Bokföringsprogram - gratis eller betalversion, vad ska jag välja?

2021-02-05

Ska du starta eller har du startat ett företag? Om ja, så kommer du eller så berörs du redan av bokföringslagen. Den lagen innebär att du har en skyldighet att bokföra alla dina affärshändelser. För att göra det behöver du ett bokföringsprogram och som du säkert redan vet finns det ett oändligt antal sådana. För att hjälpa dig orientera dig i djungeln så tänkte vi hjälpa dig att jämföra gratis- och betalversioner av bokföringsprogram.

Gratis är ju gott, eller? När du står inför att välja bokföringsprogram är det såklart frestande att välja ett alternativ som inte kommer att kosta dig något. Problemet är att gratis inte alltid betyder gratis. Dessutom är det viktigt att förstå vilka behov ditt företag har och kommer att ha innan du väljer ett bokföringsprogram. Mer om det här nedanför!

Tänk på det här när du undersöker bokföringsprogram:

Dolda eller oförutsedda kostnader
En sak som du bör undersöka innan du väljer ett bokföringsprogram som är gratis är om det verkligen är gratis rakt igenom. Alla företag behöver tjäna pengar på något sätt, även leverantörer av bokföringsprogram. Hur tjänar företaget pengar? Kommer de att ta betalt för något annat sedan? Vissa gratisprogram låser till exempel in nedladdningar bakom betalvägg eller tar betalt för support. Dessutom får man böter om man till exempel lämnar in en årsredovisning för sent eller om innehållet i årsredovisningen inte stämmer. Se till att ha koll på det och räkna på det innan du tar ditt beslut.

Går det att koppla?
Vissa gratisprogram erbjuder inte möjligheten att koppla ihop sig med din bank för att kunna göra automatiska överföringar. Anledningen till att man gärna vill göra en sådan koppling är för att ditt manuella arbete minskar jättemycket. Alla in- och utbetalningar synkroniseras nämligen automatiskt då.

Vad behöver du?
Kan du växa tillsammans med programmet? Vad behöver du idag och vad kommer du att behöva framåt? Det är frågor som är viktiga att ställa sig. Dina behov kommer kanske att förändras ju mer ditt företag utvecklas. Alla gratisprogram brukar nämligen ha basfunktioner men inte så mycket mer än det. Ett betalprogram kan med hjälp av sina inkomster se till att hela tiden utvecklas. Det betyder att de kan anpassa sig efter kundernas behov och hur de förändras.

Synka med andra system
En annan viktig sak som ett bokföringsprogram behöver är möjligheten att synka med andra system. Beroende på vad du jobbar inom för bransch så använder du olika applikationer, system eller verktyg för att göra ditt jobb enklare. Så, om ditt bokföringsprogram har möjlighet att integreras med till exempel ditt kassasystem blir jobbet betydligt mycket enklare. Detta är en funktion som du behöver undersöka i gratisprogrammen, det finns nämligen inte alltid.

Det är helt enkelt viktigt att undersöka ett bokföringsprogram utifrån sina egna behov och utifrån programmets utvecklingsmöjligheter. Med Hogias smarta lösningar kan du börja med det program som passar dig för att sedan lägga till moduler i takt med att behovet uppstår. Läs mer om ett smart ekonomisystem här »