslutet – de är med största sannolikhet en viktig inkomstkälla för företaget. Om inte så är det viktigt att bibehålla kontakten då det kan innebära att du når andra viktiga mål längre fram.

AGI
Har du koll på arbetsgivardeklarationen? Det brukar annars vara något företagare är stressade för kring årsskiftet. Vi har tidigare skrivit om allt du behöver veta om AGI. Spana in vår artikel här »

Företagsform
Det kan vara bra att tänka över lite om du ska eller kan ändra företagsform. Alltså om du idag driver en enskild firma och kanske vill omvandla det till ett aktiebolag? Idag behövs (endast) 50.000 kronor i kapital och inte 100.000 som det var förr. Om du går i dessa tankar och det är möjligt för företaget, kolla då upp om det är till din och företagets fördel.

Affärsplan
Något som kanske har skjutits undan eller bara inte varit prioriterat under året. Men att ha en affärsplan är verkligen att rekommendera speciellt vid en möjlig tillväxt men också som ett internt styrmedel så man vet i vilken riktning man går. En affärsplan kan också ligga i ett externt intresse, som hos banker eller investerare. Vissa banker kan även efterfråga en sådan vid årsslutet. Läs mer om affärsplaner här »

Pensionspremier
Du får ju dra 35 procent av din lön till pension, se över detta innan årsskiftet — det kanske finns möjlighet att lägga mer än du gjort på pensionspremierna.

Kontrolluppgifter
Om du har anställda måste alla kontrolluppgifter vara klara och skickas till Skatteverket innan sista januari. Några exempel på kontrolluppgifter kan vara: KU10, KU20 och KU31. Men kolla upp vilka som är relevanta för just ditt företag.

Datum
Det finns fler viktiga datum att hålla koll på, du kan hitta dem på Skatteverkets hemsida här ». Kolla upp vilka som gäller ditt företag, då datumen ser lite olika ut beroende på vilken typ av verksamhet du driver.

Vill du hålla dig uppdaterad på fler nyttiga nyheter och tips? Kika in i vårt nyhetsrum här »