Avdrag för dig som småföretagare - vet du vilka?

2022-10-07

När vi går mot tuffare tider så är det lätt att fokusera på det som är svårt just nu. Därför kan det vara bra att fundera på vad som kan hjälpa dig att spara in på dina hårt förvärvade slantar. Det är faktiskt relativt enkelt gjort – tack vare avdrag! Vi tipsar om vilka avdrag som du och ditt företag kan ha nytta av framöver.

Kläder för väder
Har du speciella arbetskläder inom företaget? Om ditt företag kräver kläder som är anpassade för ett specifikt arbete så har du rätt att göra avdrag för dessa. Kravet är att kläderna inte ska kunna användas privat.

Olika verktyg
Vissa typer av jobb kräver olika verktyg. Dessa kan vara mobiler, datorer, maskiner, möbler eller fordon. Oavsett vad du behöver för arbetsredskap i ditt jobb så får du göra avdrag för dessa, förutsatt att de är nödvändiga för din verksamhet.

Sparar du inför ålderns höst?
Det kan vara betryggande att veta att du får göra avdrag gällande din pension. Detta gäller för dina inbetalningar och försäkringspremierna för ditt pensionssparande eller pensionsförsäkring.

Jobba hemifrån
Du som arbetar hemifrån kan faktiskt få dra av del av kostnaden i deklarationen för din arbetsplats. Du måste arbeta minst 800 timmar i din egen bostad och om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt får du göra ett avdrag på 4 000 kronor per år. Äger du din egen fastighet får du istället göra ett avdrag på 2 000 kronor per år. Dock kan olika regler förekomma beroende på om du arbetar i ett aktiebolag eller driver enskild firma.

Motionera mera
Brukar du träna på lunchen? Eller föredrar du en springtur på morgonen? Oavsett vilken träningsform du väljer eller vilken tid du vill träna så kan ditt företag bekosta friskvård och motion – för dig och dina anställda. Detta gäller för dig som driver ett aktiebolag men inte enskild näringsverksamhet. Det du däremot kan få avdrag för i en enskild näringsverksamhet är de utgifter som gäller för rehabilitering och förebyggande behandling. Detta kan exempelvis gälla typer av styrketräning så att du ska kunna fortsätta arbeta, då är det dock viktigt att du kan bekräfta ditt behov med ett läkarintyg.

Mobil eller dator
Det kan vara bra att veta att en mobiltelefon eller en dator räknas som en tillgång i ditt företag. Det förutsätter att dessa är verktyg som du behöver för att kunna utföra ditt jobb och driva din verksamhet. Visste du att lös egendom som har en livslängd på högst tre år eller ett värde som understiger ett halvt basbelopp får dras av direkt?

Ut på tur
Reser du mycket i jobbet? Du som är ute på tur ofta får göra avdrag för tjänsteresor med din egen bil. Detta kan gälla resor som är viktiga för ditt företag eller exempelvis resor till dina kunder. Självklart gäller avdraget även för trängselskatt.

Kurs eller utbildning
Du som egenföretagare kan även göra avdrag på kurser samt studie- eller konferensresor. Självklart innebär detta att utbildningen är relevant för din verksamhet och att kunskaperna som du får under utbildningen eller kursen är till din fördel inom företaget.
Det finns som sagt många typer av avdrag som du, dina anställda och ditt företag kan ha nytta av. Glöm inte att se över dessa noga – så sparar du pengar på ett smart sätt!

Vill du ha fler småföretagartips?