Arbeta på plats och på distans — hur ska du leda? Och när?

2020-10-06

På senaste har många människors arbetsdag förändrats väldigt mycket. Folkhälsomyndigheten har rekommenderat hemmajobb fram till årsskiftet och det ställer mångas rutiner på ända. Som chef eller ledare finns det också många utmaningar att klara av när du ska leda på plats såväl som på distans.

Vanligtvis, i de flesta verksamheter, är du troligtvis van vid att leda och coacha dina kollegor på plats. Att översätta sitt ledarskap som du har på plats till distansledarskap är inte alltid helt lätt. Därför tänkte vi hjälpa dig lite på vägen. Här kan du läsa om hur du är en motiverande ledare på plats och på distans.

Vad funkar bäst på plats?
Hur du väljer att leda påverka direkt dina kollegors motivation. Ledarskap är såklart väldigt personligt och vår mening är inte att bestämma hur du ska vara. Bäst blir det om du är dig själv men har förståelse för hur ditt beteende påverkar andra. När du förstår det går det också att förstå vilka typer av beteenden och handlingar som har positiv påverkan på andra.

Här hittar du exempel på motivationshöjande beteenden:

 • Var närvarande och lyssna noga på dina kollegor
 • Kommunicera mycket och lär känna dina kollegor
 • Skapa en miljö där de alltid vågar komma till dig
 • Var en god förebild
 • Var uppmuntrande, även när misstag sker
 • Lita på dina medarbetare och deras beslut
 • Skapa möjligheter för alla att utvecklas

Hur ska du göra på distans?
Alla punkter du ser här ovanför är svåra att bocka av som det är. Men hur gör du på distans? Hur är du närvarande på distans till exempel? När du och dina kollegor jobbar på distans så är det möjligt att få verksamheten att fortsätta lika lönsamt som tidigare, förutsatt att själva verksamheten tillåter det. Det krävs bara att du skapar rätt förutsättningar för det.

Detta behöver du göra för att kunna vara bästa möjliga ledare på distans:

 • Var noga med att formulera tydliga förväntningar. Det är alltid viktigt, men extra viktigt är det när ni arbetar på distans. Risken finns annars att många medarbetare känner sig lite vilsna och osäkra på vad de faktiskt ska göra.
 • Boka regelbundna möten både i grupp och individuellt. Se till att ni fortfarande “ses” allihop. Använd zoom eller skype (slå på kameran) och ha gruppmöten där ni kan ses och uppdatera varandra på vad som händer. Gärna fasta, regelbundna tider.
 • Glöm inte att alla är olika. Vissa behöver prata med dig varje dag och för vissa räcker det med en gång i veckan. Men det är viktigt att anpassa sitt ledarskap lite efter vad varje medarbetare behöver.
 • Skapa rätt praktiska förutsättningar. För att allt ska fungera på distans krävs det att ni har rätt digitala verktyg. Att alla har datorer med fungerande mickar och kameror, att ni laddar ner ett videomötes-verktyg och att ni har möjlighet att visa arbetet för varandra via Google Drive eller liknande.

Vill du ha mer råd kring hur du blir en bättre ledare eller hur du kan utveckla din verksamhet? Kika in på vårt nyhetsrum eller hör av dig så svarar vi på dina frågor!